Ett dop

Förra veckan döptes lilla prinsessan Estelle till Estelle Silvia Eva Mary i Slottskyrkan. Jag skulle som omväxling inte jobba på kvällen och åkte då hem till mamma och kollade på dopet och åt middag hemma hos henne.
Jag gillar traditioner eftersom det försvinner så mycket historia när vi väljer bort många traditioner. Jag respekterar dem som väljer att ta bort dem och kanske införa egna och nya traditioner. Själv är jag väl gammal i hjärtat för att vilja behålla gamla traditioner, så som bygga en midsommar stång eller att alltid vara nere på landet då. Jag kan till exempel inte fira jul utan en julgrann om man är hemma i Sverige och det kalla.
I mode sammanhang syfter ofta Vintage på kläder från en annan era, exempelvis sent 1800-talet eller 1960-talet. Ibland hävdas att kläder bör vara minst 25 år gamla för att få kallas Vintage, men åsikterna går isär på den frågan. Själv gillar jag att man på ett sätt har en måttstock för att på ett ungefär ha en idé, allt är ju inte vintage, mycket är också bara vanliga second hand plagg.
Det jag menar är att jag är 26 år och jag döptes själv för nästan 26 år sedan och jag bad min mamma att visa mig min dop klänning som jag hade på mig i Kungsholms Kyrka. Den ligger skyddad och i helt perfekt tillstånd i garderoben. Vit och med rosa band och ett kudd fodral.
Tänk hur lite man en gång var, så små och söta vi alla var en gång!
Puss & Kram

Äntligen sommar

Äntligen är det sommar och varmt väder i Stockholm. Jag har väntat länge för den här tiden för att ha möjligheten att kunna ha på mig alla mina Vintage kläder. Det har tidigare varit lite för kallt med tanke på att jag cyklar och det kan bli lite blåsigt och kallt när jag också cyklar på kvällarna hem från restaurangen som jag jobbar på.
Än så länge så har jag haft på mig två stora kjolar från ungefär 50/60 talet, en av dem köpte jag i veckan på Americana Classic Vintage som jag har berättat om i ett tidigare blogg inlägg. I tisdags hade jag på mig min turkiska 40-tals klänning. Jag var även inne i en tyg butik i veckan och frågade om dem hade samma sorts tyg som min 40-tals klänning "Tyrelen" eftersom jag saknar en skärp från klänningen. Tyvärr så finns inte det tyget längre vilket förstärkte min tanke att klänningen är gammal.
Igår var det riktigt varmt och jag hade en jobb intervju mitt på egen och passade då på att ha på mig en crème färgad 60-tals klänning med ett par beiga högklackade skor. 
image description
 
Puss & Kram

Rosa kjol & trött hund

Igår svängde jag förbi Americana Classic Vintage på Gamla Brogatan i Stockholm för att ta död på lite tid mellan alla de jobb jag har på en dag.
Utanför i solen står Lori och hälsar på alla de människor som går förbi butiken som hon känner. Den här veckan har varit fantastisk, varmt och soligt hela veckan och det ska också hålla i sig. 
Inne i butiken går jag direkt på Cheerleading dräkterna som vanligt och sedan över till kjolarna och klänningarna som hänger längst in vid omklädningsrummet. Idag köpte vi en vacker rosa/vit randig kjol som vi provade och tog aldrig av. På besök idag har dem också hunden Foxy som har varit ute i solen och kollapsar på golvet inne i butiken för att vila på det svala golvet. 
image descriptionimage description
Puss & Kram

Varför gillar du Vintage & Second Hand?

Jag har skrivit om varför jag älskar Vintage och Second Hand och kommer att fortsätta göra det i varje blogg inlägg som jag skriver, det är min passion.
Men för att få veta vilka det är som läser just min blogg så skulle jag vilja höra från er också. Varför gillar eller älskar just du Vintage och Second Hand? Vad skulle du vilja lära dig mer om när det kommer till det? Vintage, Second Hand och Antikt täcker allt från kläder, smycken, möbler till tips om att bevara kläder och inreda med gammalt och nytt. Kanske man bara tycker om kläder eller endast om gammal iinredning. Vart ligger ditt intresse?
 

