Äntligen Hemma avsn. 11


I tisdag så såg jag på Äntligen Hemma, bara för att se Elsa Billgren inreda en lägenhet, och en etta på det (som jag också bor i). Jag gillar hennes stil på inredning, jag älskar att ha unika möbler som ingen annan har och går gärna på butiker för att kolla på inredning nästan lika mycker som att shoppa för kläder. Hittade en sådan butik i onsdag när jag cyklade runt i SOFO Södermalm i Stockholm. Butiken var full med retro möbler från 70-talet etc, dem hade till och med en trafikövergångs lampa. Sugen på att ha en sådan som sänglampa?

Jag gillade verkligen tapeten som hon använde sig utav, fast själv har jag inte tålamod eller ork att tapetsera. Nackdelen kan ju vara så att när du vill sälja sitt hem så kanske tapeten inte faller in i allas smak. Jag föredrar att ha vita väggar och inreda med färg, för då kan jag ändra min inredning oftar vilket alltid roligt att göra. För då får jag ju shoppa lite mer och hitta fler unika saker. Nyligen i veckan var jag ute och kollade runt i några butiker och hittade då en blå/grön flaska för 40kr från Milda Matilda Selection på Folkungagatan 68. Butiken är blandad med både nytt och gammalt, har man ögat för det så kan man hitta några roliga inredningsfynd.

Nu står flaskan ovanpå fläkten i köket tillsammans med en mortel som jag köpte på Stockholms Stadsmission för ungefär ett år sedan. Nortlar är snyggare när dem är äldre tycker jag, då är det inte lika många som har samma sort som man själv har. Tänk hur mycket roligare det är att ha unika saker i din lägenhet.

 

Puss & Kram

Inreda med tavlor

I veckan såg jag Äntligen Hemma avsnitt 11 och jag är en beundrare av Elsa Billgren och hennes stil. Mycket för att att jag har samma stil och tankar om att ha unika saker i min garderob och lägenhet för att få den stil som är jag.

Det jag tycker som kan vara svårt när man ska inredda en lägenhet är att fylla alla dem där väggarna som man såklart måste ha i ens hem, hihihih! För min del så gillar jag att fylla väggarna med vackra tavlor av skådespelare som jag beundrar och tycker var bra. Just nu hänger Marilyn Monroe, James Dean, Audrey Hepburn och min favorit Mae West på mina väggar i vardagsrummet.

De tre första är väl kända bland nästan alla. Jag anser att Marilyn Monroe var väldigt missförstådd, hon ville verkligen göra det bästa som hon kunde, men ofta kände hon sig nedslagen när hon fick bakslag. Ledsen blev jag när jag läste att hon hade ett missfall samt hade influensan samtidigt när hon spelade in en scen ur filmen ”Some like it hot”. Marilyn för mig är ett måste att ha på väggarna, hon speglar klass och stil.

 

Tavlan av James Dean fick jag av mamma en dag när jag fortfarande bodde hemma och gick på gymnasiet.

Jag har alltid varit ett fan av Audrey Hepburn sedan jag såg "Breakfast at Tiffany's". Audrey och Mae West bilderna har jag hittat på Allposter.se, väldigt bra webbsida när man vill köpa ny samt gamla/vintage/antik bilder att dekorera sitt hem med. 

Och för er som inte vet, så var Mae West Hollywoods första sexsymbol (dock betraktad som en skämtsam sådan), före marilyn Monroe till och med. Hon är kändis bakom några väl kända repliker, t ex. "Som god kvinna är jag ju mycket god, men som dålig kvinna är jag bättre" & "Det är inte vad jag säger utan hur jag säger det. Det är inte vad jag gör utan hur jag gör det, och hur jag ser ut när jag säger det och gör det".


I helt annan tappning så har jag en kopia av en Edgar Degas som hänger över min säng. Köpte den på Augustas Antik utanför Katrineholm någonstans i skogen nära där min familj har ett landställe. Det här är ett ställe som jag tänker hålla hemligt, för här hittar jag ofta fynd till min lilla lägenhet. Självklart har hon också en butik inne i stan, den delar jag gärna med mig utav.
 
