Berså av Stig Lindberg
UTSEENDE
Berså består utav en vit botten och ett löv format mönster i klar grön färg som växer sig upp parvis i vertikala rader. Berså serien är tillverkad i flintgods och benporslin.
Så som många andra gamla servis-serier från både Rörstrand och Gustavsberg så är Berså ett populärt samlarobjekt.

När man upptäckte att glasyren inte visade sig tåla maskindisk särskilt bra, drabbades försäljningen av en nedgång. Man kan idag hitta många blekta koppas och fat som inte klarade den moderna diskningen.
Servisen tillverkades i stora serier och är fortfarande ganska vanlig i handeln, även om skicket kan vara mycket dåligt. Och samlare betalar bra för porslin i bra skick.



Berså gjordes på LL-modell (det finna även Li (Spisa) och LH (Lotus & Festong)). Modellen LL skapades som en ny basvara och som ironiskt blev den mest dekorerade modellen under 60-talet.Runda, kvadratiska och rektangulära låga skålar och burkar fick platta lock, först i naturfärgat stengods till Bohus blå och grå delar, senare i tr. De plana tallrikarna och faten har en rakt vinkelställt kant.

VDN – Varudeklarationsnämnden
VDN verkade mellan 1951och 1972 och drevs med stöd av staten och näringslivet. 1973 övertogs VDN´s uppgifter av det nyinrättade konsumentverket och VDN-märkningen upphörde. Stod det VDN 555 under kaffekoppen, så visste man att det var en kopp som bland annat befunnits tåla maskindisk ett stort antal gånger med bibehållen dekor. På 1960-talet började man VDN-märka porslin. På ett VDN-deklarerat föremål förekommer bokstäver som redovisar materialet: B=benporslin, F=flintgods, P= fältspatporslin, S= stengods. Siffror redovisar vissa egenskaper, till exempel 555= ingen risk för glasyrsprickor, tål alla maträtter, tål maskindisk i 75 grader.

VDN, VaruDeklarationsNämnden startade 1951, alltså före både Berså (1960-1974) och Bohus (1957/59-1963),
Stig Lindberg (1916 - 1982)

Stig Lindberg är en av Sveriges största och mest populära formgivare.
"Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken".
Under sommaren visa Stig Lindberg för Gustavsbergs konstnärliga ledare Wilhelm Kåge vad han kunde. Kåge insåg att den unga mannen hade stor begåvning och kom att samarbeta under många år.
Lindberg arbetade mycket med fajans (lergods med tennglasyr) under 40-talet. Lindberg använde lekfulla färger och mönster på sina vaser, fat och skålar.
När Wilhelm Kåge lämnade över det konstnärliga ledarskapet 1949 gick det till Stig Lindberg. Han kom att forma Gustavsberg med sin nyfikenhet och begåvning. Lindberg kom att ha stor inflytande på Gustavsbergs Porslingsfabrik.


"Sommar på bordet. Servisen Berså ger Er en pålitlig sommar. Den är gjord i hållfast flintgods. Den har enkla och riktiga former. Med dess 23 delar kan Ni komplettera för de flesta vardagsbehov. Kombinera gärna med vitt, säger Stig Lindberg, som gjort modell och dekor."
Porslin är skapat för att bli använt, använd ditt Berså.
Jag undrar vilken märkning. Som förekom mellan Bohus och VDN. Om Bohus var från 59 till 63 och VDN kom i slutet av 60 talet.
För kännedom så har jag skapat en Facebook grupp som är öppen. Gruppen heter Stig Lindberg Berså. Här visas bilder på just Berså.
Hej! om det är ok för dig så får du gärna publicera min länk på facebook avseende Berså.https://www.facebook.com/#!/groups/697079453701563/
MVH
mats
Jag har koppar och fat i Berså som köptes i mitten på 60-talet. Upptäckte nu först att några koppar inte har någon stämpel under. Är de värda något?
Hej vet någon här vem som gjorde serien Mathilda på Rörstrand ?