Skicka gärna ett mejl till mig på lucie.watson.donnert@gmail.com och berätta om ditt intresse eller passion. Jag vill dela med mig utav era åsikter om det som jag har passion för. Vi är många där ute som gillar Vintage och Second Hand.

Puss & Kram

Med tråd & nål

Igår satt jag och sydde in tre klänningar som jag planerar att ha på mig nu när för-sommaren äntligen har kommit.
Den första klänningen jag sydde in var en turkos klänning som jag köpte på Myrorna i veckan. Jag anser att Myrorna har det bästa urvalet av Vintage kläder, jag brukar inte hitta så mycket alls på Stockholms Stadsmission som är Vintage.
Den turkosa klänningen hade en dragkedja på ena sidan och den första idén att sy in på sidan funkade då inte för att på ett jämt resultat på båda sidorna. Men som tur var kunde jag sy in efter de redan insydda vecken på framsidan och på ryggen. Därmed har jag i stort sett inte ändrat på något, allt för att hålla fast vid orginalet så mycket som möjligt.Jag såg en dag ett facebook inlägg från Americana Classic Vintage (som är min "Månadens Butik maj 2012) där dem använda en bild på mig i en lång klänning som jag köpte av dem för nästan ett år sedan. Inlägget berättade att dem sålde vita klänningar för 100 kr och jag var tvungen att hälsa på och kolla vad dem hade. Jag hittade en söt liten vit klänning med ett rosa siden band och "spets" längst ner.
Här var det lite svårare att sy in eftersom klänningen har två lager och kunde inte sys in samtidigt men sys in på varit håll. Resultatet blev bra dock.


Den gula klänning som jag har nämt tidigare var mitt tredje projekt att sy in igår. Mycket enklare än de klänningarna jag har nämnt ovan. I stort sett var det bara att nåla jämt hela vägen ner från top till botten, fållen behövdes dock sprättas upp hela vägen för att få en jämnare och finare fåll efter att man hade sytt in på sidorna.


Som jag har nämt tidigare, tänk på att inte sy om allt för många gånger eftersom det tär på tyget när man håller på att sprätta och nåla etc. Äldre tyger än mer känsliga än yngre tyger och plagg, fast behandla alla plagg som om dem vore gamla så dem inte slits ut för mycket.


Puss & Kram

Vintage Bilder

Då har man fått fler bilder från Marco från den andra fotografering som var några veckor sedan. Bilderna är på några av mina Vintage fynd som Americana Classic Vintage och Beyond Retro. Ett par bilder är på Toni, samt Toni och mig själv.
Jag älskar att samla på Vintage klänningar för att förnya min garderob och för att ha fler möjligheter för att klä mig fint, inte för att klä ut sig. Jag har den senaste vecka köpt ytterligare två fina vardags klänningar som jag kommer visa senare. Men nu får ni se några fler bilder från den andra fotograferingen. En del är roliga och en del tycker jag blev väldigt bra, kolla bara på håret i första bilden nedanför.Puss & Kram

Snart fler Bilder!!!

Idag fick jag en massa bilder som min fotograf kompis Marco Panseri skickade till mig.

Ett par bilder är på min kompis Toni McKay som var med på den andra fotograferingen. Hon är en otroligt smart tjej som går på internationella programmet på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm.

Fast ni får vänta nån dag eller två för dessa bilder. Måste sortera och lägga upp dem fint här. Håll ut bara!

Puss & Kram


First vintage Makeup

En 50-tals makeup med ljus hud, svart eyeliner och röda läppar är hur läckert som helst. Passar till vilken dag i veckan som helst tycker jag. Jag jobbar inom restauranger för tillfället (förhoppningsvis inte så mycket längre till), det här göra att jag inte alltid kan ha på mig mina vintage kläder, så som 50-tals kjolar och 60-tals klänningar etc. Min kompromiss är då att börja sminka mig i vintage stuk, allt från 20-talet till 70-talet, variationen blir oändlig i mitt fall.

1. Basen
2. Ögonbrynen
3. Ögonen
4. Läpparna

1. Basen för en 50-tals makup var en foundation kräm, som skapade en blek mask-liknande hy som avslutades med att applicera hud färgad puder. Sakta men säkert efter det kommer förvandlingen.

