Second Hand & Coffee i Gamla Stan

Förra helgen hade jag besök från två kompisar från min universitets tid i Skottland. Jackie och Gemma var två kompisar som jag träffade när vi var med i samma cheerleading lag på universitetet. Under deras besök gjorde vi ett besök till Fjäderhormarna och åt lunch och glass, åkte sightseeing buss, vandrade runt i Gamla Stan och gick på Roxette konsert som var extremt roligt och väldigt regnigt.
 
 
Under deras besök gick vi runt i Gamla Stan och på Köpmangatan 18 hittade jag en vintage butik som jag tidigare inte visste fanns, åh min lycka att hitta nya vintage ställen i Stockholm. Second Hand & Coffee är ett litet café med vintagekläder hängandes runt sittplatserna. Tyvärr provade vi inte kaffet här den här gången och det är något som jag måste prova snart dock. 
 
 
 
Det är så här jag tycker att ett café ska se ut. Mysig inredning med en blandad samling av olika soffor, bord och stolar. Tapeterna passar väldigt bra in i den miljö som finns i Gamla Stan och lyser upp stället. Varför inte blanda ett fika besök i Gamla Stan med lite vintage shopping på samma ställe. Det är även något du kan göra hos Aggie Twigg vid Fridhemsplan, där kan du få t.ex. en espresso och shoppa vackra vintage kläder. Så om någon är intresserad att ta en kaffe någon dag och shoppa lite vintage är det bara att höra av sig. :) 
 
 
Priserna här är runt 400kr för vintagekläder vilket jag tycker är rimligt. Det finns även en del second hand plagg och bland allt det här fanns det även tre helt härliga par vintage skor som åh så tråkigt var en halv storlek för små för mig. Skorna kostade mellan 250-275 och var i storleken 37. Jag hoppas att något köper dessa som kommer att använda dem.
 
 
 
 
 

Anmäl dig som utställare på Stockholms Vintagemässa 2015

 
På landet har jag väldigt dålig mottagning av internet på datorn så det blir inte mycket bloggande just nu, MEN, det blir en hel del planerande för Stockholms Vintagemässa som jag arrangerar i höst den 26 september. Nu har du även möjlighet att vara med på mässan som utställare. Hemsidan för mitt företag Stockholm Vintage är nu också klart och där kan du anmäla dig som utställare på mässan. Du hittar även information om priser och vad som ingår i priset samt annan nödvändig information. 
 
Vid frågor kan ni nå mig på [email protected] eller på 073-675 37 87
 
 

Stockholms Vintagemässa 2015

För ett tag sen fick jag ett sådant otroligt stort drag i mig av att behöva få organisera något stort, få projektleda och arrangera något. Då fick jag idén att jag kanske skulle ta och arrangera en vintagemässa i Stockholm, något som inte har gjorts sedan våren 2014 av Bakåt Framåt.
Det är inte bara jag som saknar mässan i Stockholm utan flera butiksinnehavare och vintage entusiaster gör det också. Endast ett fåtal personer har känt till mina planer om att starta mitt egna företag och att kanske arrangera en vintagemässa och nu har jag äntligen kommit så långt i mina planer att jag idag kan meddela en stor nyhet.
 
Lördagen den 26 september 2015 kommer dörrarna att öppna för Stockholms Vintagemässa på Skofabriken vid Hornstull på Södermalm i Stockholm.
 
 
För mer information besök eventet på Facebook och markera att ni kommer eller gå in via hemsidan www.vintagestockholm.se för att läsa mer om eventet och om man vill ställa ut.
 

Jag har en hemlighet

Jag har en hemlighet och imorgon ska jag berätta för er alla vad den hemligheten är för något. Det har tagit lite tid att starta mitt företag och äntligen är jag klar med det mesta. För att åtminstone kunna berätta för er vad mitt företag ska syssla med. Följ mig på Instagram och @myworldofvintage för att vara först med nyheterna imorgon eftermiddag. 
 

Vintageshoppa i Genova, Italy!

Det här inlägget kommer kanske ut lite sent men här kommer det i alla fall. Förra året åkte mamma och jag på semester längst med Italienska Rivieran och en av anhalterna var Genua i Ligurien. 
 
