Min intervju med 'Vad Händer i Stockholm'

Det här har varit en bra sommar, om man inte räknar in vädret, fast det har jag glatt fått uppleva nu i augusti. Under sommaren har jag bland annat startat mitt egna företag Stockholm Vintage och påbörjat planerna för Stockholms Vintagemässan den 26 september på Skofabriken på Södermalm. 
 
Under sommaren har jag även fått med eventet på visitstockholm.se, södermalmsnytt.se, i den engelska gratis tidningen Totally Stockholm och nu även på hemsidan Vad händer i Stockholm där även jag som bloggare har blivit intervjuad. Där delar jag med mig av mina vintage tips i Stockholm och andra tips runt om i Stockholm som du bör besöka. Gå gärna in och läs och få tips på vintage butiker och vintagecaféer. Här på bloggen kommer det alltid fler tips om butiker, event och tips om hur du syr om, in, upp och ut dina egna vintagekläder.
 
Fotograf: Marco Panseri
 
Fotograf: Marco Panseri
 
 Fotograf: Marco Panseri

Vintage och Loppis events i höst

Min kalender för hösten börjar bli lite full nu och varje helg i september och början på oktober bjuder på något roligt. Många vintage event och loppisar är några på min framtidskarta. 
 
Så här kommer några tips för vad ni kan göra den närmaste månaden i och runt Stockholm.
 
1. Vintagefestival i Stallarholmen - 29 Augusti
 
Först ut är Vintagefestivalen i Stallarholmen. På lördag är det Vintagefestival i Stallarholmen som arrangeras av Kersti Olin- Dahlbäck som har Kerstis Vintagebod vid de Gula Industrihusen. 
 
Eventet börjar kl 10.00 och slutar 16.00 och under dagen kommer det bland annat vara en catwalk med uppvisning av vackra vintagekläder. 
 
 
2. Tantos stora höstloppis! - 5 September
 
Jag älskar loppis, särskilt när det är genuina loppisar med enbart privatpersoner som säljer av saker dem inte behöver längre. Startar kl 11.00 och slutar 16.00
 
Brf Tanto består av fem krökta 60-talshus med drygt 700 lägenheter och cirka 1200 boende. Den 5 september är det dags för dessa boende att höststäda! Medlemmar i föreningen säljer och allmänheten är varmt välkomna att fynda! 

Du hittar loppisen på deras gårdar bakom de höga krökta 60-talshusen på Tantogatan 43-73 och på Sockerbruksgränd, samt vid lekplatsen vid vattnet, "Sockerskålen".
 
 
3. 2km loppis i Aspudden 2015 - 6 September
 
Här har vi ännu en loppis som kommer att bli rolig att besöka. Två kilometer med fynd, fynd och mer fynd, förhoppningsvis. Startar kl 10.00 och slutar 16.00
 
Välkomna till Aspuddens årliga folkfest! Som vanligt är det personer som bor i Aspudden/Örnsberg som säljer begagnade, privata saker som dem inte längre behöver. 
 
 
4. Vintagemarknad hos Lasse i Parken - 12 September
 
Den 12 september arrangerar bland annat Carolina Eriksson aka Marshmallow Electra Vintagemarknad hos Lasse i Parken (som bland annat drivs av min systers gamla barndoms kompis och familj). Lasse i Parken hittar du vid andra sidan av Västerbron på Södermalm. Under dagen står THE MAD MEN BAND på scenen som underhåller vid ett flertal tillfällen under dagen.
 
 
5. Bike in Tweed 2015 - 19 September
 
Det här är första året som jag planerar att delta i Bike in Tweed. Förra året såg jag ett led av Tweed klädda personer på cyklar vid Stureplan och önskade att jag var med. Besök eventet på Facebook för mer löpande information och länk till bokningssidan. 
 
Starten sker vid Mynttorget (mellan slottet och riksdagen) och målgång i Stora Salen på Nordiska museet där prisutdelning också sker. Nytt också är picknicken i Rålambshovsparken. Mindre all-inclusive således. Lägre entréavgift och förhoppningsvis också fler deltagare. Snygg Goodie-bag till alla deltagare med ölkupong och annat roligt. Tveka inte att delta, kanske vi kan vara ett litet gäng om möts upp om vi inte känner några andra.
 
