Y3 - min bästa vän för vintage plagg

Jag har flera plagg som jag inte vågar slänga in i tvättmaskinen, ni kan nog förstå varför. Många av mina vintageplagg har inte några tvättråd fastsydda i sig vilket gör det lite svårt att veta hur man ska tvätta dessa plagg. Låt mig presentera min bästa vän när jag tvättar vintage plagg, Y3. 
 
 
Det är ett fintvättmedel för ömtåliga material så som; ylle, linne, siden, silke, viskos, fleece, nylon, virkat, stickat, kulört och mikrofiber. Det är så enkelt att använda, ett paket kommer med 10 doseringspåsar och innehåller biologiskt nedbrytbara tensider, som lösgör smuts och fläckar redan vid låga temperaturer.
 
 
Häll först upp det och låt hela medlet lösa upp sig i vatten innan du lägger i plagget.
 
 
Varför jag tvättade idag var för att igår råkade jag spilla lite cider över klänningen och hade hoppats på att fläckarna från det skulle försvinna när det torkade. Men så blev inte fallet. Tänk på att fläckar från drycker med socker i sig, t.ex. cocktails, fastnar lite hårdare på plagg. En Karen Millen klänning jag en gång lämnade in på kemtvätt fick tvättas fyra gånger på grund av alla socker baserade drycker.
 
Täck över hela plagget med vatten för att undvika missfärgningar, missfärgningar och deformering.
 
Den här klänningen såg ren ut, men tydligen inte. 
 
När man har tvättat plagget med Y3 så ska man sedan lägga det i tvättmedel/tvättlösning. Va försiktig med gnuggande och vridandet av plagget för att inte skada plagget om tydet är ömtåligt, det har jag själv fått uppleva med en lång vit spetsklänning som jag en gång på ett ställe gnuggade för hårt.
 
 
Skölj sedan noggrant och häng eller lägg sedan plagget ner på en handduk för torkning. 
 
 
Klänningen ska följa med till Italien i sommar, planerar att ha på mig den en kväll när mamma och jag är i Milano.

Sy om vintage plagg del 1

Att köpa second hand och/eller vintage kläder som inte passar helt och hållet och behöver sys in kan avskräcka flera personer. Jag tycker inte att du ska vara rädd för att ta dig an kläder som behöver sys in, sys upp och sys om.
Jag har nu tagit mig an att faktsikt sy in de vintage kläder jag så att jag faktiskt kan anvnda dessa plagg nu i sommar och till hösten. 
 
Att sy in ett plagg med dragkedjan på sidan. 
Man kan ofta tidsbestämma ett plag efter vart dragkedjan är placerad på plagget. För det mesta placerades dragkedjan i sidan under 1940-talet. Dragkedja i ryggen förekom i princip inte under den här tidsperioden men det kanske går att hitta ett undantag. Dessa handpikerade dragkedjor ser man på bättre plagg och så ska det vara. Sveriges första tillverkning av dragkedjor var på Gusums bruk och året var 1931.
 
Dragkedjor var dyra och något som sprättades ur kasserade plagg för att återanvändas. Dagens dragkedjor ser helt annorlunda ut och stör helhetsintrycket om det sys i ett gammalt plagg. TIPS! Titta i välgörenhetsbutikers handarbetshörnor, det brukar finnas massor av dragkedjor, gamla tryckknappar och stoppgarner för nästan ingenting.
 

 
Bilden visar en dragkedja (blixtlås) från 40-talet i metall med den typiska löparen formad som en liten kulrad.
 
 
På just den här klänningen som jag köpte av underbara Jessica Silversaga på vintage bloppisen sitter dragkedjan på sidan. Det jag gjorde var att använda de sömmar som fanns på framsidan för att sy in, sedan fick jag skapa dessa linjer längst med ryggen för att sy in lite mer
 
När dragkedjan sitter på sidan är det svårare för vissa att sy in då man inte kan ta in allt på ena sidan, då kan andra sömmar, detaljer och mönster hamna snett eller på sidan av plagget. Fast jag tycker att det är det enklaste sättet, för då har man ett mönster redan på framsidan och i ryggen som man kan följa för att sy in.
 
Detta är sömmen på framsidan.
 
 
När man syr in längst en befintlig söm på framsidan eller i ryggen så är det viktigt att man syr hela vägen ner till den söm som går runt hela kroppen om t.ex. klänningen har en över- och underdel. Se ovanför hur sömen bör se ut på insidan och se nedan hur det ser ut på framsidan av ryggen. 
 
 
När man däremot kan sy in på sidan kan man ofta stöta på en överlappning av tyg som man har vikt in på insidan av öppningar så som runt ärmar.
 
 
För att enklast sy in längst med sidan och få bästa resultat är det viktigt att sprätt upp det tygen som man har vikt in så att man kan sy längst den befintliga sömen med en ny enkel rak söm.
 
