Att tapetsera om Art Deco fåtölj

Jag har tidigare nämnt att jag har köpt två stycken Art Deco fåtöljer som jag äntligen har tapetserat om i nytt och fräscht tyg. Jag har även nu valt att sälja dessa fåtöljer då de trist nog inte passar i min lilla lägenhet på 28 kvm.
Man kan hitta fåtöljerna på Got2get.se - http://www.got2get.se/annons/2-st-art-deco-fatoljer/
 
 
 
Fåtöljerna köpte jag för ca två veckor på Refurn i Årstadal. Refurn "samarbetar med Stockholm stad och samlar in möbler och husgeråd på Bromma, Östberga och Täby återvinningscentraler. Vi samarbetar även med företag som köper upp dödsbon och hjälper i den mån vi hinner till med att ta hand om övergivna möbler och saker när någon ber oss om hjälp med det. Vissa möbler restaurerar vi eller gör om, andra kan bli fullt funktionsdugliga med en enklare lagning – av oss eller av dig."
 
Mina två Art Deco fåtöljer, köpte jag för 345 kr styck plus 35 kr frakt, var i behov att få nytt tyg då det nuvarande var slitet och inte särskilt fräscht. Men som en överraskning så fanns originaltyget kvar på armstödens båda sidor.
 
Efter en stort sökande efter ett tyg som skulle passa mina fåtöljer, både på Tygverket på Södermalm, Ohlssons Tyger på Sveavägen och i Sickla samt Tygcentrum i Sunbygerg så hittade jag ett tyg av samma mönster som det röda tyg som jag valde till min 50-tals fåtölj.
 
Att tapetsera en Art Deco fåtölj: 

Börja försiktigt med att ta loss alla armstöd som sitter fast i långa rännor. Använd något som inte skadar armstöden och som du kan använda för att pressa upp.
 
 
Ta sedan bort tyget på baksidan av fåtöljen för att sedan komma till bakstycket av fåtöljen som består utav en cardboard skiva. Där under kommer du kunna se om jutevävet som håller fast stoppningen har släpp från stommen.
 
 
Stoppning på ryggen på fåtöljen hade trist nog tappat sin fästning på stommen och hängde därmed lös och behövdes göras om. För det åkte jag till Panduro och köpte Juteväv på ca 60 cm x 135 cm för 35 kr, tillräckligt för två fåtöljer.
 
Hur tar man bort de olika delarna av stommen?
 
För att få bort ryggstommen lättast utan att ta sönder den var att slå bort den övre delen av ramen. 
 
Eftersom ryggstommen satt fast från insida av stommen med spikar som jag inte fick ut och som den förra personen som kläde om fåtöljen själv vid ett tillfälle hade fått gröpa ur, så fick jag hitta en annan lösning.
Genom att böja in båda sidorna kan man få loss spikarna med i samma veva utan att behöva gröpa ur mer och skada stommen.
 
Innan du börjar med att böja in sidorna, se till att så lite som möjligt av juteväven och stoppning som sitter fast i stommen. Stoppningen och jutevävet kan man i bästa fall behålla om den inte har gått sönder.
 
Genom att trycka in sidorna följer spikarna med som håller fast ryggstommen med armstöden. 
När man trycker in sidorna så trycks botten delen nedåt och man kan sedan, när alla spikar inte längre sitter fast i armstöden, lyfta bort ryggen.
 
 
Sedan är sitsen väldigt enkel att plocka bort genom att dra den mot bakre delen av stolen. Tänk dock på att sitsen kanske också den sitter fast i stommen. I mitt fall satt den fast med en spik på bakre delen och ett snöre på främre delen.
 
Hur lägger man om juteväv och stoppningen?
 
Den här delen är ganska enkelt. Innan du köpet nytt juteväv se till att mäta stommen så att du inte köper för lite, ta gärna lite extra för säkerhetens skull.
Börja med att ta bort allt tyg. Samla ihop alla gamla stift så att de inte hamnar på vift.
 
Lägg inte jutevävet för spänt över stommen, se till att ha en liten grop.
 
Innan du spikar fast allt så rekommenderar jag att man sätter fast spikarna halvvägs ner så att det är enklare att ta bort spikarna om man skulle behöva göra om en del av arbetet. 
 
 
 
Efter att man har lagt på stoppningen på jutevävet så rekommenderar jag att man sätter på ett skydd som håller inne stoppningen och skyddar tyget från några potentiella missfärgningar från stoppningen.
 
 
 
 
 
Att klippa ut det nya tyget!
 
Genom att lägga ut tyget på en platt yta innan man köper tyg kan vara smart så att du inte köper för mycket tyg. När du har köpt tyget så göra du samma sak fast du nålar fast tyget så att du vet att tyget räcker till alla delar.
 
 
Hur åtgärdar du trasiga delar?
 
I mitt fall råkade jag på ett mindre ställe trycka in cardboard pappret som resulterade i ett litet hål. På ett annat ställe fanns redan en stor skada som behövdes fixas till.
Jag valde ett enklare och billigare alternativ än att byta ut hela sidostycket som egentligen är det mest idella att göra.
 
