Vinraka & Cointreau
VINRANKA
Vinranka lanserades på Världsutställningen i New York 1939 av Arthur Percy och Gefle. Både modellen och dekoren var ny, man sa att man med rätta kunde tala om en blommande servis. De blomkalksliknande formerna på fat och tallrikar har en doft av rikt, borgerligt 1800-tal, utan att man hittade en enda förebild bland dåtidens servismodeller.
Dekoren är koppartryckt, sprött och fint graverad, tryckt i flytande blått. 1943 kom en röd variant och tolv år senare en svart vinranka. Modellen, AO, fick 1943 också den delvis handmålade, delvis tryckta blomstrande dekoren Christina. GEFLE finns inte mer och man kommer heller inte kunna köpa nytt porslin utav det här märket, så om du hittar några vinrankor så föreslår jag att du ska köpa de.
VDN – Varudeklarationsnämnden

Servera gärna alla tillbehör på snygga assietter för att verkligen göra serveringen mer somrig. På så sätt kan alla göra sina drinkar så som dem vill ha de.
Serveras till ca 12 personer.
Ingredienser:
40 cl Cointreau
1,5 l fruktsoda/Sprite
1 l jordgubbar
3 st citroner eller lime
Rikligt med is
Gör så här:
Pressa ner saften från citrusfrukterna i en bålskål eller tillbringare, spara ett par skivor till att lägga i bålen. Fyll upp till 1/3 med is, häll i Cointreau och rör om. Toppa med läsken eller sodavattnet. Skölj jordgubbarna och lägg i dem eller spara till dekorationen i glasen som du serverar bålen i. Om du vill ha din bål lite sötare kan du blanda i lite sockerlag
Garnera med jordgubbar och lime klyftor.
Serveras till 1 person
Ingredienser:
4 cl Cointreau
Fruktsoda/Sprite
Jordgubbar
Citroner eller lime
Rikligt med is
Pressa ner saften från en lime/citron klyfta i glaset. Fyll på med is (så mycket du vill ha, fast tänk på att is ALLTID ger bättre smak på alla drinkar). Häll i Cointreau, jordgubbarna och rör om. Toppa sedan upp med Fruktsoda/Sprite och rör om igen. Garnera gärna snyggt med en jordgubb på glasets kant.

Nu är det bara att prova själva!!!