 
Använd gärna befintliga sömmar som går längst med ryggen, framsidan eller från sidorna inåt. 
 
 
 
 
Efter att jag hade tagit in på sidorna så var det fortfarande lite för mycket bulk på sidorna. Ett alternativ är att ta in på sömmen som går sidledes på klänningen, om det finns en, för att dra ner tygen och släta ut det och ta bort bulken.

Cykelolyckan

Idag skulle det vara en bra dag, jobba halvdag, åka till nya jobbet som börjar i augusti och skriva anställningsvatal och få svar på några frågor gällande tjänsten. Sedan hämta mina solglasögon som jag råkade lämna på pappas pub förra fredagen. Och sedan åka mot Södermalm för att möta några nya kollegor, så enkelt blev det inte.
 
På väg mot Södermalm så korsar jag Malmskillnadsgatan/Mäster Samulesgatan och fortsätter på Malmskillnadsgatan. Jag hör att det är några fordon som kommer bakom mig så jag håller mig så mycket till höger som jag kan nära bilarna. Helst plötsligen flänger en bildörr upp (bilisten hade inte tittat innan), jag smäller rakt in i den med min högra axel och överarm. Helt plötslig ligger jag på marken och jag hör hur en bil passerar mig, jag hör hur något krossas sönder och sen känner jag hur ett av bilens hjul kör över halva mina fingar på vänster hand. 
 
Tårarna flödar och vänster fot skakar hejdlöst av chock och jag är helt paralyserad. Min väska och en del av innehållet ligger över vägen, jag har tappat båda skorna och ena skon är uppskrappad. 
 
Jag får hjälp att komma bort från gatan och kroppen är i chock, ambulansen kommer lite senare för att göra en undersökning som senare visade sig att jag inte hade brutit något i armen eller något annat i kroppen. Hittills känner jag ingen smärta då kroppen är full med adrenalin. Allt eftersom tiden löpte på idag och adrenalinet avtar märker jag av fler och fler smärtor i kroppen, höger arm kan jag knappt lyfta upp och vänster ankel är nu ilindad och i upphöjt läge. 
 
Imorgon kommer det att se värre ut och kännas av mer.
 
Cykeln är i värre tillstånd än vad jag själv är i. Två civilklädda poliser hjälper till att benda upp pakethållaren som klämmer fast bakhjulet. Det krossande ljudet jag tidigare hörde var krossandet av bakljuset på pakethållaren, den bilisten som orsakde det, körde iväg och stannade inte kvar. Polisen kommer på plats och tar en redogörelse av mig och bilisten som flängde upp dörren för försäkrings ändamål, nu blir det jobbigt att hålla på med det då min älskade cykel är min enda transportmedel runt om i Stockholm. 
 
 
Jag är otroligt lyckligt lottad, dels för att jag inte bröt några ben och dels för att jag klarade mig så pass oskadd då jag inte hade hjälm på mig. Man kan aldrig förutse en trafikolycka, det här var min tredje cykelolycka och den här var det värsta jag har haft hittills. Från och med nu svär jag trohet till min hjälm. Kom också precis på att det var exakt tre år idag (dagen före kristi himelsfärd) som min första cykelolycka hände på Flemingsgatan. Hoppas inte att det är en återkommande sak bara. 
 
 
Och till alla cyklister och bilister, snälla kan ni alltid signalera när ni ska svänga till höger eller vänster och håll er på den sidan/filen i trafiken som ni ska svänga åt sedan, för jag kan INTE LÄSA ERA TANKAR PÅ VAD NI SKA GÖRA HÄRNÄST. Och till er som någon gång kört mot rött ljus i trafiken, om ni kör på någon när ni kör mot rött så är ni skyldiga till vårdslöshet i trafiken och även skyldiga att betala 1500 kr i straffavgift om ni åker fast. Just det sista har lett till en olycka för mig, då personen i frågan körde mot rött, precis som det blev grönt för mig och alla andra vid övergångsstället och körde rakt in i mig. 
 
Snälla cyklister, ta och lär er att trafikregler som bilister måste följa enligt lag, dessa gäller också för er, det finns inget undantag. Till alla bilister, släng aldrig upp dörren utan att titta i bakspegeln och ut genom fönstret, signalera alltid när vi ska svänga av gatan. Tänk på att cyklister är en mindre prick i trafiken jämfört med bilar och är ibland svårare att se, så ha större uppmärksamhet i trafiken. 

Vart kom alla loppisar ifrån?

Idag finns det fler loppisar än vad man kan räkna till. Om man går in på Instagram och söker på #loppis eller på #loppisfynd så kan man se ungefär hur många loppisar det finns över hela Sverige som folk delad med sig av, något som stressar upp mig då jag vill kunna vara överallt samtidigt när det gäller loppisar. 
Själv älskar jag att gå på loppisar för att hitta nya fynd på sånt som jag samlar på, tex. gamla kökshandukar med blå linjer/design, hattaskar (trots mamma och pappas förtrett), etc. Jag är en person som är lite otålig av mig och vill gärna vara först på plats i kön för att inte missa ut på de bästa fynden till de bästa priserna. Jag har nog aldrig gått iväg tomhänt men jag är inte slarvig med pengarna och köper aldrig bara för att köpa.
 