 
Jag valde att använda en gammal kartong som stöd på insidan och utsidan av sidostycket. Ibland kan en lösning vara det enklaste alternativet och även det billigaste. 
 
Hur sätter man på det nya tyget?
 
När man lägger på tyget så är det mest viktiga att man lägger på tyget rätt så att det inte är mer tyg på ena sidan är på den andra sidan. Jag gjorde det här misstaget två gånger och fick göra om. Tänk på alla fyra sidor och inte bara två sidor åt gången.
 
Se till att ha lite extra tyg så att du kan vika in tyget.
 
 
 
När man sätter fast tyget på ytor där man har raka kanter brukar jag börja med att häfta fast en gång i mitten och sedan dra tyget till den punkt då tygets mönster ligger rakt längst med hela kanten.
 
Tänk på att inte häfte från en kant till den andra, jag rekommenderar att du häftar en eller två gånger vid olika punkter så att tyget sedan blir sträckt och rakt över hela tygen och inte buktar sig någonstans.
 
När tyget sitter fast på armstöden brukar jag ta en sak och lägga den i skåran och klippa så att kanten blir rak och jämn hela vägen. 
Klipp inte innan tyget sitter på, risken finns att man ibland behöver göra om i fall att tyg saknar på någon kant.
 
 
 
Sista delen - att sy fast tyget och färdigställa fåtöljerna!
 
 
Jag började med att sätta tillbaka sitsen och ryggen i stommen. Istället för att spika fast ryggen som innan i armstöden så valde jag att skriva fast delen. Det underlättar för när man själv eller någon annan vill klä om fåtöljerna.
 
Att sy är inte det enklaste när det gäller att sy fast möbeltyg. Men det man behöver tänka på är att man syr lite längre in än där kanten på tyget sedan landar, vistsen är att tråden inte ska synas. 
 
Att använda en säkerhetsnål kom till användning för att hålla fast tyget längre fram så att mönstret på tyget blev densamma hela vägen från kant till kant.
 
Efter att jag hade sytt på tyget och häftat fast det i botten så var fåtöljerna färdiga.
 
 
Äntligen Färdig!

Nya Art Deco fåtöljer

Det finns en fantstisk hemsida på det där stora som vi kallar "World Wide Web". Där kan man hitta väldigt billiga möbler av alla dess slag. För mig är det en guldgruva då jag hittar bådea unika födelsedagspresenter och möbler som jag sedan klär om i nytt tyg. 
 
I veckan hittade jag även två Art Deco fåtöljer med mörkbruna armstöd och med hemskt grå randigt tyg. Men inget är ett problem när man planerar att klä om Art Deco fåtöljerna i ett mycket snyggare (men ändå relativt billigt) tyg. Min tanke är att klä om fåtöljerna i ett mycket ljusare tyg, möjligtvis ett beiget tyg med ett art deco liknande mönster, problemet är priset. Jag har lite av dyr smak i det jag gillar, det tyg som jag hittills har hittat kostar 349 kr och skulle bli ca 2100 kr för den mängd tyg jag vill ha, tyvärr är det inte inom min budget. Mitt sökande fortsätter. 
 
Det tyget som jag pratar om och hittills är mest sugen på är:
 
 
Jag har kollat tyg på Clas Ohlsson och har i åtanke att besöka Stockholmstygshop på Luntmakargatan 85A och Tygcentrum i Sundbyberg. Jag tar jätte gärna emot tips om andra bra tygbutiker med stort sortiment.
 
Bring it on!!!

Klä om en 50-tals fåtölj

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG OCH MITT MEST POPULÄRA INLÄGG :) :) :)
 
Att klä om en fåtölj tar längre tid än vad man tror om man gör det för allra första gången. Men oj så roligt det kan vara. För hur ofta får man chansen att undersöka under tyget på en möbel och se hur den är tillverkad och ser ut under?
 
Jag vill gärna visa för er andra där ute som är intresserade att klä om gamla möbler hur man gör och vad man bör tänka på. Jag vill dela med mig utav mina misstag och vad jag skulle ha tänkt på när jag tapetserade om min fåtölj från 50-talet som jag köpte av en familjevän på landet i Julita, Nanne Åsberg.
 
Jag svarar gärna på frågor om du själv vill veta något mer om hur man själv, som nybörjare, klär om en 50-tals fåtölj. Mitt sätt är dock nog inte samma sätt som en tapetserare skulle ha gjort det på. Fler bilder kommer ni även kunna hitta på min Facebook sida.
 
 
När man ska klä om en stol, fåtölj, soffa, pall etc, så kan det vara bra att ta bilder på hur det såg ut innan om man vill klä om stolen så att den är så nära originalet som möjligt. Jag fann att jag själv gick tillbaka flera gånger och tittade vilken sorts spik som satt var när jag själv satte fast det nya tyget.
 
 
 
 
 
 
Att ta bort gamla spikar var inte det lättaste då dem satt otroligt hårt fast i stommen. Gammalt trä är väldigt kompakt och håller fast i spikar väldigt hårt. Jag ville även undvika att förstöra bakstycket som syns på bilden ovan. En del skador och större hål fick jag räkna i samband med att man fick bända upp spikar.
 
