Li Pamp - Antikvetare - Sommarpratare 29/7 2013

Idag satt jag som klistrat bredvid radion då Li Pamp – Antikexpert, programledaren och entreprenör , pratade om det vackra i slitage – både död materia och livs levande människor, om hennes skräck för att ”tillhöra” och om hur man kan lyssna med ögon och fingertoppar.

”Tålamod är en dygd, erfarenhet kommer med tiden” - Li Pamp

Om man har ett intresse för det gamla och unika så är tålamod ytterst viktigt. Jag samlar själv på flera sorters porslin, hattaskar, vintage handskar. Tålamodet är då otroligt viktigt då vissa delar i en serie porslin inte alltid är så lätt att hitta. För att köpa över internet är inte alltid säkert, oavsett hur väl säljaren paketerar koppen, fatet etc.
Jag har från erfarenhet blivit rädd för att köpa saker över internet (sånt som jag inte kan åka och hämta själv) då jag en gång köpte två fina Mon Amie koppar med fat från en pantbank och ena kom fram sprucken. Jag blev så arg på både leveransföretaget och mig själv för att inte ha varit mer försiktig med mina koppar.

Tålamod är otroligt viktigt då en samlares jakt kan pågå över år, ett eller flera decennier för att hitta just den där klänningen, smycket, koppen, stolen etc. Men det är också det som är den del av jakten och spänningen, som finns när man går in på en ny butik, auktion, loppis. Spänningen om att man aldrig vet att just här, precis här så kanske man hittar det där klippet, guldkornet som man har letar efter i några år.

Erfarenhet säger det själv, det kommer med tiden. För ju mer du sysslar med något desto mer lär du dig. För desto mer tid du spenderar på till exempel Blocket och letar bland annonser som faller under order ”Retro” desto mer kommer du att lära dig vad olika lampor, porslin, byråer, material etc heter. För att för mig är också kunskap viktigt, det är en passion av min.

Jag gillar nämligen att kunna gå in i en antik/retro/vintage butik och veta vad det är jag ser och veta om prislappen som hänger på lampan är billigt eller dyrt. Bäst på den här fronten är jag på Mon Amie, här vet jag att en kopp med fat i Stockholm kostar mellan 350 - 400 kr och om jag hittar en kom med fat för under det så har jag hittat ett kap.


Som Li Pamp berättar så kan doften också avslöja om en möbel är en kopia eller reparerad. Doften av lim är till exempel är ett tecken på att t.ex byrån är tillverkad med moderna medel.

Känseln är det bästa man har när man ska köpa till exempel porslin. Men endast fingertopparna kan man sluta ögonen och känna efter för sprickor och avlägsna bitar och nagg. Li Pamp berättade att på ett av de största auktionsverken i Stockholm finns det en blind man som är antikvärderare. Att ha sådan makt med endast sina fingrar och händer är beundransvärt.

Försök själv med något som du har hemma, kommer du att kunna se med dina ögon det som du känner med fingrarna och händerna? Det här bör du göra med båda gamla saker som du köper och nya koppar, glas och tallrikar.

När man hör Li Pamp berätta om hur uppskattning för svensk antik konst så som en barock byrå eller en gustaviansk stol går för en billig peng jämfört med vad det kanske gick som ny eller om den idag skulle produceras för samma antal timmar (500 timmar). Det trista är att så mycket av svenska och skandinaviska möbler säljs otroligt bra utomlands i länder så som Frankrike, Italien och Storbritannien.


Jag vill själv vädja till er alla att försöka rädda det svenska arvet inom möbler och porslin. Om ni själv inte har sådant stort intresse i det, håll gärna utskick åt dem i er krets som kanske samlar på det. För man vet aldrig, helt plötsligt kommer min kollega på jobbet att hitta just den där te kannan som jag letar efter.


Man kan lyssna igen på Li Pamp ikväll på Sveriges Radio P1 kl 21:55 om man missade dagens avsnitt. Annars kan du lyssna igen på www.sr.se/LiPamp

Lite längre väntan

Mitt inlägg om de härliga vintage butikerna har fått sig en liten försening här på min blogg pga det härliga svenska vädret som jag har fått uppleva nere på familjens landställe. 
 
Istället för olika inlägg för varje butik i Rom så kommer de att komma i samma inlägg inom kort den här veckan. Lite trögt internet nere på landsbygden i Södermanland lite norr om Katrineholm. Och det hjälper inte att jag är lite blond ibland och glömde data sladden hemma i Stockholm till min dator där alla bilderna ligger. 
 
 
Men snart mina läsare, snart blir det många härliga bilder på vintage butiker i Rom samt ett par inlägg om vad man kan fota när man är utomlands på semester så att man har annat än endast turistbilder (inget fel på dessa dock, det vill jag inte säga, då jag själv tog ca 750 st turistbilder :). 
 
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Vintage in Rome

I tisdags förra veckan bar det av till Rom helt själv i en vecka, antikens stad. Iklädd en vintage klänning som jag hittade i våras på Vintagemässan tillsammans med mamma. 
Jag förstår vitsen med underklänningar och kjolar, för alla kläder hade inte alltid förr innerlinning som var sköna. Men i Rom gick det inte under första dagen eller någon av de andra dagarna föresten. Jag fick helt enkelt anpassa mina underkläder till klänning som var smått see-through. 
 
Men resten av min semester var det också planerat att hitta några av de vintage butikerna som jag hittade som rekommendationer på olika bloggar. Butikerna som jag hittade var fantastiska och urvalet var stort för både kvinnor och män, mer för män i Rom än hemma i Sverige.
 
För all den antikheten som finns i Rom så kunde det ha gått åt mitt huvud. Det var tur att solen inte gjorde det allt för mycket. 
 
Under den närmaste veckan tänkte jag dela med mig av en butik varannan dag.
 
When in Rome!!!!

Min pappa och barskåp

Det som fick mig att skratta idag var ett sms från min mamma som gick så här:
 
"Pappa har fått för sig att skaffa ett barskåp i teak, håll utskik"
 
För mig var det roligt för att jag var inne med att skaffa ett barskåp till pappa för ca sex månader sedan och hittade några snygga i teak från ca 50-60-talet och till ett bra pris på blocket. Men i min familj så velar vi lite fram och tillbaka på stora inköp, jag mest skulle jag tro.
 
Det blir också allt svårare att veta vad man ska köpa till en 60+ gråhårig liten gubbe från Skottland (min kära pappa) då jag ofta köper hållbara saker som han fortfarande har haft kvar i ca 10 år etc.
 
Sist köpte jag en Brevatto Herrbetjänt som jag hittade i en antikbutik i Vingåker, Södermanland för endast 200kr förra sommaren, helt fantastisk liten sak som var i stort sett fel fri, med fungerande hjul och allt.
Vi var alla tre tillsammans i Vingåker och jag köpte den här fort som attan och mamma fick hjälpa mig och vara min undanmanöver och få bort pappa från bilen, han var såklart väldigt nyficken och han gjorde inte mitt arbete lätt.
Som tur hade mamma en stor svart sopsäck bak i bilen som jag kunde lägga som skydd över den.
Pappa fick dock vänta ca sex månader tills han fick den i julklapp, dagen innan nyårsafton.
 
Fast nu är jag ute och letar efter ett barskåp i teak, helst något som är från 50-60-talet och är i någon av stilarna nedan:
Om ni vet om någon som säljer det här eller har sett annons så får ni gärna skicka de till mig. Fortfarande vid 60+ så borde jag kunna hitta bra presenter till min kära och envisa pappa.
 
Let's make cocktails!

Follow on Bloglovin