2.
Ögonbrynen på 1950-talet var för det mesta tjockare vid det inne hörnet och spetsade ut i en rak spets. Fast ögonbrynet kunde variera i flera stilar; det innre hörnet kunde vara rundad en fyrkantig. Båda stilarna var lika populära. Det var vanligt att man tog det man hade, man tweezade till en rak linje och fyllde sedan in med en penna för att göra dem mörkare och möjligtvis tjockare.

3.
Sedan kom eyelinern, i mitten på 50-talet var den en viktig del i årtiondets makeup stil och hade många olika variationer, från skarpt till mjukt. Produkterna varierade allt från penna, flytande och gel eyeliner. Möjligheterna för eyeliner var oändliga. Genom att ändra på längden, tjockleken och flippen och färgen ändrades utseendet på ögonen och resten av sminkningen dramatiskt.

4.
Läppformen på 1950-talet, för den genomsnittliga tjejen, följde den naturliga formen av munen, men i Hollywood började dem att ändra på den. Man började med avsmalning från toppen till de yttre hörnen som nästan härmade en trevlig, oskyldigt leende. Marilyn Monroe och Sylvia Lopez över-ritade deras övre läpp för ett fylligare utseende.

Idag så försökte jag mig på mitt första försök på att sminka mig i vintage stil á la 50-tal.

Jag har inte ljus och slät hy, men jag försökte göra det bästa jag kunde med underlaget och la ett vanligt lager av concealer och foundation.

Sedan la jag eyeliner på ögonlocket så nära ögat som gick och avslutade med att måla änden av eyelinern ut och upp bort från ögat, som en lite vinge. Om vingen pekar ner så får ögonen en illusion av att droppa ner, så tänk på att ha den hög och utåt.

Mascara får gärna vara tjockt på de övre fransarna men tunt målade på de undre fransarna för att skapa en illusion av större ögon. Har man inte tjoka ögonfransar kan man alltid använda sig utav lösögonfransar. Lösögonfransar uppfanns 1916, kan det bli mer vintage då?

När du börjar med läpparna börjar man med att lägga en lipliner i en röd nyans som är lite mörkare än läppstiftet eller läppglansen, det för att få starka konturer och få läpparna att stå ut mer. Ett tips är att läga en foundation så att färge håller längre.

Men tänk på att du ska vara bekväm i din makeup. Så när du provar den här stilen för första gången och är lite orolig för resultatet, ha god tid på dig för ändringar om du gör fel eller det blir fel. Jag tycker ändå att jag hade tur när jag själv provade mig fram för första gången.Puss & Kram


Why I Wear Vintage!

Jag läste i förra veckan ett blogg inlägg av en tjej som heter Naomi Thompson från England, "@vintagesecret" på Twitter där jag hittade henne. Hon hade skrivit ett väldigt bra inlägg om varför hon köper och klär sig i Vintage plagg. Hon fick ett twitter inlägg från mig där jag berömde henne för ett bra läsning vilket hon förtjänade.

Det har nu inspirerat mig att skriva ett liknade inlägg, alltså om varför jag köper och klär mig i Vintage. This is Why I Wear Vintage!

Det finns flera anledningar till varför jag köper och klär mig i Vintage och Second Hand. Vintage är så underbart and det kan ju inte finnas endast en anledning till det. Men jag ska försöka att beskriva det så bra jag kan, och kanske så kanske dt här inspirerar fler till att undersöka den här underbara världen av Vintage.

 

1. Historia

Det fantastiska med Vintage är att alla Vintage plagg berättar en historia, en del må vara häpnadsväckande och andra inte lika intressanta. Men hela tanken att det finns en historia bakom plaggen är spännande. På Vintagemässan våren 2012 fanns det en utställare som på en del plagg hade satt fast små historier om plaggen. Det kunde beskriva vad bäraren kände när hon skulle träffa de blivande svärföräldrarna och ville då vara fint klädd och imponera på dem.

