Duka med Mon Amie

Våren är verkligen här. Helgen har varit fylld med besök på Operan och deras öppet hus där man får se på deras morgonuppvärmning och repetition av en kommande företställning, första gången var det för en nypremiär av Svansjön och igår var det för kommande föreställningen Bill. Sedan blev det födelsedagsmiddag med några kompisar igår kväll.
 
Helgen avslutas med att äta frukost fullt ut med min Mon Amie servis som för det mesta ligger förvarade i skåpen i köket. Om man köper gammalt porslin så bör man också använda det och inte låta de ligga gömda i köket.
 
 
 
 
Tékannorna köpes på Tradera av en kvinna i Enskede, gick för halva priset av deras värde. Sista minuten var intensiv då hjärtat slog fort i bröstkorgen. Kaffe kannan längst bak köptes på Afrodites Antik på Odengatan i Vasastan (bredvid systembolaget, mittemot Vasaparken).
 
 
Det blir nog dags också att hålla i en middag där jag kan använda mitt Mon Amie porslin. Vårsolen tittade in i lägenheten jag ville då fånga det vackra i Mon Amie. Själv har jag ett set av 6 av allt från mattallrikar, assietter, djupa tallrikar, kaffe och tékoppar etc.
 
 
Både serveringsfatet och karotten köptes på Antikmässan i Älvsjö för bra priser. Mattallrikarna och de djupa tallrikarna kommer från Bacchus på Upplandsgatan, assietterna kommer från Drakens Antik på St Göransgatan på Fridhemsplan. Kaffekopparna kommer lite här och var från Sverige.
 
 
Kristall glasen köptes på Augustas Antik nere på landet, underbara priser och helt underbara saker kan man fynda här varje sommar, mina vit vinskristall glas gick för 300 kr för sex stycken glas.
 
 
 
 Mon Amie et Mon Cherie!

Min födelsedag idag

Klockan 19:35 ikväll fyller jag ytterligare ett år äldre, jag blir 28 år. Ikväll blir det middag och förhoppningsvis tårta med mamma, pappa jobbar kväll så honom träffar jag imorgon då jag ska förbi hans pub inne i stan där en present väntar på mig från några whiskyvänner. På lördag blir det besök på Operan och öppet hus på deras balett repetition och sedan megaloppis i Gustavsberg med mamma och avsluta allt firande med middag med vännerna på kvällen.
 
 
Fotograf: Marco Panseri
 
 
Förra året var det fortfarande snö och väldigt kallt i Stockholm på min dag. Idag skiner solen över Stockholm och temperaturen är runt 10 grader, det gör lilla mig lycklig idag. Det ger mig även en perfekt anledning att sluta med vinter/höst skor och ta på mig mina fina vita Vintage skor som jag en gång i tiden köpte på Beyond Retro på Åsögatan för ca 150 kr.
 
 
Igår svängde jag förbi Myrorna på Flemingsgatan på Fridhemsplan och var nära på att lämna butiken utan att ha sätt en Edgard Degas poster tavla i en silver ram för 45 kr. Snabbare än att blinka var beslutet fattat, den här SKA jag bara ha. Det blir min lilla födelsedagspresent till mig själv, det är aldrig fel att skämma bort sig själv ibland.
 
 
 
Det blir min andra Edgard Degas Tavla hemma. Edgard Degas är min favorit konstnär och jag älskar impressionist tiden och stilen och kan stå väldigt länge framför en Degas tavla när jag ser en äkta på museum.
 
 
Den här hänger över sängen hemma och hittades nere på landet hos Augustas Antik nära stugan i Södermanland. Den skulle först hennes syster ha innan hon ringde och fråga om hon fick sälja den till mig, för endast 150 kr också.
 
 
Den nya Degas tavlan stå på klaffbordet hemma hos mig ovanför min lilla hög med böcker om Vintage och Stockholms historia (i bilder). Den kommer alltid att vara reserverad för min lägenhet framöver.