Våga hänga tavlorna lågt ner på väggen om det inte finns något framför som skymmer tavlorna. Det kan hjälpa till att avskärma ett rum om man t ex. bor i en etta som jag gör och vill skapa tydliga linjer om var "gränsen" till rummet är.
 
Tavlan på bilden nedan köpte jag på Myrorna på Flemingsgatan på Fridhemsplan för 45 kr. Edgar Degas är en av mina favorit konstnärer och impressionist tiden är den som tilltalar mig mest.
 

Nu, hur gillar du att inreda din lägenhet, har du kanske några tips att dela med dig utav?
Puss & Kram

Retro Automobile

I sommar blir nog den sommar som jag kanske kommer att ta körkort. Alla säger att man borde ha ett och om jag hade ett så skulle jag inte behöva fråga min mamma hela tiden att hjälpa mig med skjuts till IKEA, plantagen eller åka ut till någon vintage butik som jag (och ibland hon) vill besöka.

Steg 2 efter att jag har tagit körtkort, för manuell eller automat har jag inte bestämt mig riktigt, så gäller det att skaffa en bil i framtiden. Så idag när jag cyklade hem så åkte jag förbi en väldigt häftig bil på Flemingsgatan i Stockholm. Kanske Man ska skaffa sig en retro bil senare när man har råd med att ha en bil. En kollega Vera, som uppmutrade mig att starta den här bloggen, har ett eget mål av att hitta en Retro Volvo bil. Så henne har man sett på Blocket.se när hon letar efter just den där perfekta bilen som hon vill ha.

Bilden nedan är av en Citroën 2CV som inte produceras längre och kan verkligen då kallas retro. Den här modellen producerades mellan 1948 och 1990 och tillhör då verkligen 50-tals stilen. Så hemskt roligt det måste vara att få åka runt i en sån här bil nu när det börjar närma sig sommaren då man kan rulla bak taket på bilen och få lite sol värme.

           

Fast en drömbil som jag vill ha är en Aston Martin, kanske en retro sådan när man blir rik i framtiden, hahahaha! Kanske något i den här stilen, jag älskar ju rött också.

                   

                                                                         Puss & Kram


Fotografering av Marco Panseri

Lördags så var det en lång fotografering med Marco Panseri och Tonie McKay på Östermalm i Stockholm. För min del togs bilderna i en del av mina Vintage klänningar och nån negligé. Idag så skickade Marco några bilder till mig som jag tänkte dela med mig till er.

Den ljus gula klänningen köpte jag på Americana Classic Vintage förra sommaren innan midsommar på Gamla Brogatan 23, Lori föreslog att jag skulle ha på mig den till midsommar. Men som tradition har sig så blev det dåligt väder och jag tog på mig kläder som var mer tåliga.
Av Marco Panseri av Marco Panseri
av Marco Panseri

Nästa klänning köpte jag på Ebay några år sen till ett riktigt fynd av 250 kr. Jag väntar på en fest eller tillställning när jag skulle kunna ha den här klänning på mig och inte se ut som en fisk ur vattnet.
från ebay

Marco Panseri
tar väldigt bra bilder, det är inte lätt att vara modell, men som tur har man tittat på Americans Next Top Model i flera år och vet att man ska ha ansiktet mot ljuset och bara ändra sitt utseende lite efter varje bild.

Och nu lite bilder med kläder från Beyond Retro, inte allt dock, har inte bilder på de plaggen, och man kan ju inte visa allt på en gång såklart. Helt beroende av att gå ditt och hitta nya Vintage kläder som jag kan ha på mig till vardags och till roliga tillställningar. Bilderna i den gula klänning är några av mina favoriter, köpte den förra sommaren på butiken på Drottninggatan 77.

Klänning från beyond retro
Sommarklänning från beyond retro
Beyond retro negligé
Negligé från beyond retro

Vi får se om det kommer fler bilder inom kort, man vet aldrig, jag har ju så många klädesplagg som jag vill fota. Allt Vintage eller Second Hand så klart.

Puss & Kram

Strike a pose!

I veckan fick jag några bilder på vad som fotades förra helgen. Bilderna är underbara och min favorit är den bilden i blå klänning som köptes på Vintagemässan i år för endast 350 kr av E. Bergqvist. Jag har också gjort ändringar på klänningen för att den skulle passa bättre till fotograferingen och mig såklart.