Men vart kommer alla dessa "Megaloppisar" ifrån? Det är flera loppisar av alla dess slag varje lördag och söndag över hela landet och det är mängder med säljare och köpare varje gång. Är det ett resultat av den ekonomiska nedgången som ligger över Europa och inte minst i Sverige eller är det en normal utveckling  gällande konsumtion och miljöfrågor idag? Jag anser att det är en samlad förändring av alla dessa slag tillsammans med allt mer uppmärksamhet gällande miljön och världsekonomin som vi under de senaste åren har märk drabbat oss alla direkt på något sätt och vis. Sedan har termen återvinning vält över second hand och vintage världen på ett positivt sätt då man ibland har tagit bra hand om saker och ting och vill inte bara slänga saken, då är det så bra att man kan sälja det och få inte lite extra pengar. Den enes död, den andres bröd. 
 
Synen på vad som är second hand och vintage har ändrats drastiskt under de senaste 5-10 åren och man har märkt att bara för att något är second hand betyder det inte att någon har smutsat ned plagget eller har lämnat stora fläckar eller löss i hatten.
 
När jag gick på gymnasiet under 2000-talets första år så var det betraktat som ganska äckligt att köpa saker på second hand, idag är det enda alternativet för vissa som tänker på sin ekonomi eller på miljön, för andra är det ett måste att kolla varje dag, vecka eller månad för något nytt. För mig är det roligare att köpa på second hand, jag spenderar nog lika mycket som tidigare men jag får nog det dubbla för pengarna. Sedan är det det där med adrenalinet som flödar när man är på jakt efter något speciellt som man samlar på eller har letat efter i allt från några månader till några år.
 
Det är mycket som man heller inte får sålt på Blocket, rätt person kanske är inte inne under den perioden. Vissa saker kanske man inte tjänar på att lägga upp på blocket då en liten tavelram är värd lika mycket som annonsen kostar. Därför är det så bra med loppisar och att vi får den möjligheten att rensa ut i våra liv, för ärligt talat det behöver vi alla göra lite då och då. 

Tänk på vad du kan lära dig genom att gå på loppisar också. För mig är det ofta en kunskapsbank som man går in i. Man får en bättre uppfattning om vad saker är värda i olika delar i landet och hur sällsynta något är och vad något är, för ibland kan man hitta det mest udda som har en mest fantastiska användningsområden. 

Södermalms Torgloppis

Förra helgen kom det vackra vädret tillbaka till Stockholm och mamma och jag tog en utflyckt till Södermalms torgloppis, anordnat av Krama en Loppis. Den höll till på Södermalms Allé, ett ställe som mamma och jag aldrig tidigare besökt då vi båda bor på Kungsholmen. 
 
Själv fick mamma låna ut kontanter till mig så jag inte hade några vilket jag först idag kan betala tillbaka då det idag är löning.
 
Eftersom vi så sällan är på Söder för vintage, Second Hand shopping så passade vi även på att besöka Myrorna, Stockholms Stadsmission, Röda Korset på Hornsgatan, Beyond Retro vid Zinkensdamm och Uppåt väggarna på Rosenlundsgatan som har den mest trevliga personalen och den bästa blandningen av ALLT och till bästa priserna i snitt. Namnet Uppåt Väggarna är det mest passande av alla butiksnamn i Stockholm då allt bokstavligt talat klättrar sig uppåt väggarna.
 
 
En söt liten Marianne Westman burk för 200 kr. Lite för mycket pengar för att vara på en loppis. Dessa kan man hitta för en billigare peng. Själv köpte jag en för 225 kr som var dubbelt så stor och hade texten Mammas godaste sylt. Den köpte jag på Lata Pigan i April. Kolla gärna runt vad butiker tar för Mariane Westman burkar innan du betlar för mycket. Vintage/Retro/Antik butiker brukar ta i överkanten det saker och ting är värda, tradera kan i vissa fall vara till halva priset, men kolla från olika håll och på olika ställen om du undrar vad saker och ting är verkligen värda.
 
 
 
 
Min mamma har dessa hemma och är perfekta att servera somriga desserter i, hittade fler på loppisen som vi inte köpte. Just dessa kostade 60 kr styck vilket jag tycker är ett bra pris på glas/dessertskålen från ca 60-talet.
 
 
Dessa skor var otroligt fina och i fantastiskt skick, tyvärr var de för stora för mig.
 
 
 
Dessa två tjejer hade det bästa ståndet såklart, låga loppis priser och fina saker, själv köpte jag en lång cream färgad klänning för 60 kr från ca 70-talet med tanke på att jag har en liknade blå i samma material och en blommig top för 20 kr som blir perfekt till min semester längst franska och italienska rivieran.
 