Gamla Katarinahissen

1883, klockan är 11.00 den 19 mars, Katarinahissen invigs. Antalet besökare/åkare under första månaden var cirka 1500 personer dagligen. Priset var 5 öre för uppfärd och 3 öre för nedfärd.
Den första hissen byggdes för att underlätta för människor på Södermalm att ta sig fram på den kuperade delen av Söder. Ingenjör Knut Lindmark fick 1881 tillstånd att bygga hissen av stadsfullmäktige. 
 
Katarinahissen drevs av ånga och blev ett populärt utflykts mål för stockholmarna. 
 
Katarinahissen och Stora Glasbruksgatan från Brunnsbacken, 1896.
Katarinahissen 1933, under hissen pågår för fullt ombyggnaden av Slussen och tunnelbanan.
 
Den kända Stomatolskylten som idag sitter på Klevgränd 1B med utsikt över Slussen och Gamla Stan satt ursprungligen på den gamla Katarinahissen.
 
När den gamla Katarinahissen revs på 1930-talet var det i samband med ombyggnaden av Slussen. Den ursprungliga Katarinahissen togs ur bruk 28 maj 1933 och revs i början på juli samma år.
Den nuvarande hissen invigdes 1936. Den togs dock ur bruk 2010 på grund av rådande el-problem och dålig kvalité på stommen. Dessa reparationer och renoveringar ska dock nu återupptas av ägarna Folksam och dess samarbetspartner Stockholm Stad. Staden går in som delägare vilket gör att den kan gå in med pengar för framtida renoveringar. 
När hissen blir färdig under 2019 kommer den att tillhöra den nya Slussen med en park under sig, Katarinaparken. Äntligen får Stockholm tillbaka sin hiss som man igen kan åka upp och ner med. Utsikten är fantastisk från gångbron. Se Slussen förvandla sig framför dina ögon.

Stockholm Nu och Då!

Min pappa har alltid varit väldigt intresserad i historia, först och främst krigshistoria. Det här intresse som under åren har spridit sig till mig. Mitt intresse ligger dock inte i krigshistoria, mitt intresse är mer för historier som ligger bakom händelser, så som förvandlingen av Stockholm på 50-70-talet. Varför ser Stockholm ut som det gör idag med sin blandning av byggnader från sent 1800-tal och nyare byggnader från 50-70-talet och 90-00-talet? 
Luttnersgatan, idag Kungsgatan, 1896, sedd från Stureplan.
 
Kungsgatan sedd från Stureplan upp mot Hötorget (idag).
 
Jag satt med min mamma en dag på café avenyn på Kungsgatan och på deras väggar finns det gamla bilder på hur närliggande områden såg ut för ca 150 år sedan, plus och minus 50 år. Det jag då tyckte saknades och som jag gärna gärna ville läsa om och se bilder på är en jämförelse på hur Stockholm såg ut förr och hur det ser ut idag. 
Utan min vetskap den kvällen sände SVT en dokumentär i två delar, som min mamma några dagar senare berättade om för mig, om hur Stockholm såg ut på 50-60-talet när politikerna vill förtätta city och bygga huvudleder på Drottninggatan och kors och tvärs genom hela Stockholm. 
Anders Wahlgren har gjort dokumentärer för SVT i 40 år. På 50-60-talet gjorde han en dokumentation av hur Stockholm såg ut på den tiden, bilderna är filmade i färg och Retro/Vintage känslan är stor.
Början av dokumentären, en vacker syn hur Stockholm City såg ut på 50-talet, modet, bilarna och inte minst arkitekturen. På den här tiden flyttade lika många in till Stockholm som det gör idag.
 
Det är en dokumentär som fokuserar på de beslut som Stockholm Stads politiker gjorde under 50-60-talet gällande omvandlingen av staden som skulle ha en tunnelbana och där husen förföll framför ögonen på alla. Politikerna gick hårt fram med att riva stora sektioner av city som förr var täckta med hus från 1600-, 1700- och 1800-talen, särskilt på Brunkebergsåsen som inte finns kvar idag. Det viktiga var att tunnelbanan skulle fram, de nya Hötorgscity skulle byggas och modern teknik skulle användas av dem som var nyfickna av dess kraft. 
 
