After Work hos Marschmallow Electra & Plezuro

I torsdag var det höstinvigning och after work hos Marshmallow Electra och Plezuro på Upplandsgatan 42. Det kom mycket folk.
 
 
 
Moddie Vintage (@moddie_vintage på instagram) gör fantastiskt fina ringar och hårsmycken, så som den i bilden, i olika färger. Moddie säljer även vintage kläder på sin hemsida www.moddie.se. Moddie kommer bland annat att stå på loppisen utanför Retro och Design Ateljén i Sunbyberg mellan 11-15, självklart är det min utflykt idag.
 
Vi som alltid eller ofta bär vintage kläder förstår oss på varför man hade på sig underkjolar förr. 1. på vissa plagg finns det ingen innerlinning och huden ligger direkt på tyll eller något annat liknade material som är obekvämt. 2. under vissa tider på året ger det en extra värmeskydd, särskilt nu när vi är på väg in på hösten.
 
 
 
 
 
Kjolen till höger köpte Camilla från Plezuro.
 
 
 
 
Det var underhållning och musik från Ludwig Hart.
 
 
 
 
 
Den här klänningen passade perfekt på Maria och köptes av Marschmallow Electra.
 
 
 
 
Stockholmsminnen köpte också ett paraply som Camilla håller upp i bilden och Agnes (Aggie) köpte en vacker liten röd kofta under kvällen.
 
 
 
Stockholmsminnen och Aggie Twigg var också på plats under kvällen och själv köpte jag ett par handskar, allt jag har råd med just nu tyvärr.
 
 
Det var en fantastisk kväll och jag träffade många nya människor som delar mitt intresse i vintage. För alla er andra som skulle vilja ha AW på ett annorlunda sätt så ska ni kontakta Carolina på Marschmallow Electra. Drick lite vin och shoppa loss inne i en rosa grotta.
 
 

När Aggie Twigg fyllde 2 år

Den 13 augusti 2014 fyllde Aggie Twigg 2 år och bjöd in till öppet hus. Samma dag hade Stockholmsminnen premiär öppning med hennes pop-up butik hos Aggie Twigg. Det verkar som om pop-up butiker har blivit populärt bland vintage entreprenörer. 
 
 
Åh vilka färgsprakande färger som pryder hela butiken, Stockholmsminnen lägger gång på gång upp vackra pastell färgade bilder på Instagram och munnen vattnas varje gång för man vill ju så gärna ha allt. Varför måste man vara i ekonomisk underläge ett tag framåt bara för att man har bytt jobb och tagit ut en månads semester utan lön! Men sen, vänta bara.
 
Hos både Aggie Twigg och Stockholmsminnen kan du hitta ENORMT vackra bröllopsklänningar i flera olika stilar från 30-60-talet. Om jag ändå skulle gifta mig snart, precis som Jessica Silversaga, så skulle jag gå vild i butiken och prova allt och möjligtvis sluta med att köpa alla klänningar.
 
 
För er som inte vet vad ni ska ge till en kille i present till antingen studenten, fars dag, födelsedag, julklapp etc, så kan jag STARKT rekommendera att ge bort ett par manschett knappar. Då får du möjligheten att ge bort en relativt unik present, och mer så, manschett knappar som ingen annan kommer att ge bort (i fall att någon annan får för sig att tänka som dig själv).
 
 
Dagen till äran ville jag såklart också gärna klä upp mig i min vackra nya rosa vintage 60-tals klänning som jag vann på Tradera för 1kr, ja du läste rätt, endast 1 kr (plus porto på 45kr). Skorna är köpta på Beyond Retro och är ett av de mest bekväma skor jag har hemma.
 
 
Under två år har jag köpt en klänning, mamma har köpt en mocka jacka som hon älskar och igår köpte hon även en vit kofta, en sån som mormor brukade ha på sig säger hon. Här finns det både kläder för män och kvinnor och inte minst finns det kläder för småttingarna också.
 
 
Det är min åsikt att det inte finns tillräckligt med vintagebutiker på Kungsholmen. Vi har nu Aggie Twigg med Stockholmsminnen på Fridhemsgatan, vi har också 59 Vintage på hantverkargatan, second hand butiker är Myrorna och Stockholms Stadsmission. Men sen da? Jag efterlyser därför fler vintagebutiker till Kungsholmen, det är så trevligt här med våra vintage tjejer, bland annat också med vår Vintagedoktor Linda på O.L.D. på St Eriksgatan som är en magiker när det gäller att sy om och sy upp kläder från en försvunnen era.