Det var ett slit jobb som tog flera timmar. Först så behövde jag sy upp vid axlarna och sedan under brösten för att få linjerna på klänning att stämma bättre överens med min kropp och sist bak på ryggen för att jag ändrade framtill. Det var extra jobbigt eftersom tyget var också veckat överallt. Men tänk på att inte sy om och om igen allt för många gånger eftersom man kan slita ut tyget för mycket när det gäller gamla saker. Och om man vill spara ändringarna som man gör bör man inte klippa bort det överflödiga tyget som blir, det kan man oftast vika in och handsy fast. Det kanske kommer en tid längre fram när du vill sy ut plagget för att passa din nya kroppsform.

Men här är några bilder som Marco skickade till mig i veckan, min favorit är den i den blå klänningen.
                                    
                                                                           
                                      

                                                                            Puss & kram

Fotografering

Igår var jag och Marco PanseriCitykonditoriet i Stockholm och fotograferade mig i några av mina Vintageklänningar.

Citykonditoriet är ett café som drivs av Citykyrkan på Adolf Fredriks Kyrkogata i Stockholm, otrolig inredning med en del gustaviansk stil. 
Citykonditoriet ligger i en av Stockholms vackraste lokaler! Här bakar vi alla bakverk och allt bröd med en genuin känsla och hög kvalitet i främsta rummet. Det spelas ingen hög musik som stör utan du välkomnas att äta gott. prata och umgås. Utbudet får dig att tänka på den gamla stortens konditori och det goda bryggkaffet serveras i kopp med fat.

Fler bilder ska tas nästa helg i samma och fler klänningar. Det är inte lätt att vara modell ska ni veta, här har ni ett litet smakprov!

              


Mon Amie

Det är inte mycket som får mitt hjärta att hoppa framåt ett steg när jag är i en antik butik, men Mon Amie porslin får mig att leta efter luft. Både igår och idag hittade jag fina mängder av Mon Amie porslin. Det är inte allt porslin som jag vill ha, jag har redan 6st kaffekoppar med fat, det jag vill ha är assietter, tallrikar, serveringsfast, skålar etc och en tekanna.

Nu har jag hittat lite av det jag vill ha, men det som ofta är frågan när man köper gamla dyra saker, har jag råd? Måste jag verkligen ha det? Vad måste jag uppoffra för det här?

Fast jag är ju så svag för Mon Amie som är designat av Marianne Westman för Rörstrand.
 
Mon Amie
är designat av Marianne Westman för Rörstrand mellan 1952-1987. Hon fick sitt genombrott som industrikonstnär på Rörstrand, tekannan med sitt täta blommönster av blå blommor utförde hon som ett examensarbete på konstfackskolan. Hon var anställd på Rörstrand mellan 1950-1971, 2008 lanserade Rörstrand populära Mon Amie (som betyder "min vän") på nytt, i samarbete på Marianne Westman.

Personligen är dem inga favoriter av mina, skulle kunna tänka mig att köpa de nya mattallrikarna eftersom den äldre modellen är så svår att få tag på.

VDN – Varudeklarationsnämnden

VDN verkade mellan 1951och 1972 och drevs med stöd av staten och näringslivet. 1973 övertogs VDN´s uppgifter av det nyinrättade konsumentverket och VDN-märkningen upphörde. Stod det VDN 555 under kaffekoppen, så visste man att det var en kopp som bland annat befunnits tåla maskindisk ett stort antal gånger med bibehållen dekor. På 1960-talet började man VDN-märka porslin. På ett VDN-deklarerat föremål förekommer bokstäver som redovisar materialet: B=benporslin, F=flintgods, P= fältspatporslin, S= stengods. Siffror redovisar vissa egenskaper, till exempel 555= ingen risk för glasyrsprickor, tål alla maträtter, tål maskindisk i 75 grader.

Så alltså om en
Mon Amie kopp med VDN P555 innebär att den är tillverkad på 60-talet av fältspatporslin och det finns ingen risk för glasyrsprickor. Fast gå inte efter det, kopparna kostar lika mycket oavsett när dem var tillverkade förr.