Själv kommer jag att packa en picknick och ta med mig den i min nya picknick korg som jag köpte på en bakluckeloppis i Katrineholm. Nu gäller det bara att hitta en outfit som fungerar att cykla i. Jag har en tweed kjol, men ingen jacka eller top. Jag har en ylle jacka, men ingen underdel som passar. Måste hitta en tweed jcka som passar min rosa 30-tals klänning från Stockholmsminnen kanske? HJÄLP MIG!!!!!
 
 
6. Stockholms Vintagemässa (som arrangeras av mig) - 26 September
 
 
Den 26 september går Stockholms Vintagemässa av stapeln på Skofabriken vid Hornstull på Södermalm. Dörrarna öppnar kl 11.00 och stänger 16.00. Besök gärna eventet på Facebook också.
 
För ett tag sen fick jag ett sådant otroligt stort driv i mig av att behöva få organisera något stort, få projektleda och arrangera något. Då fick jag idén att jag kanske skulle ta och arrangera en vintagemässa i Stockholm, något som inte har gjorts sedan våren 2014 av Bakåt Framåt. Det är inte bara jag som saknar mässan i Stockholm utan flera butiksinnehavare och vintage entusiaster gör det också.
 
Det finns självklart platser kvar för er som vill vara med som utställare. Mer information om priser och vad som ingår kan ni besöka www.vintagestockholm.se eller kontakta mig på [email protected].
 
Några utställare som ni kommer möta är:
  1. Aggie Twigg
  2. Stockholmsminnen
  3. Good Old Vintage
  4. RetroTrend
  5. Lata Pigan
  6. Traces of Vintage
  7. Herr Larsson
  8. Deåsånt, nött och nytt
  9. Marshmallow Electra
 
 

Kaptenstugan - ett vintagecafé

På Lidingö, nedanför Lidingö Kyrka finns det ett litet falurött hus med vita knutar som heter Kaptenstugan, här har du ett fantastiskt vintagecafé som drivs av underbara Atte Jigestam. 
 
Atte hittade i december förra året den här lilla stugan som var väldigt nedgången, vilket man inte kan tro nu då det är helt fantastiskt mysigt här. Perfekt är det också med sin utsikt och en parkering bredvid Kaptenstugan. 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
Det är så här ett perfekt fik ska se ut enligt min åsikt. Olika sorters bord och en blandning av olika stolar ger det en genuin känsla. Varför inte ta en fika eller till och med lunch här, det rekommenderar jag starkt att man ska göra. 
 
 
Här finns det plats för barn att ligga på gräsmattan och leka med sina leksaker. Här finns något för alla.
 
 
Precis så som jag gör hemma kan man inreda med vintageklänningar, det är aldrig fel i mina ögon.
 
 
 
Jag är petig med mitt kaffe och det här kaffet är mycket godkänt av mig. Hit kommer vi att åka fler gånger då det nästan rent av är idylliskt här. Mamma och jag beställde även en fantastiskt god macka som vi tog med till Södergarn där vi låg och solade och bade på eftermiddagen. 
 
 
 

Mina vintage outfits 2015 del 1

Jag tänkte att jag ska sammanställa olika vintageoutfits som jag har haft på mig hittills under året. Jag använder inte enbart vintagekläder utan ibland blir det moderna kläder och i de bäst fall är det en mix av gammalt och nytt. 
 
Bråkade med Aggie Twigg om den här på Tradera, hade på mig den till födelsedagsmiddag hemma hos min vän Camilla.
 
Köpt hos Aggie Twigg för att ha på mig på min 29e födelsedag. Hemsk på galgen, va va voom på.
 
Även den här köpt av Aggie Twigg. En favorit som jag har använt flera gånger.
 
Den här vann jag i en tväligt av Fiffi's Vintage och Tidens Melodi, den här kommer från Tidens Melodi. 
 
Den här köptes på Beyond Retro för endast ca 350 kr och är en favorit också. Väskan är vintage och köptes för 50kr på Tradera.
 
Den här kjolen kommer från Lata Pigan och köptes under mitt och mammas andra besök hos henne.
 
Självklart behöver man ha en bra underkjol också, den här kommer från Uppåt Väggarna på Södermalm.
 