Här rivs Oxtorgsgatan 9, 1953. Foto Lennart af Petersens. Stockholmskällan
Husen var slitna på insidan och utsidan, dessa gamla hus skulle på 50 och 60-talet ge plats åt hus byggda av betong och glas.
 
Hötorget på 1870-talet var en samlings punkt inne i Stockholm city för handel och häst auktion.
 
Till vänster ser man Sveavägen bakom Konserthuset och till höger ser man Hötorget och dess handel. Högst upp i bilden över Konserthuset skulle fem stycken skyskapor byggas (Hötorgsskraporna), dessa fick en delat tycke från Stockholmare, min mamma tycker om dem andra tycker inte om dem. 
 
 
Dokumentären riktar mycket kritik mot politikerna från den tiden och de stora rivningar som skedde i Stockholm under 50- och 60-talet och visar många av de vackra och gamla byggnaderna och miljöer som försvann under rivningsivern. Målet från plotikerna var att dra traffiken in till City, folk skulle in till stan, något som idag skulle vara oacceptabelt. Många bevis på det här syns än idag; flera parkeringshus i city fylls inte upp, Tegelbacken är en krusidull av av- och påfarter in mot stan, Klarabergsgatan breddades för att få plats med mer traffik, Barnhusbron är breddare än vad den behöver vara då tanken var att den genomfarsleden skulle dras ända fram till Birger Jarlsgatan. 
 
En mörk historia i dokumentären är den gällande det gamla Hotel Continental som revs på 1958 då Stockholm Stad köpte upp det 1948 och sedan stängde det 1951. Det var en vackert och påkostat hotel framför Stockholms Central som byggdes i slutet på 1700-talet av Slottsbyggmästare Adolf Ulrik Kirstein. 
 
Det mest tragiska var det man byggde istället för det gamla hotellet. I min åsikt, en fyrkantig kubb i betong "a la 60-tal", huset byggdes 1963.
 
 50 år senare skulle den här byggnaden komma att rivas under 2013.
 
Hur många år kommer det dröja tills det nya Jernhuset själv kommer möta samma öde som Hotel Continental och Scandic Continental?
 
Här är ett länk (klicka på bilden) till ett videoklipp från Svd och Fritz Ericson, han gick runt och fotograferade i Stockholm city på den tiden när man skulle lägga tunnelbanan. Det såg ut som Tyskland under andra världskriget berättar han.
 
 
Vi måste nu i nya vågen av omvandlingar bevara det som finns kvar från förr!

Vintage runda på Söder

Det här är Josefin, hon delar mitt intresse i Vintage och har berättat att en gång i tiden gick hon endast klädd i Vintage klänningar. Förra söndagen gick vi runt i isande kyla som precis hade dragit över hela Stockholm.
Vi har känt varandra i flera år, vi brukade jobba ihop på Citykonferensen i Stockholm och är en av de enklaste och trevligaste personerna som jag har jobbat tillsammans med under alla mina år inom restaurangbranschen.
Vi började vår shopping runda på Beyond Retro vid Zinkensdamm. Vi mötes upp vid kl 12, precis då Beyond Retro öppnade sina dörrar för dagen. Det här är ett väldigt bra ställe att både hitta riktiga vintage pärlor och hitta kläder som man kan ha på sig till vardag. Själv hittade jag en topp som jag nog får vänta lite med att köpa då pengarna började försvinna, hehehe.
Nästa anhalt blev Stockholms Stadsmission på Hornsgatan vid Mariatorget. Det här är ett måste att besök på en runda. Ett, för att den ligger väldigt bra till på en shopping slinga av Vintage/Second Hand butiker på Södermalm, för det andra så erbjuder just den här butiken både porslin, kläder, böcker OCH möbler. Alla butiker inom tullarna har inte möbler i sin butik, butiken erbjuder på så sätt ett helhets utbud.
 