 
En kollega till mig stod på en Megaloppis i Huddinge samma dag och några bilder av det såg jag på Instagram och man kanske skulle ha åkt dit istället för där var det hur många försäljare och köpare som helst.
 
Nu i helgen nu blir det dock att åka ner till landet och klippa gräset. På söndag blir det att fira mamma när vi kommer hem, sedan måste man ju också rösta, hinenr jag det på söndag kanske, när stänger vallokalerna? Får nog kolla upp det idag. Till er som ska på loppis i helgen, vart ska ni gå och vilken är detn bästa ni har varit på hittills?

Fint väder för Loppis & Vintage Day

Äntligen har sommarvädret kommit tillbaka till Stockholm, men hur länge kommer den att hålla? För er som inte har några planer redo att använda idag så vill jag berätta att Torgloppis Södermalmsallén har premiär idag för er som vill gå på loppis.
 
Er er lite mer hardcore Vintage älskare så är det Vintage Day på Chicago på Hornsgatan/Zinkensdamm.
 
Text från Facebook sidan för eventet:
Varmt välkomna ska ni alla vara till en heldag i musikens och vintage tecken!
 
 
Vintage Day:
Mellan kl 13.30-17.30 kommer vi ha några av Stockholms absolut bästa återförsäljare för Vintage på plats vid Zinkensdamm, lyssna bara på denna uppställning:
Aggie Twigg Vintage
Mangle Vintage
Atelje O.L.D.
Sofia Soneborg
Vintage Vinden
Roger Vintage
Markus Rosendal
Johan Matsols
The Mostest Girl
OBS: det kan tillkomma flera säljare, dessa är de som är bekräftade i nuläget.

Under dagen kommer även DJ´s vara på plats och spela den bästa musiken från 1930-1960, alla kategorier!

Vi kommer ha ett litet dansgolv öppet för någon form av tedans under dagen.

Vi har ett café som håller öppet med både matiga och söta alternativ, även varm och kall dryck finns.

-----------------------------------------------------------------------------
Jook Joint Hop:

Vi öppnar åter portarna kl 20.30 och har en liten 
"prova-på" klass i Lindy Hop (Swingdansernas ur-förälder), den pågår under 30minuter och kostar 40kr.

Kl 21.00 finns det inga hämningar kvar; 
Flera olika LIVEBAND kommer att kivas med DJ´s om att få spela upp sina bästa alster, gå loss på dansgolvet eller i baren, släpp allt!

Vi kommer ha inte mindre än TRE(3!!!!!)st LIVEBAND denna kväll!
Checka denna uppställningen:
Django & Friends
Mr Pam
Terry O´Connel & His Pilots

Musiken rör sig i ett landskap från 1930 till 1960, det kan vara allt från Rhythm´n´Blues, Blues, Rock´n´Roll, Mambo, Gospel, Mexicana, Tittyshakers, Jazz ja listan kan göras lång!

Cafeét håller givetvis öppet och serverar er godbitar med tillhörande dryck!

Entrén för kvällen kostar 100kr!
60kr för studenter och arbetslösa!

OBS - detta är sista gången som Rock´n´Roll Saturdays körs på obestämd framtid, så kom och parta som om det vore 1940!!!!

Jag är ingen kvinnlig förebild, jag är jag!

Emmas Vintage är en av de bloggar som jag följer på internet, det är inte många bloggare jag följer dock. För ca 3 månader sen var det ingen och nu är det ca 5-10, varför just dessa vet jag inte. Men jag kan i alla fall säga att dessa tjejer är starka som vågar visa upp sina liv på internet i en värld där så många idag inte har något gott att säga till en. Jag är uppvuxen med att tänka "har du inget gott att säga, säg inget". Jag väljer ofta att inte ha en åsikt om någon som jag inte känner då jag inte har en uppfattning över huvud taget om just den personen och vem hon eller han är.
 
Både Emma, Underbara Clara, Sandra Beijer Niotillfem och Emily Dahlhar idag tagit avstånd till att vara en kvinnlig förebild åt andra. Det är en omöjlig roll att ha då man måste kunna få vara sig själv idag utan att behöva tillfredsställa alla. 
 
Idag, i ett samhälle där alla hängs ut i media för att de inte håller med de flesta i en fråga eller ämne är ett samhälle jag egentligen inte vill vara en del av. Jag kan bli påhoppad och "tillrättavisad" ibland för att jag inte är feminist och håller med allt som dem står för. Det betyder inte att jag inte respekterar alla feminister för deras åsikter, jag behöver bara inte hålla med vad alla säger. Jag är uppvuxen i MIN familj och min värld, inte i DIN. Min pappa har alltid varit lite bakåtsträvande ibland i sina kommentarer om kvinnor, män och barn av olika sorter, men han har alltid stått bakom mig (en ung kvinna) och mina beslut och har alltid varit där för mig i vad jag än vill göra. Han har alltid kämpat för mig i jakten efter ett drömjobb, han är min egna lilla campaign manager. Jag tycker att vi alla ska kämpa för oss själva, först och främst, för att sedan när vi är starka nog att veta vem vi är hjälpa andra mot deras mål.
 