Genua i Italien ligger i området Ligurien längst med italienska rivieran och är en gammal hamnstad med mycket historia till sig. Genua är tyvärr inte en av de vackraste städerna då det är en gammal Hamnstad, men den har mycket att erbjuda i sin arkitektur. Närmas hamnen har du Gamla Stan (Centro Storico), ett cluster av gamla byggnader med ännu smalare gränder än vad du hittar i Gamla Stan i Stockholm. Här har du ett gammalt Italien med små torg utspridda lite här och var i slutet på gränderna. Norr om Gamla Stan har du bredare gator, stora shopping gator etc. 
 
 
 
Gamla stan på kvällarna är karakteristiska om inget annat och lite kusligt. Man kan lätt gå vilse här under både dagtid och kvällstid. Det finns dock prostituerade och deras hallickar lite här och var, men dessa personer besvärar en inte om man är turist. Det var något som jag och mamma märkte helt när vi var där och hade ett gäng vid hörnet av vårt hotel (dock inte vid entrén). Vi kände oss väldigt trygga här.
 
Genua är en bra plats att åka till och bo på om man vill göra dags utflykter till andra städer och byar längst med kusten och in mot land. Jag och mamma besökte t.ex. Santa Margherita som ligger öster om Genua och tar ca 45 minuter på regionaltåget från tågstationen Genova P.Principe alt. Genova Brignole om du bor öster om Gamla Stan. Härifrån tar man båten till Portofino också.
 
 
 
 
 
Men vintage butiker då, vart finns dessa? 
Ja, butikerna är lite färre än i t.ex. Milano och inte så jätte lätta att hitta. De flesta butiker som jag och mamma hittade var av slump för att vi gick förbi dessa på väg hem under vår sista dag i Genua.
 
Hos Polvere di Stella - via ai quattro canti di s.francesco 38r, fanns det väldigt mycket att att kolla igenom. Butiksinnehavaren var otroligt trevlig och tillmötesgående. Jag och mamma fick även lyxbehandlingen av att få kolla bland höst och vinter samlingen som fanns i huset mitt emot och inne i gränden. Här blev det en vacker gammal stråhatt som jag använder ibland på sommaren.
 
 
 
 
 
 
Ciacchi
Ciacchi ligger på Via di Postavecchia och är en vintage och second hand butik med mycket billiga priser. Här hittade jag en 70-tals klänning som jg hade planer på att göra om lite då kragen är väldigt typiskt 70-tal. Men efter att ha haft på mig den en gång så kommer jag inte att göra några ändringar. 
 
Enligt ett inlägg för inte så länge sen på deras Facebook sida berättar dem hur dem alltid har låga priser på sina vintage och second hand kläder, men ibland får dem in lite märkes saker och hoppas på att någon med lite mer pengar har råd att lägga €25 på en klänning. Deras uppdrag är att uppfylla de önskningar deras kundkrets har även om dem har ekonomiska svårigheter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att laga en 40-tals klänning

I helgen som gick besökte mamma och jag Lata Pigan i Vela, där köpte jag bland annat en vacker 40-tals klänning i viscos material. Den här klänningen behövde jag fixa lite med, bland annat genom att förstärka sömmar, laga blixtlåset samt sy in den runt bysten (vilket jag ofta behöver göra då jag är lite mindre upptill). Jag börjar med att visa hur klänningen såg ut innan jag började göra några ändringar. Jag kan börja med att säga att det här är en hemmasydd klänning.
 
 
 
 
På ryggen har någon person gjort en söm i en annan förg än vad som finns på andra ställen. Den gick från öppningen och nästan halvvägs ner för ryggen och var inte sydd på samma sätt som tidigare på insidan.
 
 
 
Fållen runt halsöppningen och öppningen för ärmen vad gjort för hand och med en ljusblå tråd som är orginalfärgen.
 
 
Man kan bland annat se att klänningen har kapats av då klädnningar för det första inte var så här korta på 40-talet. På mig går den rakt över mina knän eller strax över mina knän  och jag är 158 ½ cm lång. Jag föredrar klänningar och kjolaar som går under mina knän. Sedan har man sytt upp klänningen genom att använda en vit träd när resten av klänningen är fållat för hand med en blå tråd, se t.ex. vid ärmen och halsöppningen.
 
Jag kan också säga att så här ska man inte fålla ett plagg. Man måste minst vika in tyget 2 gånger innan man syr fast det i fall att tyget börjar fransa sig. 
 
 
Här haar ni blixtlåset före (till vänster) och efter (till höger). Sömmen hade vid något tillfälle lagats på ett väldigt dåligt sätt för hand och det fick göras om. 
 