Första besöket hos Tidens Melodi

I veckan gick jag med i en Instagram tävling för att vara med om att vinna 300 kr att shoppa för hos antingen Fiffi's Vintageeller hos Tidens Melodi som båda finns med sin pop-up butik på övervåningen hos A. Marchesan på Odengatan 74 i Stockholm. Tidens Melodi har nu också lämnat Karlstad för gott och flyttat till Stockholm, otroligt tråkigt för alla i och runt Karlstad, men fantastisk för oss i och runt Stockholm. Tidens Melodi letar även efter lokal i Stockholm, fast innan dess gjorde jag en utflykt och tog ut min lilla vinst.
 
Dagens outfit, kjolen är köpt hos Lata Pigan i Vela utanför Enköping i våras, väskan är second hand från Blocket som jag fick i Julklapp nästan två år sen. Jag är en av dem som inte har problem med second hand presenter, så länge jag får välja några och sedan lämna det åt slumpen. Glasögonen är från Gustavsbergs Loppmarkand för ca 1 år sen för 10 kr.
 
Väl framme hittade jag en vacker klänning som var som sydd för mig efter mina mått, och om vädret tillåter det så blir det den här klänningen till jobbet imorgon. Men om ni vet om det finns någon ledig lokal till Tidens Melodi med bra placering i Stockholm är det nog bara att skicka iväg ett meddelande till dem.
 
 
Jag brukar aldrig vinna något känner jag, men som en gammal kollega berättade en gång så går hon med i alla tävling som hon hittar, för då ökar man chansen att vinna. Och jag måste säga att jag håller med, för den här gången var jag en av två vinnare.
 
  
 
Varför inte dra iväg på en vintage utflykt i Stockholm för alla er vintage intresserade, på bottenvåningen kan mannen drömma sig iväg till 60-talet bland alla härliga kläder för män och på övervåningen kan alla kvinnor shoppa loss tills man är pank och längta tills nästa löning (som bland annat kommer imorgon). 
 
Jag provade även en klänning från Fiffi's Vintage, den var väldigt vacker, svart och tight, men ack så svår att ta av, vilket jag till slut lyckades med.
 

Kort om Diano Marina, Italien!!!

Ca 1 ½ timma med regional tåg från Nice, Frankrike längst med italiens kust ligger Diano Marina, en semester ort för många italienare och oss från lite andra länder också. Det är en väldigt ren stad och i vissa delar är det så fint, rent och ordnat att det nästan ser stagat ut för en fotografering. Det finns inga vintage eller second hand butiker här, det ska dock finnas i närliggande städer. 
 
Vägen avdelad på ett smart sätt för att under vissa tider vara en gågata.
 
 
Stranden i Dino Marina är en lång sandstrand med flera "stationer" med solstolar. Priserna varierar mellan försäljare och ligger strax över €20 för två stolar.
 
 
Vårat hotell låg i västra delen av Diano Marina och med gångavstånd till allt i Dian Marina, fast Diano marina är så pass litet att oavsett vart du bor kan man gå överallt. 
Vårt hotell hette Hotel Ristorante Il Caminetto och var ett trevligt litet hotel med trevlig personal.
 

Vad är en mellanklänning?

I Husmoderns Almanack 1933 så fanns det en "artikel" om mellanklänningen. Vad är en mellanklänning? En mellanklänning är en halvfin klänning.
 
De som inte såg nyttan i att ha en mellanklänning under 1930-talet hade istället endast en vardsgs- och söndagsklänning plus jacka så att den inte skulle verka för fin. Andra hade ingen användning av en mellanklänning då den var för fin, men för andra låg den varmt om hjärtat.
 
En mellanklänningen kunde man skaffa sig genom att antingen ta en gammal mellanklänning och sätta dit ärmar för att ge den en mer modern twist under just det här året, 1933. För den som ville göra en ny klänning så skulle man lägga mycket detaljer vid ärmarna (se bilderna nedan för inspiration). 
 
Så här skulle mellanklänningen se ut 1933. Mellanklänningen hade inte sett så här bra ut innan på flera år enligt texten.
 
 

Utflykt till Söder - Vintage och Second Hand

Inte kan man sitta inne en sån vacker helg som nu har passerat oss. Tack nog fick jag en påminnelse från Facebook om loppisen som brukar vara på Trädgården på Söder, vad ska man annars gör på en solig lördag, sitta hemma och häcka? Oh nej!
 