Men att behöva tillfredsställa alla går inte, jag vill ibland vara alla till lags för att det kommer naturligt ibland när jag träffas nya personer. Men jag kommer aldrig kompromissa mig själv och vem jag är bara för att jag inte håller med alla eller för att jag inte står bakom en fråga eller ämne som de flesta kämpar för. Jag äter kött, men jag tycker att det är fel att vi inte köper mer närproducerat och miljövänlig mat (vilket kött sällan är). Jag källsorterar allt hemma för miljöns skull, men jag vet inte vad jag mer kan göra för jag orkar inte göra den researchen. Jag är inte felfri i mitt agerande. Jag känner aldrig att jag har varit en förebild åt någon, men hoppas få vara det till mina framtida barn. Om jag är en förebild vill jag vara det till dem som tycker om mig för den jag är och inte den jag ibland har försökt vara och egentligen inte är. För nu är det nog med att vara någon annan än den jag är idag. För jag utvecklas fortfarande i mitt liv, man möter nya personer och jobb kommer och går. Allt runt omkring oss skapar om oss hela tiden.
 
Det här är jag, mina känslor och ingen kan säga att jag känner fel saker. Jag känner det jag känner, det jag tänker kan ibland vara fel för att jag då har fått in fel fakta i min envisa skalle. Om jag inte kan vara mig själv i min blogg, vart kan jag då egentligen vara det? Hemma, ensam i min lilla etta på Kungsholmen!? Jag skriver det jag vill skriva i min blogg och kanske från och med nu kommer innehållet att ha mer färg i sig. Det här faller under ämnet, hela mitt liv också, inte bara bloggen.
 
(Läs vad bloggarna Emmas VintageNiotillfem  och Emily Dahl säger i frågan om att inte vilja vara en förebild längre).

Semester vid Franska och Italienska Rivieran

I juli åker min pappa till Skottland, mamma vill inte hänga med och jag (som inte blev medbjuden) har planer att åka någonstans riktigt varmt, med rik kultur och fantastisk mat. Förra sommaren åkte jag till Rom i en vecka själv. Jag blir alltid så inspirerad av filmen "Eat Pray Love" med Julia Roberts, kan hennes karaktär så kan jag också åka själv.
 
 
Läs mer här om Vintage butiker i Rom 
 
Mamma har då hoppat på min semester och jag har fått bestämma lite vart, när och hur i planeringen. Det blir först att åka till Nice med direkt flyg (Marseille hade inga direktflyg eller låga priser), sedan ska vi ta tåget till Diano Marina (en natt i en liten stad med en strand), sedan hoppa på tåget igen till Genova med dagsutflykt till Santa Margherita och båt tur och retur till Portofino. Sedan blir det Milano i två dagar med avslut i Bergamo på hemresedagen då vi flyger hem på kvällen.
 
Nice, Frankrike och Diano Marina, Italien

Genova, Italien
 
Nu är frågan, vart finns alla vintage butiker och second hand butiker i Nice, Genova och Milano? Jag behöver er läsares hjälp nu med det här, då information på internet kan vara för gammal eller så finns inte nyare ställen med på Internet ännu.
Santa Margherita och Portofino, Italien
 
Milano, Italien
Bergamo, Italien
 
Jag vill också gärna veta vart man ska äta någonstans och vad man inte får missa i dessa städer. Jag har varit i Italien två gånger tidigare, men vart finns alla guldkorn i dessa städer, jag vill helst blanda turistmål med unika upplevelser. Vart finns det bästa kaffet, bästa frukosten, bästa marknaderna etc. Ni vet, jag vill veta.
 
Sedan kommer jag självklart att dela med mig av allt det jag finner och som andra har delat med sig av.

Blogg som jobb av Emma Sundh

Igår kväll var det en intressant och rolig kväll på Vintagefabriken, en vintage butik i Midsommarkransen. Det var en föreläsning om hur man kan skapa en blogg eller förvandla sin blogg och göra ett jobb av det. Om man vill det vill säga. För en blogg ska fortfarande vara rolig och inte kännas krävande som ett vanligt jobb, då kan lusten och luften försvinna ett tag.
 
 
Föreläsningen hölls av Emma Sundh där hon gav bra och tydliga exempel på vad man kan göra. Till ex. att bli bästa vän med Google för att dyka upp i sökfälten bland ämnena som du bloggar om. 
 