           

Mon Amie
koppar är ömtåliga så behandla dem varsamt. Dessa koppar i den äldre modellen produceras inte längre, därför kostar dem en liten peng runt 400kr kaffekopp med fat, och dem går bara upp i pris allt eftersom dem går sönder. Fast då finns det ringar och halsband att köpa på nätet.

Mina 6 kaffekoppar – väldigt fina och små.

                           

Puss & Kram


Vintage shoppa i regnet!

Idag var vädret inget vidare i Stockholm, men inte blir det bättre tills kanske nästa vecka heller. Men mitt sug för att kolla in fler Vintage och Second Hand butiker i Vasastan kan inte hållas tillbaka på grund av lite duggregn, man är ju trots allt inne den största delen av shopping.

Fast trist blev det när en del butiker jag ville gå in i var borta, under renovering eller stängda. När jag är ute och kollar in butiker så brukar jag använda mig utav Vintagekartan.se på min iPhone för att få en lista på ställen som ligger närmast mig där jag är vid just det tillfället (mobil.vintagekartan.se).

Idag besökte jag:

 • Myrorna

 • Helene é snygg (borta för gott)

 • Retrohome (borta för gott)

 • Ayla Danielle Kristina (stängt pga förkylning)

 • Ésteban och Crístro Vintage (stängt pga renovering)

 • Plezuro

 • Fiftyfifty (stängt)

 • Little shop of treasures (stängt)

Fast trots så många motgångar idag, så hittade jag två helt fantastiska och gulliga negligé morgonrockar. Väldigt roliga och fina detaljer på ärmarna och längst halsen, och är det man ska kolla på när man köper något som det här. För ibland så kanske man bara kan sy om när det gäller längden.

 
Myrorna
Tomtebogatan 5

 
Väggen längst in i butiken erbjuder en mängd olika Vintage plagg, här ska man verkligen ta sin tid och se potential för hur man kan ändra, förbättra eller bara låta dem va.

Plezuro
– Rörstrandsgatan 28

 
Utifrån så ser butiken väldigt bra ut, gulligt med ett bord och två stolar utanför, trots att solen inte kom ut idag. Butiken är väldigt fräsch och gullig med en trevlig tjej som driver den. Fast mycket Vintage kunde jag inte hitta, dem verkade hänga bland alla andra plagg som var nya. Fast vid entrén fanns det några Vintage klänningar på REA för endast 250 kr. Jag rekommenderar stället eftersom stämningen va lugn, servicen var hjälpsam och det var snyggt i butiken.


Man får väl återvända till de andra butikerna kanske nästa vecka när dem andra har öppnat också, fifty fifty är en butik att besöka, men håller er borta från Mon Amie sakerna, dem är mina.

Gå gärna in på Vintagekartan.se och öppna ett gratis konto för att recensera.

Puss & Kram


Retro i nya Mood Gallerian!

Idag var jag och mamma och tittade på nya Mood Gallerian i Stockholm. Nu kanske du undrar varför jag skriver om något som är så nytt, men glatt så hittade jag en äkta RETRO affär eller showroom för Lauritz.com

                  

Till Lauritz.com butiken kan man gå och titta på en massa härliga möbler och inrednings delar som ska auktioneras ut. Man kan bjuda på varorna när man är där, lämna in egna saker som man vill ha värderade och till och med lämna in dem för försäljning. Om man har ett intresse för auktioner så kan man alltid fråga personalen och lära sig mer om auktioner, arkitekter, formgivare, stilperioder, konstnärer, mode och mycket mer.
Under de nästkommande månaderna kommer dem att ha ett fler tal olika evenemang, utställningar och temaauktioner, allt från art deco, retro och graffiti till antikviteter, industriell design och kuriosa.

Jag rekommenderar verkligen att ni går och tar en titt här, även om ni inte tänker lägga ett bud på något, hit kan man verkligen gå om man vill lära sig om möbelformgivare och få en idé om vad stilen är för vissa formgivare när man är ute och kollar i andra butiker eller på nätet.
 
  
Puss & Kram


Vintage och Second Hand Djungel i Stockholm!