Den här toppen är en härlig topp som jag använder året om och kommer från Marshmallow Electra.
 
Jag har väldigt många gula klänningar och även den här kommer från Beyond Retro på Åsögatan.
 
Den här toppen hittade jag på Marshmallow Electras Instagram konto och vara bara tvungen att ha.Tillsammans med mammas svarta byxor med hög midja så får jag till en fantastisk 60-tals outfit.
 
Den här klänningen kommer från fotografen och vintagebloggaren Jessica Silversaga och köptes på Vintagemässan förra året.
 
Den här kjolen är nog det första jag har köpt på Vintagemässan och det var hösten 2010. Jag har ofta på mig dessa lila skor som jag hittade i en second hand butik i New York till kjolen. 
 
Här är ett till exempel där jag blandar modernt med vintage. Skjortan kommer från H&M och kjolen är ett fynd köpt på Tradera. Det är nu svårare att fynda på Tradera, förr var det mycket lättare. Jag älskar pennkjolar med hög midja.
 
Den här kjolen är ett köp från Stockholms Stadsmission och tillhör mitt intresse i att köpa second hand. Det är väldigt sällan jag köper något nytt. Man får verkligen mer för valuta om man köper second hand. Skorna är köpta i en second hand/vintage butik i Nice, Frankrike.
 
Här kommer tre klänningar som jag har köpt på Beyond Retro på Åsegatan i Stockholm. Längst till vänster är den tonårsklänning från Saks Fifth Avenue och de andra två är 60-talare och den i mitten har jag använt mest då de andra inte har så mycket stretch i sig. 
 
Den här skjortan är även den från H&M och en stor favorit i min garderob bland nya plagg. Kjolen är köpt för några år sen hos Americana Classic Vintage på Gamla Brogatan i Stockholm. Där fokuserar dem på endast ameriskansk plagg och mest för män, men det finns även för kvinnor plus lite inredning.
 
Den här klänning från Saks Fifth Avenue fick jag sy ut för att någorlunda kunna ha på mig.
 
Här har vi en 70-tals klänning som jag köpte i en vintage/second hand butik i Genua, Italien. Den var otroligt billig och en tanke var att göra kragen lite mindre och inte så 70-tal som den är. Men det kommer jag inte göra längre då jag har märkt att det funkar med sina långa vingar.
 
Den här klänning påminner mig väldigt mycket om den som figuren har på sig i loggan till Stockholms Vintagemässa som jag anordnar den 26 september 2015 i Stockholm.
 
Jag dras åt gula vintageklänningar, det är en sån härlig färg i alla dess skepnader och passar så bra i en 60-tals klänning.
 
Det gula är även en favorit i vintagekjolar. Här ihop mixat med en modern topp som jag köpte i Italien. Kjolen är från Beyond Retro.
 
Och här är kjolen i en full mundering på väg från jobbet en dag. Läder jackan är även den second hand och köptes av Rost vintage en bra tag sen. Jag cyklar även såklart hela dagarna till allt i Stockholm och det är inga problem i högklackat. Solglasögonen är från Phlens och fyndades för 10 kr på Gustavsbergs loppis.
 
Här har vi en 50-tals kjol som jag har köpt via Facebook gruppen Kläder från 50-60-70-talet - sälj och köp och köptes av Kersti Olin- Dahlbäck som har en liten vintagebutik i Stallarholmen utanför Strängnäs. 
 
Här har vi en vacker 60-tals klänning som jag köpte hos Lotta Vintage som ligger på Upplandsgatan i Stockholm. Den här klänningen är perfekt på ljusa sommardagar. 
 
Från Vintagebloppisen som var hos Stadsmissionen i Gamla Stan fick den här underbara gula vintageklänningen följa med hem. den är köpt av Miriam som har bloggen Miriams Kafferep. Den var ca 2 storlekar för små och efter att ha tagit in den i midjan, under brösten och i längden så passar den perfekt och är en storfavorit bland mina vintageklänningar. 
 
Sist jag var hos Lata Pigan med mamma hittade jag den här underbara 40-talaren. Den klänningen kan du läsa mer om på bloggen. Den fick nämligen genomgå lite TLC och bli lagad, lär dig även lite mer om hur du ser vad som är gammalt och nytt när det gäller sömmar.
 