 
Ibland behöver man planera en bit framåt för att veta vad och när man ska blogga om man vill ha lite struktur i sitt bloggande. Mitt nästa mål blir nog att sätta upp lite mer långsiktiga mål så som; hur många mer besökare vill jag ha per dag eller vecka. Frågan är hur ska jag komma dit?? Det är lite såna saker jag tänker på nu. Jag älskar min blogg, jag ser den som mitt lilla miniföretag som jag ger näring till med mina blogginlägg och syret kommer från er, mina underbara läsare.
 
Jag försöker att alltid ge tips, råd, förslag i allt jag skriver här, mitt liv är inte så intressant för att enbart skriva om det. Jag har mycket passion dock för det som finns i mitt liv; vintage, second hand, antik, historia och att ge tips på sånt som förenklar och lite Vintage DIY; Do it Yourself.
 
Sedan var vi inte alla som hade en blogg på föreläsningen, en del ville veta hur man gör och vad man ska tänka på när man startar en blogg. Andra berättade också vad det är dem bloggar om idag vilket jag då vill dela med mig av:
 
Beauty by Bellaen inspirerande blogg om hudvård, smink, hår och andra ytligheter. 
Den Galna LantlollanDen här bloggen handlar om Amanda, en smått galen lantlolla som inte har alla kakor i burken (äter upp dom istället). 
Anna Maria Larsson - Anna María älskar att skratta och drömmer om att en vacker dag resa jorden runt.
Emma Christina - en modeblogg.
Sofia Byström (fanns på plats och hjälpte till) - en vacker vintage fotoblogg.
 
 
Sedan bar det av hem över västerbron för andra gången med en extra push och inspirations känsla att använda till bloggen.
 

Malik Bendjelloul död vid 36 år, jag förstår ingenting!

Den prisade filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit, 36 år gammal. Det är trista nyheter man får så här sent på kvällen den 13 maj 2014. 

 
Hans sommarprat vad fantastisk att lyssna på förra sommaren. Men jag hoppas att vi alla kan lämna familjen i fred utan en massa spekulationer, för det är inte vår ensak. Det är tillräckligt jobbigt utan press och media och deras spekulationer till varför det här hände. 
 

Ldb tävling, Beyond Retro & Styrelsemöte

Just nu pågår det en tävling hos Ldb där man ska göra en poster med ett citat. De bästa citaten jag känner till och som är de mest inspirerande citaten är de från Mae West.
 
 
 
Genom att klicka på min poster kommer ni till tävlingen för att rösta på min poster. 
 
Mae West var inte rädd för att säga det hon tyckte, censurlagarna under hennes tid hade dock problem med henne ibland. Men hennes citat är alltid underhållande, inspirerande och modiga.
 
Efter jobbet måste jag också hinna med ett en trip till Beyond Retro för att byta en klänning som, trots allt är lite liten att ha på sig i många år framåt. Idag är sista dagen på bytesrätten.
 
Sedan blir det styrelsemöte med nya styrelseledamöterna i min Brf, nu kör vi med tredje året här och ser framåt på de projekt som vi har på gång och det att huset fyller 70 år i höst.
 
Och imorgon ska jag på föreläsning på Vintagefabriken - Blogg som jobb.
 
Sedan balett lektion på onsdag kväll på Danscenter på Åsögatan.
 
Så mycket att göra och så lite tid att göra det hela på.

Sugar Hill Fashion Spectacle

I helgen tog Sugar Hill Stockholm plats på Mosebacke och Kägelbanan. 
 
I lördags var det dags för "Fashion Spectacle" på Mosebacken och Kägelbanan där Fiffi's vintage deltog. Det var Sugar Hill som anordnade den årliga Swing dans festen. 
 
 
Malin Källström var en av tre kreatörer som skapade ett tema med vintagekläder, ett "casual" och ett "evening". På årets show skulle tre konkurrenter ta utmaningen att överträffa varandras vintage skapelser. 
 
Malin valde temat "Cinderella". 
Under "casual" så ska Askungen röra sig till musiken och nedanför podiet var den elaka styvmodern och styvsystrarna som försökte se till att skapa "jobb" åt askungen. Smula ner hennes podium med kaksmulor, "tappa" tallrikar etc och samtidigt försöka kliva upp på podiet. Askungen ska sopa bort smulor, plocka upp trasiga tallrikar och samtidigt "råka" sopa bort sina systrar och styvmor och "råka" trampa på dem när de försöker kliva upp på podiet. Askungen är obekymrad, söt och rar.
Systrarna är klumpiga och elaka och ska kivas sins emellan. Styvmodern försöker hjälpa sina döttrar i sina elakheter och försöker se ner på Askungen.
 
Den elaka styvmodern. Helt fantastisk person att prata med.
 
De elaka styvsystrarna.
Första Askungen, tiden innan balen på slottet.
Innan sminkningen kom på också.
 
I Askungen (som jag var modellen för) - i eveningwear så är systrarna och modern ute ur bilden och Askungen är nu förtrollad och tokförälskad. Hon dansar och flörtar och Disney-over-the top.
 