Igår beslöt jag mig för att gå och titta in några Vintage och Second Hand butiker runt Norrmalm och Vasastan, och jag hann med 10 olika butiker, en blanding av Vintage, Second Hand och Antikt.
En lista på butikerna va:

 • Apollo Antik – Tegnergatan 3
  Så trist att den här butiken ska stängas ned till Midsommar, och i och med det här så har dem 50% rabatt på allt i butiken. Själv köpte jag en ungsform av Pyro från Gustavsberg designad av Wilhelm Kåge för 150kr (ord. 300kr).

 • Di nuovo – på Luntmakargatan 54A
  Tyvärr så va second hand delen av butiken stängd, den vanliga butiken va alldeles för blommig och prålig med det som såldes där.

 • Katitzi – på Odengatan 24
  Väldigt litet urval och Vintage plagg och skor, men ändå fina saker fanns det där en våning över den vanliga butiken.

 • Charlottes Vintage Smycken – på Odengatan 54
  Smyckena är mer av Vintage tema än Vintage skulle jag säga, dem har en reparations och tillverknings hörna synligt i butiken.

 • Sko dig Second Hand – på Hagagatan 31
  Ett väldigt stort urval av second hand skor, allt från stl 36-41. Det finns en mängd väskor också i butiken. Väldigt bra priser på skorna, varför inte ett par rosa Marc Jacobs för 195kr eller ett par Jimmy Choo för 475kr.

 • Nu & Då – på Norrtullsgatan 31
  En liten Second Hand butik i Vasastan som hade ett bra urval av kläder, allt från klänningar till Jeans. Dem hade även ett stort urval av småbarns kläder vid entren. Provade själv en underbar Acne klänning här, ska jag kanske gå tillbaka och köpa den???

 • Stockholms Stadsmission - på Hagagatan 3
  En butik som både säljer ny producerat av missionen och ett stort urval av kläder, böcker, musik, skor, väskor, husgeråd etc. Bra priser här.

 • Old Touch – Upplandsgatan 43
  ÄLSKAR den här butiken så mycket, en av mina favoriter i Stockholm. Här kan du verkligen hitta saker från antika 18..-talet till vintage 1970-talet. Själv hittade jag en underbar guld skål av märke Gustavsberg Eldorado Pastell, designad av Wilhelm Kåge. Köpt gör 125kr. Måste verkligen tillbaka hit snart igen, en riktigt skattskista och en drömgarderob att ha. Fler klänningar är mellan stl 38-40, men det finns även i 34-36.

 • Zak Second Hand – Upplandsgatan 45
  Liten Second hand butik som även har den del Vintage plagg längst in i Butiken. Han säljer även en mängd fina second hand väskor för nästan aldrig mer än 300kr. Här finns det nästan lika mycket Herr plagg som för kvinnor. Jag rekommenderar starkt den här butiken.

 • Carléns Antik – på Upplandsgatan 40
  Antik butik med mycket glas och möbler, hittade ett gäng med kristallglas som jag sitter nu och funderar på att köpa, det är mycket pengar 1000kr tycker jag för mig som redan har en massa glas, hahahahaha!

 • Antique & Quriosabutiken – på Upplandsgatan 44
  Här finner du allt från porslin, glas och möbler i underbara mängder, gillar alltid att gå in här och kolla vad dem har att erbjuda när det gäller Mon Amie från Rörstrand som jag samlar på.

 • Bacchus Antik – på Upplandsgatan 46
  En kändis när det gäller antik butiker i Stockholm. Här kan man få sin stol omklädd samtidigt som man samlar på sig nya fynd från skålar av Stig Lindberg eller nya koppar av Zebra.

Hoppas att ni finner nya fynd själva, om ni vill ha fler rekommendationer på något speciellt som ni letar efter så kontakta mig bara då på lucie.watson.donnert@gmail.com

 

Puss & Kram


Guidad Shopping tur i Stockholm!

Har idag kollat in hur många Vintage och Second Hand butiker det finns innanför tullarna i Stockholm på Vintagekartan.se. Det är en dröm att ha så många att välja emellan, nu är det bara dags att utforska dem, vem vill följa med på en utflykt inom kort??? :)

Fick tipset idag också av Vera att man kanske skulle starta guidade shopping turer runt om i Stockholm med inriktning Vintage, Second Hand och Antik butiker. Inte ett dumt förslag faktiskt, vad tycker ni? Om det är någon som vill att jag tar med er på en tur i Stockholm så säg bara till, det finns så mycket att se. Det är mycket roligare att köpa nya kläder som ingen annan har, det ger en större adrenalinkick and att shoppa på H&M.