Historien bakom kläder berättar en social historia om vår kultur och inte minst kvinnans historia som ofta blir ignorerad jämfört med mannens. Du vet aldrig vilka historier som ligger bakom Vintage plagget om dem kunde berätta själva, fast ibland kan man ha tur och höra en helt fantastisk berättelse.

2. Ingen annan har samma

Det unika är att ingen annan kommer att ha samma kläder och inredning som du. Dessutom finns det så mycket vackra plagg som man både kan ha på sig och använda som inrednings dekorer på väggarna.

Vintage plagg är något sällsynta och chanserna att någon annan har samma outfit som dig själv när du bär Vintage är nästan omöjligt. Sällsyntheten gör att samlandet är mer beroende framkallande eftersom chanserna att hitta samma är så små.


3. Shopping är en stor adrenalin kick

Vintage är dessutom välgjort, bra för miljön och plånboken. Vintage gör mig glad och sprallig, Vintage kan vara elegant, lady-likt, poppigt och roligt. Det är alltid kreativt. Shopping är mycket mer av ett nöje, det finns en adrenalin kick som kommer med att upptäcka fantastiska plagg till rätt pris. Jag älskar att ha kläder som ingen annan har. Vintage är alltid en investering, High Street är sällan det.

Jag älskar även Vintage för jag gillar inte påtryckningar att ha på mig det som alla andra tar på sig. När alla andra på gymnasiet gick runt i senaste Canada Goose vinterjackan så var jag nöjd i att ta på mig min 3 år gamla vinter jacka. Jag sparade heller inte ihop mina pengar i flera månader bara för att ha råd med en märkes väska, en som precis alla andra hade. Jag mådde så otroligt bra av att följa min egen väg och lära mig utav mode genom att observera andra. Jag satt också och tittade på tillbaka på gamla bilder där jag såg hemsk ut i en helt vit outfit med vit eyeliner på vintern. Hahahaha, vad tänkte jag på då egentligen.


4. Min egna personliga stil

Varför ska man begränsas till att enbart ha kläder som massproduceras, att följa trender, att ha EN look? Med Vintage är möjligheterna oändliga. Oftast så blandar jag moderna plagg med Vintage och Second Hand. Det finns en frihet med fler alternativ, och garderobs dörrarna öppnar sig till nya möjligheter som inte kanske var möjligt tidigare.

En favorit stil är ett par härliga jeans sitter på bra, tillsammans med ett par Vintage skor i olika färger och en topp i antingen Second Hand eller modern stuk. Idag är det mina underbart Lila Second Hand Marc Jacobs högklackade skor som gäller, dem jag hittade i en Vintage butik hösten 2010 i New York. Mums!!!!!!

 

Vintage kan handla om att klä sig fint, men det handlar inte om att klä ut sig.

 

"Man behöver inte ha ångest för att man konsumerar, utan konsumtion kan vara en del av en kreativitet om det sker på ett hållbart sätt" - Elsa Billgren

Puss & Kram


Brunch & Gul Klänning!

Idag var det brunch men gänget på Mississippi Inn på Nytorgsgatan 33 i SOFO på Söder i Stockholm. Gänget bestod utav Sofie, Emelie, Anna, Marco, Viktor och Dean. Vi började vid 14 vilket även gav mig lite tid att kolla in några Second Hand och Vintage butiker mellan min lägenhet på Kungsholmen och SOFO.

Jag måste ha hittat den mest färglada Second Hand butiken i Stockholm. Butiken var otroligt städad, fräsch och organiserad. Butiken heter Humana Second Hand och ligger på Timmermansgatan 23 nära Mariatorget på Söder. Det måste nog vara den mest prisvärda Second Hand butiken i hela stockholm, och då kunde jag såklart inte motstå att köpa en väldigt fin och enkel gul sommarklänning.


Jag skulle nog kunna köpa en helt ny garderob på Humana, med en salig blandning utav Vintage plagg och Second Hand plagg till ett pris som skulle ligga långt under H&M eller många andra billiga klädkedjor. Inte för att jag har något emot H&M, men ett riktigt kap är ju så mycket roligare och ger en mycket större adrenaline kick.