 
Om Fiffi's Vintage, en butik baserat på bröllop och fest/promdresses från 30-talet till 60-talet. Du kan hitta Fiffi's Vintage på Årsta slott utanför Stockholm, eller på nätet.
"Alla ska få vara en prinsessa" www.facebook.com/Fiffisvintage
 
Andra kreatörer var: 
MIRIAM PARKMAN
Stockholms vintage prinsessa och fina bloggare.
miriamskafferep
 
CAROLINE ERIKSSON aka Marshmallow Electra samlar vintage baddräkter och färgglada kläder, ofta med ett tema av söta djur och frukter.
Du kan hitta den butik online på Etsy eller i vintage showroom i Stockholm. www.marshmallowelectra.com
 
Fler bilder från kvällen:

 Carolinas vackra badkläder från en svunnen tid.
 
Old Ateljé!
 
Mycket härligt dansande tog plats och men var helt trollbunden när man tittade på alla.
 
Nästa år kanske man ska delta i allt dansande.
 

Loppisar kommande helger

I helgen är det trist väder som gäller, suck! Om om det inte regnar allt för mycket så är det en hel del olika loppisar som tar plats nu i helgen, nästa helg och helgen efter den. Låt mig presentera några som tar plats runt om i Stocholm. Själv ska jag på Whiskyprovning och sedan vara modell åt Fiffi's VintageMosebacke och Sugar Hill Stockholm.
 
 
Torgloppis på Telefonplan, 10 och 24 maj.
Idag och den 24 maj är det torgloppis på Telefonplan tillsammans med eleverna på konstfacket. 
Det kommer att finnas korv, kaffe, smörgåsar, mm, att handla på plats.

10 och 24 maj 2014
Kl: 11-15

Adress: Torget på Telefonplan, Lm Ericssons väg.

Platshyra: 200:- 
Platshyra inkl bord: 250:-

Evenemanget är även publicerat på:
http://www.svenskaloppisar.se/visaloppis.asp?id=10616

Bokning görs på:http://simplesignup.se/event/42010
 

Blasieholmen Loppis - Torgloppis

Lördagar ojämna veckor kl. 11-15 - Säsongspremiär 10 maj 2014!

En riktig loppis mitt i Stockholm City!

Torgloppisen på Blasieholmstorg är en riktig loppis, där vem som helst kan sälja sakerna de inte längre behöver, eller kanske sådant man tillverkat själv. 

En härligt myllrande, brokig marknad där vad som helst kan dyka upp till salu - prylar du inte ens visste fanns, eller saker du letat länge efter. 

Att sälja på loppis är ett enkelt, roligt och miljösmart sätt att bli av med sakerna du inte längre behöver. 

Vill du vara med och sälja på Torgloppisen? Klicka här för mer information!

 

Loppisen på Södermalmsallén

(Börjar nästa helg)
Torgloppis längst hela Södermalmsallén på lördagarna. 
Från Västgötagränd ända till Rosenlundsgatan!
Med plats för över 500st utställare!
Boka ditt bord idag! och var med och skapa en riktigt höjdarloppis, Tänk på miljön och återanvänd :)
Datum för torgloppisen är:
17 maj - kl. 11.00-16.00
14 juni - kl. 11.00-16.00
12 juli - kl. 11.00-16.00
16 augusti - kl. 11.00-16.00
13 september - kl. 11.00-16.00
300kr kostar plats 2x2 m och bord ingår (180x80)
Bord bokar du på simpelsignUp: http://simplesignup.se/event/43476

Varmt välkomna till Södermalmsalléns torgloppis!
kramaenloppis@gmail.com
www.kramaenloppis.se
tel: 073 564 22 13
 

Solvalla Driv-in-loppis (bakluckeloppis)

Säsongspremiär 17-18 maj 2014!
 
Drive-in-Loppis är ett enkelt, roligt och miljösmart sätt att bli av med sakerna du inte längre behöver! Bara att lasta bilen full och dyka upp den dag som passar dig - ingen förbokning behövs. Du säljer sedan direkt vid din bil – kanske direkt ur bakluckan eller på ett bord. Att sälja kostar endast 160 riksdaler för en personbilsplats med begagnade prylar!

Utöver loppis finns här en loppisbeach, där du kan slå dig ner i en solstol och ta en fika till tonerna av svängiga låtar. Det finns också ett utbud av traditionell knalleförsäljning, som varierar från dag till dag. 

Drive-in-Loppis = bakluckeloppis utan förbokning! 
Sugen på att sälja på Solvallaloppis? Klicka här för mer information! 
Bilder från en dag på Solvallaloppis hittar du här! 
 

Täby bakluckeloppis (driv-in-loppis)

Lördagar och söndagar kl 12-16
24 maj - 5 oktober 2014
Stängt 21-22 juni och 13-14 september

Sälj sakerna du inte längre behöver direkt vid din bil eller fynda på Sveriges största bakluckeloppis!

