Mon Amie

Det är inte mycket som får mitt hjärta att hoppa framåt ett steg när jag är i en antik butik, men Mon Amie porslin får mig att leta efter luft. Både igår och idag hittade jag fina mängder av Mon Amie porslin. Det är inte allt porslin som jag vill ha, jag har redan 6st kaffekoppar med fat, det jag vill ha är assietter, tallrikar, serveringsfast, skålar etc och en tekanna.

Nu har jag hittat lite av det jag vill ha, men det som ofta är frågan när man köper gamla dyra saker, har jag råd? Måste jag verkligen ha det? Vad måste jag uppoffra för det här?

Fast jag är ju så svag för Mon Amie som är designat av Marianne Westman för Rörstrand.
 
Mon Amie
är designat av Marianne Westman för Rörstrand mellan 1952-1987. Hon fick sitt genombrott som industrikonstnär på Rörstrand, tekannan med sitt täta blommönster av blå blommor utförde hon som ett examensarbete på konstfackskolan. Hon var anställd på Rörstrand mellan 1950-1971, 2008 lanserade Rörstrand populära Mon Amie (som betyder "min vän") på nytt, i samarbete på Marianne Westman.

Personligen är dem inga favoriter av mina, skulle kunna tänka mig att köpa de nya mattallrikarna eftersom den äldre modellen är så svår att få tag på.

VDN – Varudeklarationsnämnden

VDN verkade mellan 1951och 1972 och drevs med stöd av staten och näringslivet. 1973 övertogs VDN´s uppgifter av det nyinrättade konsumentverket och VDN-märkningen upphörde. Stod det VDN 555 under kaffekoppen, så visste man att det var en kopp som bland annat befunnits tåla maskindisk ett stort antal gånger med bibehållen dekor. På 1960-talet började man VDN-märka porslin. På ett VDN-deklarerat föremål förekommer bokstäver som redovisar materialet: B=benporslin, F=flintgods, P= fältspatporslin, S= stengods. Siffror redovisar vissa egenskaper, till exempel 555= ingen risk för glasyrsprickor, tål alla maträtter, tål maskindisk i 75 grader.

Så alltså om en
Mon Amie kopp med VDN P555 innebär att den är tillverkad på 60-talet av fältspatporslin och det finns ingen risk för glasyrsprickor. Fast gå inte efter det, kopparna kostar lika mycket oavsett när dem var tillverkade förr.

           

Mon Amie
koppar är ömtåliga så behandla dem varsamt. Dessa koppar i den äldre modellen produceras inte längre, därför kostar dem en liten peng runt 400kr kaffekopp med fat, och dem går bara upp i pris allt eftersom dem går sönder. Fast då finns det ringar och halsband att köpa på nätet.

Mina 6 kaffekoppar – väldigt fina och små.

                           

Puss & Kram


Kommentarer
Postat av: David

Hej, jag försöker få tag på några Mon Amie tekoppar äldre modellen, alltså den raka varianten. Har du något tips?Med vänlig hälsning,
David


Svar: Hej David,
Tradera är ett bra ställe att kolla på. Jag brukar dock vara lite försiktig när jag köper över nätet då saker och ting kan gå sönder i transporten, har själv hänt mig, så jag köper endast om jag själv kan åka och hämta. Jag kan rekommendera Porslinpojken i Göteborg som ibland brukar ha Mon Amie porslin, i Sthlm kan du alltid hitta Mon Amie hos t.ex Afrodites Antik vid Systembolaget på Odengatan eller i någon av butikerna på Upplandsgatan. Själv har jag också en bevakning på Blocket på Mon Amie porslin i Stockholms regionen. Det finns väldigt bra butiker på västkusten (t.ex. runt Halmstad). Den 3-5 oktober på Kistamässan i Sthlm kommer det finna massor av försäljare av antik och kuriosa där kan du säkert hitta raka Mon Amie koppar.

Lycka till!
/ Lucie
My World of Vintage

2014-08-08 @ 13:27:04
Postat av: David

Hej Lucie, jättestort tack för tipsen! Ska gå igenom noga. Bästa hälsning, David

2014-08-08 @ 22:34:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback