Grillska Huset och Vintagebloppisen

Idag bar det av till Vintagebloppisen. Med mig under dagen hade jag sällskap av några av mina vintagetjejer; Josefine, Maria och Camilla. Vintagebloppisen bestod i år av flera fantastiska bloggare och några få vintagebutiker och tog plats hos Stockholms Stadsmission - Grillska Huset i Gamla Stan vid Stortorget.
 
 
Grillska Huset har anor från 1600-talet, kom i Stockholms Stadsmissions ägo redan år 1913 och vid en restaurering efter att man hade köpt det angränsande byggnaden Primerooska huset på Köpmangatan 15 upptäcktes ett av Stockholms bäst bevarade 1600-tals tak översållat med målade figurer, blommor, djur och landskap.
 
 
 
Jessica Silversaga är en av de bloggare som jag följer, hennes vackra klänningar gör att det vattnar i munnen. På bloggen visar hon upp delar av Sverige i ett sånt vacker ljus
 
 
 
Några av Jessica Silversagas vackra klänningar som jag så ville ha men plånboken inte tillät den här gången. Helt felfria 40-tals klänningar som jag ikväll kommer att få drömma om.
 
 
 
Det blev några köp den här gången. Jag älskar gula klänningar, har redan fyra stycken som jag ofta använder, nu blev den här klänningen den femte och den köpte jag av Miriam Parkman (Miriams Kafferep). Passade extremt bra men behöver dock sy in den upptill (vilket jag ofta får göra) och ta upp fållen en del genom att bara vika upp den, annars kommer jag att se kortare ut. Åh, jag känner att den här kommer jag ha på mig ofta.
 
 
Josefine var min dejt även förra året och här provar hon en vacker klänning från Retro Trend (från Örnsköldsvik). Maria köpte ut nästan hela vintagebloppisen skulle man tro pga alla hennes påsar. I slutet på dagen gick Maria och jag på Elsa Billgrens föreläsning om hur man inreder med vintage.
 
 
 
 
 
Av Emma Forsberg köpte jag en urgullig liten topp. Bra, vackra toppar som passar min lilla kropp är väldigt svårt att hitta tycker jag. Emma hade dock några vackra modeller. Emma och jag hade en härlig konversation om vintagekläder och om hennes skor som aldrig var hennes och som heller inte passade mig.
 
 
 
Sedan blev det den här klänningen hos Sandra Abi-Khalil och Caroline Carrå Åsgård (Min Mormors Vind), även den kräver några ändringar med att sy in upptill. Skulle nästan kunna hålla i en workshop om hur man syr in och ut vintagekläder efter all den kunskap jag har samlat på mig då jag ofta får sy in, ut, upp och laga vintagekläder. Hmmm, kanske inte en dum idé, håll ögonen öppna på bloggen inom en snar framtid.
 
 
 
 
 
Jag älskar den här bilden jag fick ta på Emelie och Miriam.
 
 
Förra året fick jag min bok "Elsa Billgrens Vintage" signerad och i år var planen att jag skulle få min "Inred med vintage" signerad av Elsa Billgren men, i all stress av att vara bland de första 20 personerna som fick en goodiebag, så glömde jag boken hemma. Här står Camilla och betalar Elsa.
 
Av Elsa köpte jag ett par handskar så vita och perfekta för 20 kr som jag aldrig tidigare har hittat. Det blev även en vacker underkjol i slutet på dagen för halva priset, i slutändan endast 150 kr. Dock behöver den lagas och tvättas lite. Då en underkjol som har som ändamål att hålla ut en klänning eller kjol och vara styv får man vara lite försiktig när man tvättar den så att den inte tappar sin form. 
 
 
 
 

Vintagebloppis 2015

Nu på söndag ser jag fram emot att få träffa mina vintage tjejer och gå på Vintagebloppisen i Grillska Huset i Gamla Stan. Så då vill jag även tipsa er att gå nu på söndag, bilder på förra årets vintagebloppis finns att skåda längre ner. Jag planerar även att få min bok "Inred med Vintage av Elsa Billgren" signerad, förra året signerade hon min bok "Elsa Billgrens Vintage". 

Vintagebloppis är en vintage och second hand loppismässa där kända vintagebloggare från Sverige rensar i sina garderober på godbitar – som de sedan säljer den 31a maj.

I år anordnar Vintagebloppisen loppisen tillsammans med Stockholms Stadsmission och kommer att hållas i Grillska Huset från 1600-talet, på Stortorget i Gamla StanStockholm.