Drive-in-Loppis är ett enkelt, roligt och miljösmart sätt att bli av med sakerna du inte längre behöver! Bara att lasta bilen full och dyka upp den dag som passar dig - ingen förbokning behövs. Du säljer sedan direkt vid din bil – kanske direkt ur bakluckan eller på ett bord. Att sälja kostar endast 170 riksdaler för en personbilsplats med begagnade prylar!

Här kan du även fika på loppisbeachen, avnjut loppisklassikern "korv&kaffe" i solstolar till tonerna av gamla goa musikaliska bitar. Oftast finns även frukt- och grönsaksförsäljning, gammaldags marknadsgodis och ibland kan du träffa på vår egen trubadur Loppis-Kråkan! 
Drive-in-Loppis = bakluckeloppis utan förbokning!

Bakluckeloppis vid Älvsjömässan/Örby parkeringen

På parkeringen 25 Maj

Denna loppis behöver man inte boka till, utan det är bara att packa bilen full och komma någongång mellan 9-11:00

Priset är endast 120 kr! Hur billigt som helst =), den 27 april var det över 200 utställare!

Fika kommer finnas på plats och tillgång till toaletter på t.ex McDonalds

Gamla Huddingevägen , Hållplats Älvsjömotet eller promenad från Älvsjö Central.

Karta finns HÄRSugar Hill i Stockholm 10 maj

På lördag deltar Fiffis vintage på Sugar Hill Stockholms "Vintagemarket" samt har med bidrag till modevisningen "Fashion Spectacle" som går av stapeln 21:30! Här kommer jag vara en av modellerna som ska visa upp en av hennes vackra klänningar och göra en liten sak.
 
För er som vill komma och kolla så föreslår jag att ni går in på www.sugarhillstockholm.se för att läsa mer.
 
Här är ett litet smakprov på vad jag kommer att ha på mig.
 
 
 
Det kommer att bli så roligt och jag hoppas att det blir en fantastisk kväll nu på lördag. Trist nog får jag bryta min tradition av att kolla på Eurovision på lördag med killkompisarna, det får bli en brunch hemma hos mig och kolla på reprisen, hoppas dem bara kan då och stänger av alla nyhetsnotiser i mobilen.
 
 
Även annat underkvällen som kommer att hållas är en Midnight Marknad mellan 21-00. Marknaden hålls inne i Kägelbanan under lördagen den 10 maj. Det ger dig möjlighet att handla til you drop i tre intensiva timmar. Här finns det noga utvalda kläder från en handfull välförsedda säljare med kunskaper inom vintagevärlden: Fiffis Vintage, Marshmallow Electra, OLD och några privatpersoner, både från utlandet och lokalt. Jag hoppas att jag får en chans själv att hitta några godbitar, men ack, jag måste även spara pengar till min Franska/Italienska Riviera semester i juli!
 
Fashion Showen börjar 21.30 och årets show kommer att bli en mode spektakel där tre konkurrenter tar utmaningen att överträffa varandras vintage skapelser. Publiken röstar en vinnare!

Tre av skaparna i år är:
 
MIRIAM PARKMAN
Stockholms vintage prinsessa och fina bloggare.
miriamskafferep
 
CAROLINE ERIKSSON aka Marshmallow Electra samlar vintage baddräkter och färgglada kläder, ofta med ett tema av söta djur och frukter.
Du kan hitta den butik online på Etsy eller i vintage showroom i Stockholm. www.marshmallowelectra.com
 
MALIN KÄLLSTRÖM
Om Fiffi's Vintage, en butik baserat på bröllop och fest/promdresses från 30-talet till 60-talet. Du kan hitta Fiffis Vintage på Årsta slott utanför Stockholm, eller på nätet.
"Alla ska få vara en prinsessa" www.facebook.com/Fiffisvintage


På plats är även The Birdettes i år igen! Efter förra årets succé är de tillbaka och kommer med sina härliga harmonier utföra några låtar runt modevisningen. Om du någonsin önskat att du skulle velat ha haft en chans att se The Andrew systrar, så är det här är din chans att åtminstone få en aning om vad det skulle ha varit. Dessa tre jazzloving och snygga tjejer vars huvudsakliga påverkan är The Andrew syster, tar dig tillbaka till 1940-talet. Annan påverkan av deras är svenska jazz damer Alice Babs och Monica Zetterlund. Karoline Pettersson, Carolin Frohm och Jenni Jeppsson sjunger snäva harmonier från den gyllene åldern av jazz med en tydlig känsla för humor.


Konstmuseum hos föräldrarna

Idag vill jag visa er lite av den fantastiska samlingen porslin och keramik som finns hemma hos mina föräldrar på Kungsholmen. 
Här hittar man Upsala-Ekeby, Rörstrand, Gustavsberg, Whisky kannor,  Japansk konst från pappas tid där på 60-talet. 
Den här gulliga fåtölj köpte mamma på Lata Pigan ett par helger sedan. 


God kväll för idag!

Follow on Bloglovin