Puss & Kram


Månadens Butik April 2012!

Månadens butik April 2012 har jag valt för att butiken har nyligen renoverats en del till det bättre; det vill säga Stockholms Stadsmission på Hantverkargatan 78 på Kungsholmen. Jag har genom åren hittat ett flertal fynd i butiken som också är en av Sthlms Stadmissions äldsta butiker.

Butiken erbjuder ett stort sortiment utav damkläder, accessoarer som skor, skärp, väskor, sjalar och smycken, kuriosa, hemtextil samt porslin och husgeråd. Längst back i butiken har dem även en avdelning med pocketböcker. Butiken har även en bra herravdelning med bl a kostymer och skjortor av bättre kvalitet. Även porslin och husgeråd finns i bättre märken. Både nytt och gammalt!

Nyligen renoverades även delar av butiken, främst längst fönstret och längst back där dem nu har sin nya inlämnings avdelning. Själv var jag där nyligen och lämnade in lite kläder och glas eftersom jag har vårstädat garderoben och hade köpt nya vatten glas.

Jag har alltid bott nära den här butiken och besöker den ofta när jag är på väg hem till mina föräldrar eller är i närheten. Jag har som sagt hittat flera fynd här som jag fortfarande använder, allt från husgeråd, dekorationer och kläder.

 

1. En ugnform från Gustavsberg vid namn Pyro designad av Wilhelm Kåge. (köpt för ca 180 Kr)

Designad och tillverkad 1929 och sedan utställd på Stockholmsutställningen 1930 blev Pyro en stor hit av att ha en unik egenskap av att vara en ugnssäker servis som passade för både matlagning och servering. Servisen består av ett gultonat gods med stiliserad blomma och bård, vanligast i brunt, men finns även i grönt och blått. 1932 utökades Pyro sortimentet dels med fler eldfasta delar och dels med bordsservis delar. 1934 tillkom Pyro serien i grön tappning och 1940 tillkom den blåa serien av Pyro.
Första serien eldfasta delar från 1929/30 tillverkas i en Pyrospecifik design med slätt gods. De senare tilläggen görs i ett gods med vertikala räfflar som jag har köpt som visas på bilden ovan.
Pyro har genom åren blivit blivit ett samlar objekt och man kan hitta olika delar av serien på ett flertal auktioner så som Metropol, Tradera, Barnebys, Bukowskis, Lauritz etc.

Själv använde jag min ugnsform senast på min födelsedagsfest som jag hade i lördags, väldigt enkel och fin att servera lite plockmat i.


2. Hittade den här toppen på Stockholms Stadsmission för ungefär två veckor sedan när jag var där för att lämna lite kläder och se om man inte kunde hitta något nytt.

Toppen är från Åhlens, aldrig tidigare använd eftersom den fortfarande hade prislapps snöret kvar. Den fanns även i andra färger som jag hade velat ha, om den inte hade varit för stor på mig hade jag köpt den också. (köpt för 80 Kr)


 

3. Nu är det påsktider och förra året så behövde jag lite påskdekorationer eftersom jag inte hade egen efter att jag hade flyttat in i min första egna lägenhet på Kungsholmen. Dessa höns och tuppar tyckte jag väldigt mycket om när jag såg dem i Stockholms Stadsmissions butik på Hantverkargatan. Dem är lätt placerade på bord och i fönster, i köket och i vardagsrummet. Det livar verkligen upp min lägenhet med lite färg.

Jag rekommenderar starkt att ni alla går och besöker olika Second Hand butiker i Stockholm för att hitta påskdekorationer. Titta bara på bilden nedan vad butiken på Hantverkargatan har att erbjuda just nu.

(Just nu behöver butiken fler saker till sitt sortiment, så som porslin, hemtextil, husgeråd etc, så tvecka inte all lämna in det du inte behöver). 
 

Öppettider:
Måndag till fredag kl 10.00-18.30
Lördag kl 11.00-17.00
Söndag kl 12.00-16.00

Hantverkargatan 78 på Kungsholmen

Puss & Kram


Follow on Bloglovin