Loppisen är varje lördag under sommaren på Trädgården vid Skanstull.
 
 
 
 
 
 
Idag var det inte lika fullt med försäljare som jag har sett vid tidigare tillfällen men det blev ändå ett fynd i form av en gullig baby blå klänning. Lite tight under armarna och runt midjan som jag har lätt fixat, får visa i ett nytt inlägg lite längre fram hur jag gjorde det. För mycket från t.ex. 60-talet satt mycket högre upp i armhålan än vad kläder gör idag, det faller inte alltid alla i smaken.
 
 
Jag tror att om jag bodde på Södermalm skulle jag vara konstant fattig då det finns så otroligt många bra vintage och second hand butiker. Så istället för Södermalm bli en utflykts ort för mig. Några måsten när jag ändå åker över till Södermalm är i alla fall:
 
Uppåt Väggarna - Rosenlundsgatan
Stockholms Stadsmission - Skånegatan och Hornsgatan
 
Myrorna - Hornsgatan och Götgatan
POP Stockholm - Åsögatan
 
 
 
Lisa Larsson - Bondegatan
Repris - Bondegatan
Röda Korset Kupan - Östgötagatan
 
 
 
 
Återvinnarna - Götgatan (vid skanstullsbron, inte den bästa butiken men man kanske kan hitta några fina koppar eller tallrikar)
 
Ett av de bästa ställerna på Södermalm för second hand kläder är i alla fall Stockholms Stadsmission på Hornsgatan. I helgen blev det även flera fynd. Här hittar jag ofta fina kläder som passar både till utgång och till jobbet och allt till ett bra pris. I helgen blev det två klänningar och en kjol (allt för 200 kr ihop), allt det blir perfekt att ha på mig på mitt nya jobb som Office Manager på Jamie's Italian Sweden (Jamie Olivers nya restaurang i Sverige) som kommer att öppna i oktober på Scandic Anglais.
 
 
Den här beiga klänningen behöver verkligen lite TLC och stryckas ut. Köpt för 100kr
 
40kr för kjolen.
 
Jag har verkligen fått vad min mamma brukar säga, blodad tand. Hur kan man gå tillbaka till att betala fullt pris för kläder som man själv lite senare kan köpa för en bråkdel av den ursprungliga kostnaden. Ibland kanske man behöver sy in lite här och där eller ta bort en detalj för att bältet inte längre är kvar till exempel. En annan fördel med att köpa second hand är att om du sedan tröttnar på plagget så kan man alltid sälja det på Blocket eller andra försäljningsställen på internet eller facebook t.ex, utan att ha förlorat mer än vad du kanske la ut på plagget.
 
 
Klänning köpt för 60kr.

En vecka på Instagram

Varsågoda en vecka på Instagram kommer här. Under semester tider eller hektiska tider på jobbet så brukar jag inte alltid hinna med att sitta och ner och skriva ett inlägg, men på Instagram brukar jag hinner med lite mer och visa vad kan kanske har köpt och vart, vad jag har på mig och från vilket årstionde. Följ mig gärna på Instagram på @myworldofvintage.
 
 
 

Semester och Vintage shopping i Nice del 2

Ett måste när jag är utomlands så är det en självklarhet att besöka så många vintage butiker som möjligt (det vill säga om man kan hitta alla). Till en början hittade jag några butiker med hjälp av Yelp.com och genom att Googla efter vintage butiker, några hittade jag även av en slump nära hotellet.
 
Men nu vill jag dela med mig av de vintage butiker som jag hittade i Nice:
 
1. Caprice - 12 rue droit
En av de mest omtalade vintage butikerna i Nice är Caprice Vintage Shop och ligger nära Place Centrale i Vieux Nice (gamla delen av Nice; Gamla Stan).
Två våningar av allt möjligt från accessoarer till herrkläder i prisklassen €25-250. Under mitt besök var det 50% rabatt på ALLTING på undervåningen. Butiksinnehavaren pratar engelska och tar emot kort vid betalning. Mamma hittade en svart vintage klänning för €22,5 (innan €45) och jag hittade en klänning för €25 (€50).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. O'Chineur - 3 Rue Benoît Bunico
Lite längre upp på gatan hittar du O'Chineur, en second hand butik med noga utvalda kläder som är billigare än Caprice och passar flera plånböcker, även du som är student. Här hittade ett par nästintill oanvända mörka navy färgade skor för endast €30. Hon som driver butiken pratar engelska (en påminnelse, fler än du anar gör inte det, så det kan vara bra att lära sig lite grund franska). Här finns skor, väskor, jackor, klänningar etc och fylldes på mer flera saker medans vi var i butiken.
 
