Gamla Babykläder

I veckan var jag på besök hemma hos min mamma för middag. Hon hade en överraskning och berättar att hon hade tagit fram alla barn och baby kläder som hon hade sparat sen jag var liten. 
Det var allt från små onesies till klänningar, från 0-1 månader till några år gammal. 
 
Jag vill här berätta varför man ska spara en del barnkläder från sin barn och hur man tar hand och vårdar gamla kläder så att de inte missfärgas, får malfjärilar på sig etc.
  
 
 
Uppklädd för min lilla systers dop 1989.
 
Baby klänning från House of Fraser i Storbritannien från farmor.
  
Att se dessa gamla barnkläder är roligt för flera olika anledningar, för att det är roligt att få se hur liten man en gång var, med tanke på hur populärt allt som är vintage är idag så blir det roligt att en dag få klä min barn i dessa kläder och till sist är det roligt att se på etiketterna vart kläderna kommer ifrån; H&M Baby, Bhs, House of Frasers etc. Då jag är skotte och svensk så fick jag en hel del underbara kläder från min farmor i Skottland som gick bort i september 2012.  
 
Det är roligt att kolla på gamla bilder och kläder från när man var mellan 1-3 år gammal.
 
Att Vårda Gamla Plagg
 
Tvättråd för gamla kläder
Gamla barnkläder är gjorde på mer hållbara tyger då vi som små barn ska utforska världen genom att krypa på golv, gräs, mark för att komma fram. 
En del av mina barnkläder (bomull & fleece) slängde min mamma in i tvättmaskinen på en låg temperatur med tvättmedel, sedan fick de hänga på torkning. Många plagg så som bomull och polyester klarar av maskintvätt på 40 grader. 
Ylleplagg (det mesta stickat av mormor eller farmor) fick hängas utomhus för att få den där instängda lukten att försvinna. Häng då på en galge och sedan ute på balkongen om man har en, man kan även hänga kläderna inne i badrummet om man har en bra ventilation så att det inte blir fuktigt. 
Kläder som har en liten krage eller detalj bör hängas på galge så att den inte fastnar i fel position när den har torkat. Att stryka plagg som spets, siden etc som är ömtåligt bör undvikas att strykas så att man inte riskerar att tyget smälter, får fel färg eller fel form vid för hög värme.
Galltvål är något som alla bör ha hemma, man gnuggar galltvålen på fläcken och låter den sitta på en stund innan man slänger in plagget i tvättmaskinen. 
 
Förvaring
Inga kläder gillar att vara förvarade på ställen där det är fuktigt, varmt eller soligt. I såna fall kan plaggen riskeras att mögla, ruttna, börja lukta illa eller missfärgas (blekna). 
Tänk även på att förvara kläder i väl slutna fodral för att undvika malfjärilar på vinden eller i garderober om du inte ska använda dina gamla barnkläder eller andra vintage kläder. Du kan även lägga en bit cederträ eller en påse med lavendel i byrålådan. 
 
Mina barnkläder ligger i en klädpåse och sedan i en förvaringskartong och sedan placerad i garderoben i hallen, bort från solen och värmen.
 
Malfjärilar
Själva fjärilarna gör ingen skada utan ”boven i dramat” är larven som främst angriper textilier i våra hem. De flyger ganska dåligt. Egentligen är det bara hanarna som är goda flygare. Honorna är ljusskygga och söker sig till dolda mörka platser.
  • Ta bort organiskt material - städa.
  • Lägg endast undan rena kläder, gärna förpackade i täta emballage.
  • Kontrollera era undanlagda textilier regelbundet.
  • Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling.

Råd och tips inför sanering

  • Töm utrymmen, som garderober, klädkammare, byråer etc., från kläder och textilier.
  • Dammsug drabbade utrymmen. Var noggrann kring lister, springor och sprickor. Dammsugar-
    påsen fryses innan den slängs i soporna.
  • Textilier bör skakas och borstas mycket noggrant. De kan tvättas, värmebehandlas (ca +60°C) eller/och frysas (ca -18°C).
  • Skjut ut lättare möbler ca en halv meter från väggarna i de rum som ska saneras.

(Uppgifter från Anticimex)

 Hur mycket har ni kvar från er barndom?

Follow on Bloglovin