Förutom att jag och mina vänner så kommer hundratals andra vintage älskare att få träffa sina favoritbloggare. På plats kommer man även kunna gå på kurser och föreläsningar, så som att lära sig hur man får till den där perfekta vintage frisyren av Retroella, få lära sig hur man inreder med vintage från vackra Elsa Billgren och lär sig mer om smink och hår genom fyra årtionden med Vintagestudion. Sedan kommer Old Touch att finnas på plats och sälja kläder från sin butik på Upplandsgatan. Det är särskilt intressant då hon aldrig ställer ut på mässor. 

 
Förra året gick jag på första Vintagebloppisen med Josefine som också delar min passion och intresse för vintage. Vi stod tidigt i kön den dagen och var bland de första 50 som kom in. Det fanns så många godsaker att kolla på, prova och köpa. Vi gick båda hem med en samling av vackra klänningar och andra småsaker.
 
Bilder från förra årets Vintagebloppis:
 
 
 
Köpte klänningen och koftan ovanför från vackra Silversaga här nedan. Underbar kille hon har som hjälper henne på mässor.
 
 
Förra året var Vintagebloppis på Kristinehovs Malmgård.
 
 
 
 

En font eller två

Mitt lilla projekt som jag håller på med har kanske stött på ett par problem. Men problem är inget som hindrar mig från att kämpa vidare. Ok, så jag kan kanske inte berätta vad det är ännu, men många kommer att bli glada och endast de närmast mig bland mina vänner vet vad det gäller. 
 
Just nu så håller jag på att bestämma mig för vilka fonter och färger jag ska använda mig av i mitt projekt. Just nu verkar det bli Nadall för loggan och Buda för brödtexten. En grafisk profil är viktigt om man vill bli ihågkommen bland många och i en lång tid framöver. Mina vall har lite Art Deco och Vintage känsla över sig vilket jag gillar.
 
 
 

Ordet är Vintage

Idag tog jag andra steget i ett projekt som jag har velat organiser ett tag nu. Det är ett projekt som jag ännu inte kan berätta vad det är men jag kan säga att det har med vintage att göra. När jag har mer att berätta kommer ni alla att få veta och ni kommer nog att bli väldigt glada och överraskade av vad det är.
 
Jag är en person som älskar att organisera, göra research, koordinera och har senaste tiden haft ett stort sug av att ta mig an ett projekt där jag får använda mig av mina egenskaper och kunskaper. Jag är både lite rädd just nu men även extremt exalterad att få jobba med det här.
 
Förhoppningsvis kommer jag kunna berätta mer om ett par veckor.
 
 

Att sy in vintagekläder

Det här blogginlägget är ett av flera som kommer att komma ut den här veckan då jag precis har avslutat helgen med att sy upp, in, ut och lagat en hel hög av mina vackra vintagekläder som jag inte har använt då de har varit för stora, för små eller trasiga. 
 
I det här blogginlägget blir det fokus på att sy in klänningar med dragkedja i sidan. 
 
Om en dragkedja sitter i sidan så är det inte smart eller en bra idé att sy in klänningen från andra sidan, då tar man bort symmetrin och klänningen kan se ojämn och sned ut. Jag skulle unvika det här i fall att man inte också behöver sy in ärmarna en hel del, då bör man även ha i åtanke att ta bort blixtlåset och sätta fast det på nytt när man även har sytt in sidorna. (I veckan kommer ett blogginlägg hur du syr fast ett nytt blixtlås samt syr in en klänning på båda sidorna, inkl ärmarna.)
 
Det jag tycker bäst om är om klänningen har insydda sömmar längs med ryggen och framtill som i bilden nedan, det är enklare att följa befintliga sömmar ibland. Alternativet är att man tar på sig klänningen eller sätter den på en provdocka ut och in och nålar in så mycket som man tycker att det behövs.
 
Nedan ser ni hur jag har nålat in en klänningen som jag köpte på Tradera från säljaren CWEkland som ofta säljer mycket vackra kläder från 50-, 60- och 70-talet. Jag kan nämna att jag inte har nålat längst med den befintliga sömmen heller i just det här fallet.
 
Framsidan:
 
 
 
På ryggen fann jag spår av att den här klänningen vid ett tillfälle har varit insydd i ryggen. Här nålade jag mer eller mindre längst med där de gamla sömmarna en gång suttit. 
 
Baksidan/Ryggen: 
 
 
 
 
I bilderna här nedan ser du var sömmen började förut i ryggen.
 
 
 
Efter att du har nålat rekommenderar jag att man sprättar upp overlook sömmen och den raka sömmen som är själva midjan på klänningen. Det gör det enklare att sy en rak söm från den befintliga sömmen, annars blir det ett konstigt veck på framsidan då sömmen inte blir rak där överdelen möter midjan.
 