 
 
 
 
3. Falabrac Fabrik - 3 Rue Benoît Bunico
Av en slump, i sökandet av Caprice, hittade vi även ett litet café Falabrac Fabrik som också hade en second hand butik i samma lokal. Fyllt med barnkläder, klänningar, kjolar, byxor, herrkläder etc. 
 
 
 
4. Mademoiselle - 41 Rue de France
En av de mest kända vintage butikerna i Nice är Mademoiselle. En lyxbutik sällan skådad tidigare, endast det bästa av det bästa finns här, märkeskläder och väskor från golv till tak. Louis Vuitton koffertar till priser av €850 eller €990. För att ha råd med något från samlingen bör man ha en tjock semester budget, men ett besök är såklart ett måste, och vem vet, kanske man hittar något till en överkomlig summa.
 
 
 
 
 
 
5. Andréa M & Andréa T
Andréa M (som jag besökte) på 36 rue de france och Andréa T (som jag inte hittade) på 2 rue blacas är en second hand butik med noga utvalda märkes plagg från runt €20 och uppåt, Andréa T har fokus på läder produkter och är ett ställe man inte bör missa i Nice. Men det är verkligen inte billigt, ett enkelt linne eller t-shirt kostade runt €20, för mycket för ett second hand plagg i min åsikt. 
 
 
 
6. Garde à Vue - 27 Rue de la Buffa
Längst med rue de la buffa finns det två vintage och second hand butiker. Ena är Garde à VueEn second hand butik med vackra färgglada kläder i en stil som är mer fransk och italiensk än den traditionella svenska stilen. I butiken finns det även en syateljé och hela stället drivs av två män, en fräsch butik med moderna kläder.
 
 
 
 
7. Chalou Decoration - rue de la Buffa
Chalou Decoration ligger också på rue de la buffa, något kvarter från Garde à Vue i riktning mot flygplatsen. Oj så mycket vackra saker som finns här inne, allt från kläder, inredning och accessoarer. Väldigt bra service med att ta fram ett provrum. Om jag ändå hade plats hemma hade jag kunnat köpa mycket och om priserna hade varit en smula lägre. Priserna ligger något på samma nivå som i Stockholm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Två andra butiker att kanske nämna är också Fémini-Sens14 avenue de suède som har fokus viktoriansk spets, 50-tals glamour och kvinnlighet à la Bridgette Bardot. Andra butiken är Bozar Vintage2 rue blacas med fokus på herrkläder. 
 
 

Semester och Vintage i Nice del 1

Oj oj oj, nu har jag varit borta ett tag från bloggen. Första anledningen är den väldigt dåliga mottagningen nere på landet som gör det svårt att få någonting gjort nere på landet på datorn. Andra anledningen är det fantastiska vädret som  jag har fått uppelva under min semester i Södermanland och längst Franska och Italienska Rivierorna tillsammans med min mamma.
 
Första stoppet längst rivieran var i Nice, Frankrike. 
 
 
Det första mamma och jag fick göra var att byta om då det var väldigt fuktigt när vi kom fram runt lunch tid. Men efter ett ombyte (eller tre för min del) var det raka vägen till antik marknaden som endast håller till på måndagar på Cours Saleya (lucky me). Det fanns så otroligt mycket vackra saker att kolla på, men några köp blev det tyvärr inte.
 
 
Efter lunch öppnade himlen upp för en ordentlig åskregnskur som fick alla på markanden att snabbt som bara den försöka få in allt under skydd.
 
 
Kl. 17 hade mamma och jag bokat in oss på en vinprovning av franska ekologiska viner. Ewan från England som höll i vinprovningen överträffade allas förväntningar av kvällen. Om du vill gå på en extremt bra vinprovning i Nice och prova ekologiska viner ska du besöka Wine Tasting in Nice.
 
 
Andra och sista dagen i Nice fylldes med Vintage shopping (läs mer om det imorgon), åka sightseeing bus och bada i Medelhavet för första gången. 
 
 
Nice har nog inte den bästa stranden då det gör ont i fötterna när man går upp och ner från vattnet pga alla stenar.
 
 

Follow on Bloglovin