Det jag nu bara behöver göra med den Gula Klänningen är att sy in den lite för att passa mig bättre och sen är det Hallå Sommar.
Vilken är din mest efterlängtade kläderplagg att ha på dig när det blir tillräckligt varmt? Lämna gärna en kommentar.

Puss & Kram

Vintage Life Magazine

I onsdag när jag kom hem blev jag så otroligt glad av att se ett paket på golvet i hallen, äntligen hade mitt första nummer av tidningen Vintage Life Magazinekommit från England.

Jag hittade Vintage Life MagazineTwitter som jag även nu följer på Twitter. Jag tyckte att det lät otroligt intressant med en tidning som endast handlade om Vintage mode, inredning, sminkning etc.
Maj nummret av Vintage Life Magazine innehåller en intressant artikel om Vintage shopping i Paris, inredning i 50-tals stil, en artikel om kostum designern Edith Head och med våren nu här guidar dem dig genom blommiga klänningar. Väldigt många bilder som läsarna har skickat in och på mode vilket livar upp tidningen, vilket verkligen skapar ett starkt samband med deras läsar.

Det är inte bara en mode tidining, men även en stark tidning när det gäller information när man också vill lära sig mer om vintage och dess olika epoker och vad som kännetecknar t. ex. 20, 40, 50, 60, 70 och 80-talet. I det här nummret beskriver den olika skor från dessa epoker.

Köp tidningen nu om ni kan, jag köpte en års prenumeration och jag är fast för livet ut tror jag!!!
Klicka på bilden nedan för att läsa mer om tidningen och starta en prenumeration.
Köp den nu om du gillar Vintage och Retro!

Puss & Kram

Americana Classic Vintage på Youtube!

Som ett tillägg till månadens butik Americana Classic Vintage så hittade jag ett youtube klipp från deras youtube konto med en härlig låt från The Ballroom Band, ta en titt här nedanför!Puss & Kram


Månadens Butik Maj 2012

Det var inte svårt alls att bestämma mig vilken butik som skulle vara månadens butik den här omgången maj 2012. Den väldigt härliga och fräscha butiken blev Americana Classic Vintage på Gamla Brogatan 23 i Stockholm.
I butiken jobbar Lori Nicholson & Gina Holdar!

Jag träffade Lori och GinaVintagemässan hösten 2010 efter att jag hade flyttat tillbaka med från Skottland och fyra år där. Jag blev otroligt glad när jag såg att det fanns två tjejer som sålde Cheerleading uniformer och jag var tvungen att kolla och köpa något. Vi började prata om cheerleading och sen dess har min resa med dem börjat. Jag hittade den dagen min första second hand uniform (en hade jag redan från min tid på Queen Margaret University Sapphires Cheerleading Squad).

Den jag köpte på mässan var en svart, röd och vit!Jag kommer nån gång lägga upp bilder på de olika uniformerna jag har köpt hos dem, fast vänta får vi alla göra.

När jag sen igen träffade Gina och LoriVintagemässan våren 2011Münchenbryggeriet kände dem igen mig från förra mässan medans jag stod där och kollade på såklart deras Cheerleading uniformer. Det var då jag fick glatt reda på att dem skulle öppna en butik inne i stan den sommaren. Sedan dem öppnade butiken så jag har varit en stammis och köpt mer än bara Cheerleading uniformer.

 


På Americana Classic Vintage kan du hitta en mängd genuina Amerikanska kläder, allt från jeans jackor, bowling skjortor till Hawaii skjortor, klänningar, kjolar och så klart Cheerleading uniformer m. m.

 

Om det här är din stil så kommer du älska deras utbud och att deras kläder är hela, rena och fina till skillnad från många andra vintage/second hand butiker och till ett kanonpris som alla har råd med. Det är alltid en glad stämning i butiken, Gina och Lori berättar glatt om historian om plaggen dem säljer. Jag får heller inte glömma att nämna att en del inredning som man ser i fönstrena och på hyllorna kan man också köpa. Blir man törstig och söttsugen finns det alltid Amerikanska godsaker att köpa. Kan det bli mer unikt än så inne i centrala Stockholm?

Deras Tote Bag måste man också bara ha, jag använder min varje dag till att transportera saker i.


Puss & Kram


Follow on Bloglovin