Försök själv:
Försök att nåla från midjan och sedan upp dit den ska sluta utan att spräta upp sömmarna så förstår du vad jag menar.
 
P.S. det är otroligt enkelt att sy tillbaka med en ny raksöm och sicksacka där overlooksömmen sitter.
 
 
 
Ibland kan det dock vara motsatt situation och istället behöva ta ut klänningen då den är för liten. Då ska man helst ha en klänning som har veck på både över delen och underdelen, t.ex. som den här klänninge har. Då har man extra tyg på både överdelen och underdelen vilket gör det enklare att jobba med och göra den jämn, istället för att göra sömmarna smalare.
 
Resultatet
 
Anledningen till att man ska sprätta upp sömmarna i midjan när man ska sy in är för att linjerna sedan följer varandra från överdelen till underdelen. Se bilderna nedan.
Kom ihåg, blir det fel så är det bara att börja om, ibland är det smart att sätta tillbaka nålarna innan man sprättar i fall att det var ett jobbit moment i arbetet.
 
Framsidan
 
 
Ryggen
 
 
Som avslutning är det rekommenderat att man stryker klänningen där de nya sömmarna sitter för att få en plattare och finare utseende.
Om ni har några frågor eller vill ha fler bilder och beskrivningar så är det bara att kommentera på inlägget eller mejla mig på lucie.watson.donnert@gmail.com 

Vintage shopping på Södermalm

Det var för ungefär tre veckor sedan som jag gick en vintageshoppingrunda med en nyfunnen vän från England som dansar balett på Kungliga Operan. Vi träffades på en brunch en söndag och upptäckte att vi har ett lika stort intresse för vintage. 
 
Den mest koncentrerade delen av vintagebutiker i Stockholm är på Södermalm och det var dit som jag gick med Louise. Det är även den bästa delen av Stockholm för vintage, Kungsholmen kommer direkt efter det med sitt lilla utbud av fulflärda vintage och sencond hand butiker av kvalitet.
 
Här kommer en lista på de butiker vi besökte en lördag och i den ordningen som vi tog dem inkl. öppettider.
 
Vi började vid Zinkensdamm kl 11.00 en morgon.
 
1. Beyond Retro - Zinkensdamm - Öppet 11.00-18.00
 
Här hittade jag en vacker klänning som saknade etikett (hemmasydd klänning från 50-talet) och utan prislapp. Jag fråga vad den då skulle kosta mig och jag fick priset 359 kr som var ett klipp för mig. Den hade även en fläck på framsidan som sedan gick bort.
 
 
2. Filippa K Second Hand - Hornsgatan - Öppet 11.00-16.00
 
3. Lisa Larsson Second Hand - Hornsgatan - Öppet 11.00-15.00
 
Här provade vi båda några klänningar. Bland annat en vacker rosa 50-tals klänning som var så vacker, men ack så hade den några fläckar på sig så det blev inget köp. Här finns det en salig blandning mellan moderna plagg och vintagekläder. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Myrorna Hornsgatan 96 - Öppet 11.00-16.00
 
Här hittade Louise ett litet bord med lådor till sin nya lägenhet för 350 kr som kommer troligen användas som en tv-bänk. Myrorna är otroligt bra för billiga möbler när man flyttar till Sverige utan möbler. Jag kan även rekommendera Refurn.se som säljer billiga till lite dyrare möbler från dödsbo och inlämnade saker.
 
 
 
5. Uppåt Väggarna - Rosenlundsgatan (vid Hornsgatan) - Öppet 12.00-16.30
 
Älskar den här butiken såååå mycket. Butiksinnehavarna är några av dem härligaste jag känner bland vintage/second hand butikerna i Stockholm. Här är priser mer överkomliga än de flesta vintage/second hand butikerna i Stockholm, här gäller endast kontanter, men det finns en bankomat 3 meter från butiken. Här hittade bland annat min vän Louise den här underbara läderväskan för 550 kr och jag hittade en styv rosa underkjol för 175 kr. Här kommer det alltid in mer saker kontinuerligt, så den här butiken får man besöka ofta under året.
 
 
 
 
 
 
6. Röda Korset - Hornsgatan (vid Mariatorget) - Öppet 11.00-17.00
 
7. Stockholms Stadsmission - (vid Mariatoget) - Öppet 11.00-17.00
 
8. Emmaus Second Hand - Timmermansgatan 23 - Öppet 11.00-16.00
 
Här är det mest kläder från 80- och 90-talet. Passar perfekt för den som gillar den tidsepoken och den här slappa Södermalms stilen. 
 