 
Att vandra runt i Stockholm på en solig dag är härligt oavsett om det isande kallt eller om det är en varm dag på sommaren. Det vackra som Stockholm har att erbjuda i solsken är värt att fånga på bild för framtiden.
Det finns flera fantastiska böcker där ute som visar hur Stockholm såg ut från 150-100 år sedan i boken NuDå! Stockholm, Stad i förvandling 30-70-talets Stockholm etc. Jag vill göra min egna lilla dokumentation av det Stockholm som jag känner mig bekant vid.
 
Van der Nootska Palatset!
 
St Paulsgatan på Södermalm - sträcker sig från Mariatorget till Götgatsbacken (i alla fall den biten som jag och Josefin gick på).
 
 
 
Jag är lite avundsjuk på det vackra blomster taket som man går under när man går ner för den branta trappan till Emmaus Vintage.
 
Josefin hittade tre vackra klänningar och en av de var en underbar guldklänning för endast ca 150 kr. Tyvärr blev det inget köp då det var för liten, vilket många klänningar är för vissa då alla var mindre för 50-70 år sedan. 
 
Innan vi gick hem så gjorde vi ett litet besök på Bruno Vintage Market på Götgatsbacken, en liten loppis inne i en galleria mitt på Södermalm. Tyvärr inte en av de bästa som återkommer söndag efter söndag.
 
Hur ser er loppisrunda ut i Stockholm på en söndag?

Loppis på Hötorget!

Idag skiner solen starkt på Stockholm, perfekt väder för en promenad längst med vattnet eller köra en loppis/vintage runda på söder eller kolla in Hötorgloppisen inne i stan.
När vädret är vackert och solen är ute är det fler som säljer på hötorget än om det skulle regna eller vara mulet och kallt.
 
Förra helgen var jag tvungen att gå in till stan för att hämta min cykel som jag fick lämna då jag efter att ha hjälpt till på min pappas whisky provning skulle ut till farsta med tunnelbanan. Vädret förra söndagen var ungefär som det är idag, soligt, soligt och soligt, fast lite varmare.
 
Varje söndag under de senaste 19 åren har det varit loppis på Hötorget. För ca två år sen var risken stor att loppisen skulle förvinna i förmån till den vanliga torghandeln som säljer frukt, blomor etc. Men fortfarande finns loppisen kvar vilket get torghandlarna en ledig dag i veckan som dem vill ha och oss som gillar loppis en chans att fynda second hand inne i stan. För inne i city finns det inte lika många loppis/secondhand/vintage butiker eller ställen som det gör i Vasastan eller på Södermalm.
 
På Hötorget kan man hitta allt från billiga tavlor (ramar), porslin, kristall prylar, kläder, böcker, vintage vinylskivor, gamla verktyg etc.
Hötorgets Loppmarknad - Öppettider: 10-16
 
 
Ugnsformar designade av Wilhelm Kåge och producerade mellan 1929 till 1955 för Gustavsbergs Porslinfabrik.
 
Den här kaffetermosen från 50-talet kunde man även hitta på Antikmässan 2014 i Älvsjö för mellan 700 till 1000 kr, här endast 400 kr.
 
 
Höganäskrus!
 
 
Köksverktyg i all dess glada färg från 70-talet. Mycket färg och mycket plast. En verklig star Retro känsla .
 
Till vänster två äggkoppar designade av Marianne Westman för Rörstran - Mira Mare. Till höger ett gammalt fat från Rörstrand, enkelt och tidlös design som fungerar även idag tillsammans med modern inredning.
 
En sån här kastrull hade min mamma i sitt gamla kök i Stockholm. Nu ligger den säkert i köksskåpet på landet. Det ger en skön känsla av barndomsminnen att sånt här kan man fortfarande hitta på loppis, och med så få skavanker på insidan och utsidan.
 
 
 
 
 
 
Så ut i solen nu och fynda!