 
 
Då jag även behövde vika om tyget för att passa bätttre med blixtlåset fick det även bli en ny söm runt blixtlåset. Till vänster ser ni blixtlåset när den har dedn gamla och den nya sömmen och till höger ser ni blixtlåset efter att jag ahde tagit bort den gamla sömmen och även var trasig längst ner.
 
 
 
 
 
Framtill på klänningen fanns det en vacker detalj där tyget var insytt, på vänster sida var dock en av sömmarna borta och fick sys fast på nytt. Det jag gjorde var att sy om alla dessa sömmar för att se likadana ut med den nya tråden. Det jag bjorde var att sy nya sömamr över den gamla för att sedan ta bort den gamla sömmen. 
 
 
 
Efteråt:
 
 
 
Den nya sömmen började med att lite extra tråd i början och efter sömmen så att man kan knyta fast sömmarna så att det blir en enkel och rak söm på framsidan. 
 
 
 
Baksidan med likadan söm från halsöppningen till midjan efter att jag tog bort den gamla sömmen. 
 
 
 
Här ser ni några detaljbilder på sömmarna på insidan och hur jag har förstärkt dessa för att undvika att dessa fransar sig i framtiden och håller i ytterligare 70 år.
 
 
 
 

Vintageutflykt runt Mälaren

I helgen som gick åkte mamma och jag på en utflykt runt Mälaren till Qvartinge Antik, Kerstis Vintagebod i Stallarholmen och såklart till Lata Pigan. 
 
Vädret var fantastiskt i söndags och utflykten började med att besöka några ställen som vi tidigare inte hade varit på tidigare. 
 
 
Qvartinge Antik ligger på södra sidan av E20 och strax söder om Mariefred. Antikladan är enormt stor och är full med vackra antika möbler från så långt bort som till Kina. Första rummet är fullt med antika möbler så som mattor, byråer, skänkar, stolar etc. Till höger när man går längre in finns det lite med retro möbler från 40- till 70-talet. På övervåningen har du lite vintagekläder, inte mycket att vilja ha den här gången då det var ganska litet urval och mycket som var runt cirka 70-80-talet och endast ett fåtal runt 50-, 60- och 70-tal. Men på övervåningen fanns det mycket små saker till en billig peng på hyllorna, det fanns även mycket möbler på den här våningen också.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I sin helhet tyckte jag att Qvartinge Antik är lite för dyrt för det som finns, det är väldigt mycket Stockholms priser på sakerna och inget jag vill lägga ut när jag har åkt från Stockholm för att komma bort från dessa priser. Det blev i alla fall en roligt italiensk kalender för 50kr där alla datum ställs in manuellt. Det blev även tre stycke ljusmanschetter i koppar för 20kr som mamma säger kostar mycket mer i Stockholm.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sedan bar det av till en gul loppis lada som man kan se från E20 mellan avfarten till Mariefred och Åkers Styckebruk. Inget att rekommendera, det var som mina mamma skulle beskriva, en loppis med det man har hemma och vill bli av med. Det var dock en återvinnings center vilket är bra för miljön.
 
Sedan åkte vi till Stallarholmen och hade lite fika och tog en titt hos Kerstis Vintagebod. Hittade dock inget den här gången, men det fanns några vackra klänningar som hängde ute i korridoren i den delen av Det Gula Industrihuset som hon har sin butik i. Den här gången pågick en auktion och det fanns även en så vacker liten antikbutik i huset.
 
 
 
 
Men ett ABSOLUT MÅSTE när man är i dessa trakter är att besöka Margareta på Lata Pigan i Vela. Här kan man alltid hitta något och här måste det nog finnas den största samlingen av renodlade vintage kläder. Ni måste även prova de bästa våfflorna hos Agnes som är helt supersmarriga. Vi pratade även om mitt projekt som kommer till Stockholm i höst som Margareta blev intresserad och glad över.
Mamma hittade här ett dockhus för endast 150kr, något som hon som senast pratade om att skaffa på midsommarafton. Hon provade även den här färggranna dräkten/klänningen som inte fick följa med hen den här gången.
 
 
Själv hittade jag en 60-tals jacka med korta ärmar och hög i midjan. Det blev även en 40-tals klänning med skärp som trist nog vid något tillfälle har blivit avkapad och blivit lite för kort för mitt tycke, men ack så snygg den är.
 
Blogginlägg kommer i veckan på hur man själv kan se vad som har gjorts med klänningen och vad jag fick åtgärda med den då det fanns några trasiga sömmar etc.
 
 
 

Follow on Bloglovin