9. ModernRetro - Wollmar Yxkullsgatan 9 - Öppet 12.00-16.00
 
Det här är en skattkammare med kläder, skor för både hon och han. Priserna är överkomliga och det kan hända att man får gräva lite. Hittade bland annat en klänning i samma tyg som jag har en kjol i. Blev dock inga köp den här gången även om jag hittade en vacker färggrann klänning och en snygg kort liten röd jacka.
 
 
 
 
 
 
 
10. Mangle Vintage - Götgatan 37 (vid Medborgarplatsen) - Öppet 11.00-17.00
 
Här skulle jag säga att det finns mer för han än för henne. Men om det är din stil så kommer du att hitta mycket snyggt här. När vi var på besök så fanns det en REA-ställ och därifrån provade Louise en blå maxiklänning som passade bra men som inte blev av.
 
 
 
 
 
 
11. Repris - Bondegatan 48 - Öppet 12.00-16.00
 
Här har jag tidigare köpt en favoritklänning, en beige 60-tals klänning som jag använder varje sommar. Den här gången provade jag en rosarandig klänning som var för stor och en beige/brun/grön kjol som var för liten. Louise provade några vackra vinterjackor som, för tillfället, var för varm (när man gå mot sommaren) och lite för dyr just nu.
I den här butiken finns det även möbler, porslin och kläder och är en härlig liten butik med bra priser också.
 
 
 
 
 
 
 
12. POP STHLM - Skånegatan 73 - Öppet 12.00-18.00
 
POP har fokus på 60- och 70-talet, här finns det båda genuint vintage och repro kläder för den som inte riktigt är bekväm med second hand men gillar stilen. Här finns det både mycket för hon och han. Med perfekt placering vid Nytorget så kan man ta lunch eller fika i närheten på t.ex. Urban Deli. Nedan provade jag en klänning som jag inte tyckte passade riktigt fullt ut.
 
 
13. Beyond Retro - Åsögatan 144 - Öppet 11.00-17.00
 
Efter ca 6 timmar av shopping så behövde Louise dra hemåt och vila ryggen. Själv var jag tvungen att svinga förbi Beyond Retro innan mina fötter gav vika för mig och mina påsar. Här provade jag en blå klänning och en gul, den gula passade mig perfekt och jag har inte behövt göra några ändringar på den. 
 
 
 
Andra butiker att besöka på Södermalm, som vi inte hann med den här gången är:
 
Lisa Larsson - Bondegatan 48 - Öppet 11.00-15.00
Retro etc - Folkungagatan 65 - Öppet 11.00-16.00
Emmaus Vintage / Emmaus Second Hand - Peter Myndes Backe 8 (vid Slussen) - Öppet 11.00-17.00
Myrorna - Götgatan 79 (mellan Medborgarplatsen och Skanstull)
Röda Korset Second Hand - Östgötagatan 67 - Öppet 10.00-17.00
 

Vintage Fotografering

För ett tag sen spenderade jag en kväll vid Gärdet och blev fotograferad i några vintage klänningar från Jenny Ragnwaldhs samling. Fotografen var min kära vän Marco Panseri som har fotograferat mig tidigare.
 
Jenny Rargnwaldh är en personal shopper och stylist med ett stort intresse för vintage kläder. Jenny finns tillgänglig för föreläsningar, styling, personlig shopping stilrådgivning, garderobsrensning, styling vid fotografering och hon hjälper även till på distans. Hon har en vacker samling av vintagekläder som jag gärna skulle hjälpa henne med att ta över när hon tröttnar på något, oavsett storlek. ;)
 
 
 
Det är tråkigt att vi inte har fler fester eller evenemang där vi kan klä upp oss till max som man gjorde en gång i tiden. Jag känner ofta att jag var född i fel epok. Musiken var bättre på 70- och 80-talet, även om vi har väldigt bra musik idag också. Men hur mycket av det vi hör på radion kommer att vara bekant att höra om 20-25 år för de som föds nu? Jag växte upp med musik från 60-, 70- och 80-talet, jag är väldigt influerad av mina föräldrars musiksmak. Det här var tider innan mp3, Cd:n, streamad musik. Tänk på det en stund! Endast radio, kassettband, LP-skivor och livemusik. 
 
 
 
 
Men de flesta dagar så går jag runt i vintageklänningar och matchar ihop vintage plagg, så som en 50-tals kjol med en modern topp eller skjorta. Det är roligare att klä upp sig om dagarna, och då menar jag inte att klä ut sig som är en helt annan sak.
 
 
 
 
 
 

Follow on Bloglovin