Följ bloggen på Facebook

På Facebook kan du som följer mig få information när ett nytt blogginlägg har publicerats så att du inte behöver missa ut på alla god bitar eller öppna ett konto på Bloglovin. 
 
 
Jag brukar lägga upp fler bilder på min Facebook sida - My World of Vintage - än vad jag brukar ibland få plats med i bloggen, dessa hamnar i egna mappar. Jag publicerar även påminnelser om olika marknader, loppisar och mässor.
 
Jag vill ju även höra vad ni vill läsa om och höra era historier om era möbler, kläder, porslin etc. Jag vill självklart även hjälpa er med era frågor och om ni vill ha mer information om era saker där hemma. Om det är något särkilt märke eller någon möbel som ni vill få mer information om så kan jag givetvis gräva mig ner den information och presentera den för er.
 
 

On the Flea - en upplevelse

I helgen som var gick jag och min mamma och testade On the Flea Megaloppis som huserade i Kistamässan.
Biljetten kostade 50 kr på plats, 40 kr vid försköp och som jag fick veta av en vän så kunde man köpa 2-för-1 biljetter på groupon för 49 kr några dagar innan (försäljningen var under en dag bara).
Förköp är alltid en bra idé att köpa då man ibland även hamnar i en förköps kö som nästan alltid är snabbare. För köer var det överallt när man kom dit runt 11:30. Först till parkeringen som var nästan full, sedan fick man stå i parkeringsautomat kön som även där tog en bra tid. När man skulle gå in fanns det flera köer beroende från vilket håll man kom ifrån (parkeringen eller tunnelbanan/gallerian). 
 
Väl inne hängde vi in våra jackor, något som alltid är värt att rekommendera då man inte får båda händerna lediga att lyfta upp saker med för att kolla och undersöka. 
 
Mycket kritik har folk delat med sig av på On the Fleas Facebook sida. Att det var lång köer, parkeringen var för dyr, att det fanns en massa skräp saker, för mycket nya saker från försäljare etc etc.
 
Men att det var en massa skräp oftast på loppisar, fast det kan ju inte arrangörerna göra något åt, loppis är sånt som folk har hemma och vill bli av med, oftast är det då saker som är skräp för dem själva som dem inte vill ha. Det fanns en hel del vackra kläder och saker, allt var inte något som jag nödvändigtvis vill ha just den här gången.
 
 
Vackra ljusa kläder från en ung tjej, mycket i den lite mer moderna bohemiska stilen.
 
 
 
Snygg väska som mamma tittade på, dock var den inte i läder den här gången.
 
Själv hittade jag några fynd:
 
 
Liten kristallflaska för 150 kr, kanske lite i överkanten. Men den ville jag bara ha på en gång är jag såg den. Det var det första jag också köpte på mässan.
 
 
Det här var nog det roligaste som jag köpte. För det första så har jag inga stövlar. Hade heller inga under de 4 år som jag bodde i regniga Skottland. Men jag är stort förälskad i klackar på skor, även på gummistövlar.
 
 
Köpte en nästan helst felfri gammal kökshandduk för en tia. Mamma köpte åtta stycken linne servetter av samma försäljare som hade många besökare vid sitt bord hela tiden.
 
 
Dagen innan eller så hade jag suttit på internet och kolla på lite balett kläder, det jag tittade på var en liten kofta som jag kunde ha på mig förre och efter mina balettlektioner. Den här hittade mamma den för 75 kr, vilket var mycket billigare än att köpa nytt.
 
 
 
Lång svart/vit klänning från Indiska för en 50 lapp.
 
 
 Den lilla kristallflaskan står nu hemma om en del av ett stilleben.

Kommer nog heller inte tillbaka till Kista för den här loppisen dock, trist nog. Den var lite rörig, mycket folk, stor tom yta till sidan kunde ha används för att flytta större sektioner till sidan i samma utformning för att ge mer plats för alla besökare att gå på. Det var mer saker på den här mässan som inte föll i min smak. Megaloppisen i Gustavsberg faller mer i min och min mammas smak.
 
Till Next Time!

Follow on Bloglovin