Här kommer klänningen från Lotta Vintage igen, den här gången med en underkjol.
 
Det här är en av de tre klänningar som köpte på Beyond Retro. Fotograf här är min kära vän Marco Panseri. 
 
I sommras hittade jag till Marielunds Hem och Antik i Vingåker. Där hittade jag bland annat tre klänningar, en kjol, två toppar och en skjorta allt för 600kr. Den här var bland annat med i samligen och är en 60-tals A-formad vintageklänning, här med ett skärp köpt på en second hand i Stockholm.
 
En nyfunnen favorit i Stockholm är Ruth & Raoul som även har en vintage/second hand butik i Uppsala. Den här passade som en smäck och kommer att användas mycket i höst.
 
 Den här klänningen hittade jag på Emmaus Vintage vid Slussen. Den var otroligt skadad och smutsig, men med lite tålamod och tvättmedel har den återigen blivit användbar. Här fick jag göra om i stortsett alla sömmar. Här sitter jag i Carl von Linnés Trädgård i Uppsala i fredags.
 
Den här klänningen må kanske inte vara vintage men den är i alla fall second hand och från 90-talet och köptes för 60kr i en loppisbutik i Äsköping, Julita. I den butiken har vi köpt flera inredningesmöbler och detaljer.
 
Och sist men inte minst gårdagens outfit. Här med en 60-tals topp från Marshmallow Electra och en 50-tals från Kersti Olin- Dahlbäck. Skorna är mina favoriter och får nästan alltid vara en del i mina outfits. Dessa är 80-tal och köptes på Beyond Retro några år sen. 
 

Marielunds Hem och Antik

Det är naturligt att föräldrar har hemligheter från sina barn för att skydda dem, men det här handlar om en hemlighet som mina föräldrar inte precis har håligt hemligt från mig utan mer glömt att berätta för mig. Det handlar om Marielunds Hem och Antik som mina föräldrar har känt till i flera år och har besök flera gånger för länge sen utan att ha berättat om det här fantastiska ställe för mig.
 
 
På Åbrogatan i Vingåker hittar man Marielunds Hem och Antik. Det är ett falurött hus med vita knutar, flera rum på två våningar som är fullt med antika föremål, retro porslin och inredning och vintage kläder. På tomten möts man först av flera härliga inredningsdetaljer som är till salu. Jag älskar gamla fönster, finns så otroligt mycket man kan göra med gamla fönster.
 
 
 
 
 
Det första jag såg när jag närmade mig entrén till huset var några vintageklänningar som hängde i dörrkarmen och vid foten av trappan innan för dörren hängde det ännu fler vintageklänningar och mitt hjärta började omedelbart slå snabbare och luften flög ut ur mina lungor snabbare än jag kunde få in luft. Mina tankar började rusa och jag visste inte vad jag skulle kolla på först då det fanns så många kläder och mycket annat att kolla på. Jag säger till butiksinnehavaren hur glad jag blir av alla vintagekläder hon har här och utan kunskap säger hon att det finns mer kläder på övervåningen.
 
 
 
Det mesta av kläderna här är av större storlekar, men jag lyckades i alla fall hitta tre klänningar, en kjol, två toppar och en 70-tals skjorta. Det fanns så mycket snygga kläder här och om du även är intresserad i inredning så är det här stället en guldgruva med alla sina möbler, porslin och inredningsdetaljer. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag tycker att 70-tals porslin i färgerna brun, orange, beige, senapsgult och grått är underskattat. På 70-talet köpte min mamma porslinet "Annika" som ni ser i bilder nedan och det porslinet är tåligt och bra på landet. Vi använder det hela tiden.
 
 
Här kommer mitt inköp hos Marielunds. Det tog flera minuter och flera svordomar att få till dessa bilder då det blåste som attan den här kvällen. Den röda toppen är så mjuk och härlig att ha på sig och är det första jag har använt, idag blev det att använda den blommiga klänningen. De två klänningarna längst bak har jag i helgen sytt in och kommer inom kort att presentera dessa i ett nytt blogginlägg och visa hur jag gjorde. 
 
 
 
 
 
 
 

Follow on Bloglovin