Blomkrukan Jenny

Det var inte så länge sen som jag hittade min fina Jenny kruka hos von Rosens antik och kuriosa i Katrineholm för 200 kr. Vet inte riktigt om det är vad dem brukar gå för, men som en tumregler brukar nästan allt vara dyrare i storstäderna än ute på landsbygden. 
 
 
Hemma hos mig står en orkidé som jag har haft i ca två år. Det är ofta man hittar gamla krukor utan fat. Hos von Rosen berättade hon att andra handlare ibland kommer in och köper upp alla fat eller någon annan produkt som hon har flera av som andra samlar på.
 
 
När Rörstrand lade ner sin tillverkning av planteringskrukor 1964 kunde Steninge överta en del av deras modeller med tillhörande formar.  
 
Krukan i bilderna är framtagen av Rörstrand men köptes upp av Steninge under 60-talet tillsammans med andra modeller, så som Modellerna hette Jenny, Alva och Pynta, och fortsatte tillverkningen in på 1970-talet. Modellen kallas Jenny och finns i minst tre olika storlekar. Då Rörstrand stämplade krukorna med färgstämpel (ej djupstämpel) kan det vara svårt att se dessa stämplar ibland. Steninges produktion var omfattande. Inledningsvis verkar det inte som Steninge märkte krukorna med djupstämpel varför många krukor är omärkta. Senare produktion hade modellnumret instämplat, ofta med S i en triangel ovanför. Modellnumret i Steningeproduktionen var 61 följt av storlek på typiskt Steningemanér.
Glasyrer som finns är vit, gul, rödbrun och brun. Det ska uppenbarligen finns också i en blå-turkos färg.
 
Varianter av stämpel:

Variant 1: Djupstämplad med siffra

Variant 2: Helt omärkt (brukar vara Rörstrand då man inte stämplade med en djupstämpel som kunde försvinna genom slitage)

Variant 3: S med triangel runt samt siffran 61 kompletterat med 1, 2 eller 3.
Detta är en Steningemärkning, S = Steninge, 61 = modell, och 1 - 3 är storleken där 3 är störst.

Variant 4: Djupstämplat Steninge (hela namnet) samt modell och storlek. 

 

Marshmallow Electra

Igår bar det av till Marshmallow Electra och Carolina och hennes lilla showroom hos Plezuro på Upplandsgatan 42 för lite vintage shopping i Vasastan.
 
Det var i början på sommaren som jag såg en liten vitt topp på hennes Instagram-konto @marshmallowelectra som jag ville köpa och hade mina mått (se bild nedan). 
 
 
Sen dess har vi försökt mötas upp för att jag skulle så köpa toppen. Väl på plats var det som att gå in i en stor rosa Marshmallow och och mötas av alla färger i regnbågen. Nästan som att gå in i Willy Wonkas Chokladfabrik och mötas av en helt ny värld. Tyvärr ångrar jag nu att jag inte tog några bilder igår på hennes showroom.
 
Men idag blev det i alla fall en ny outfit, tack vara en ny topp som var nyinkommen hos Carolina och som passade bra att ha på sig idag. Jag håller såklart också gärna ögonen öppna för andra liknande toppar hos Marshmallow Electra. 
 
 
En rolig sak man också kan göra är att ha en liten AW i Carolinas Showroom och få chansen att prova olika kläder som du kanske normalt sätt inte skulle våga prova. Vem vet, kanske du hittar just en pärla för dig nu i sommar. Kontakta Carolina via Instagram eller via hennes hemsida om du vill göra ett besök då hon inte alltid är på plats. 
 
 
 

Gymnastik hemma på 1930-talet

Redan på 1930-talet var det prat om att motionera. I kokboken Husmoderns Köksalmanack från 1933 finns det ett inslag om hur man 1933 skulle gymnastisera i sängen. Ett roligt inslag som kanske inte skulle få ett ordentligt inslag i våra liv idag, eller? Det uppmuntrades då att man skulle gå och lägga sig lite tidigare några gånger varje vecka, inte för att läsa eller grubbla om hushållsbeskymmer (idag är problemen nog lite annorlunda skulle jag tro), utan man skulle somna direkt och sova så länge man kunde. 
 
"Ingenting föryngrar oss så som sömn".
 
Man gavs rådet att även försöka få några minuters, någon halvtimmes sömn på dagen också. Fast man ska inte sova efter middagen för då går man upp i vikt, hellre att man tar en tupplur innan middagen. Men sov inte för ofta på dagen då man inte ska bli en slaver heller. Almanacken ger rådet att man ska sova utsträckt på ryggen med en mjuk handduk över ögonen så att man ligger helt i mörker. Man kan också lägga bomull doppad i rosenvatten över ögonen.
 
Men viktigt är det också att inte bara sova till ungdomlighet, utan man måste också gymnastisera, röra på er, så att man förblir spänstig. Men att vilja gå upp ur sängen när det på vinterhalvåret är kallt, mörkt och ruskigt är inte så attraktivt. Så varför inte gymnastisera i sängen? Men innan man börjar, tänk på att strecha ut alla ben och armar en efter en och gäspa stort innan ni börjar. 
 
"Med ett ord, låtsas, som om ni krympt under natten och nu skulle töja ut er".
 
"Hängmattan". Ligg rak med benen 30 cm skilda och uppdragna i rät vinkel. Höj höfterna så att knänen kommer i rät linjer med brösten.
 
Höj höfterna utan att svänga höfterna åt sidorna eller röra knäna. 6 gånger långsamt och 20 gånger fortare. Växla höft.

 
Ligg på höger sida med huvudet på höger arm, böjd armbåge så att höger hand når vänster öra.
 
Stöd med vänster arm, res brösten och huvudet så långt det går. Växla sida, gör om övningen 6 gånger på varje sida. Böj i midjan, ej i höftleden.
 
Intag ställning som på första bilden, men med benen mer skilda åt, och händerna knäppta bakom huvudet.
 
Lyft långsamt höfterna från sängen, låt så ryggen följa med tills höfterna är fria från sängmadrassen.
 
 Höj er så långt ni kan och hål ut ett ögonblick med spända sätesmuskler. Sänk så först ryggen, sedan sätet. Upprepa 10 gånger.
 

Husmoderns Köksalmanack 1933

Jag och mamma förra året var på Gustavsbergs Megaloppis hittade jag en nästan felfri vintage kokbok från 1933 för kanske 20 kr.
 
   
 
Den är uppdelad i hela årets månader och tre recept för varje dag året ut. Blandat mellan recepten finns det annonser och husmoderstips. Allt möjligt från vad du ska köpa åt din man i julklapp, hur du tränar kroppen i sängen till hur man konserverar mat och placerar gäster runt matbordet enligt vett och etikett etc.
 
 
 
 
 
 
Jag tänkte dela med mig av några av de inslag som finns i boken som jag tycker är tidlösa. Kanske ett och annat recept som jag skulle kunna tänka mig äta. 

Follow on Bloglovin