Bakstycket på fåtöljen hade vid ett tidigare tillfälle fått en vattenskada och tyget hade färgat av sig på bakstycket vilket gjorde att pappret var lite mjukt. Då får man vara extra försiktig med att ta bort spikarna.
 
 
När du klipper ut det nya tyget för din stol/fåtölj så är det bästa att lägga det gamla tyget över det nya så att man kan rita ut det nya mönstret.
 
Jag tog ut lite mer marginal på tyget så att jag kunde dra och spänna fast tyget mer och minimera risken att det skulle spricka med tiden.
 
Där ben och armstöd möter tyget så ritade jag ut det gamla tygets öppningar för att senare klippa upp öppningen. Tänk på att inte klippa in för mycket i tyget då man inte kan ångra sig. Klipp hellre in för lite och klipp in mer allteftersom du sätter fast tyget på fåtöljen. 
 
 
 
När man börjar med att sätta fast tyget så kan det vara en bra idé att bara sätta fast en spik i mitten på vardera sig för att hålla fast tyget när man drar på andra sidan.
 
Ett annat tips kan vara att man häftar fast tyget där en prydnadsspik ska sitta utan att man skadar tyget och medan man spänner tyget på andra sidan. Det underlättar också att spänna fast tyget på baksidan av fåtöljen.
 
 
 
Att dra fast tyg på sitsen och ryggen var nog det svåraste då armstöd och stomme för ryggen var på ett sätt "i vägen".
 
Lite veck blev det i början men det sträcktes ut allt eftersom jag tryckte in tyget mellan stommens olika delar och spikade fast tyget med snygga möbelsynålar som jag fick av Nanne Åsberg.
 
Jag försökte att återanvända så mycket av de gamla spikarna som möjligt.
 
De två ställen i Stockholm som har bäst samling av möbelsnören och band är Mattsons Band på Kungsgatan 19 och Folkers på Hornsgatan 52. Båda ställena ger fantastisk service och är otroligt hjälpsamma med att hitta snören och band till tyg.
 
Det röda bandet på bilderna ovan är från Folckers. Jag satte fast snörena på samma ställe som de hade suttit på innan jag började med det här projektet.
När jag satte på bakstycket så skulle jag egentligen inte ha spikat fast några spikar hela vägen ner utan bara halvvägs för att göra det enklare att dra ur spikarna för att placera om tyget. Se bilden nedan.
 
 
Dra sedan tyget från botten för att sa att sitter på rakt hela vägen ner genom att kolla högst upp. Själv fick jag göra om placeringen på kanterna så den inte låg tillräckligt när kanten som jag vill ha den.
 
Spika halvvägs ner, som sagt, då det gör det enklare att göra om och inte skada/böja de gamla spikarna när du drar ut de.
Innan jag spikade helt fast baktyget så spikade jag ännu en gång bara ner spikarna halvvägs då jag behövde sy fast tyget på sidorna och ville undvika några misstag som kanske kunde har krävt att jag behövde ta bort hela tygstycket på baksidan av fåtöljen.
 
Att sitta och sy fast tyg på en fåtölj trodde jag aldrig att jag skulle en dag sitta och göra. För det behöver man en böjd möbelsynål och tråd med extra styrka och hållbarhet.
 
 
Innan stolen helt blev färdig var det också dags att skrapa bort all gammal bets och lack för att betsa om på nytt och ge ben och armstöd en fin och jämn färg.
Fast gör INTE som jag gjorde och göra det här efter att man har satt på det nya tyget. Det underlättar väldigt mycket att inte få damm från skrapandet av gammal färg och damm från finslipningen på tyget och betsfärg.
 
 
 
Använd mycket skydd under din stol eller fåtölj för att undvika att få betsfärg på golvet eller mattan. Ha alltid en handske på för att inte få en massa onödig färg på händerna. Och sist men inte minst, använd en gammal och ren trasa för att bäst kunna smeta ut färgen och torka upp överflödigheter.
 
 
Voilá mon amies! Snipp snapp slut, så var denna saga slut.

Mina pågående projekt

I sommras fick jag ett nytt intresse av att tapetsera (klä om) gamla möbler för att kunna byta ut och möblera om hemma hos mig. Mina projekt just nu är att klä om en 50-tals fåtölj som snart är färdig, 4 stycken 1910-tals stolar som jag än så länge bara har tagit bort färgen från och köpt nytt tyg till. Jag älskar att sätta tillbaka liv i gamla möbler och få chans att inreda på nytt efter ca 2 ½ år med samma möbler.
 
Min lägenhet ser just nu ut som en tapetseras/hantverkar studio med alla möbler, tyger, verktyg, färger etc som ligger över hela vardagsrummet. Men när jag är färdig med allt så ska ni få se min "nya" lägenhet.
 
Men den här veckan så ska ni få en steg för steg instruktion om hur man klär om en 50-tals fåtölj samt gör egna möbelband.
 
Skrapade bort all gammal färg på en stol som jag hittade och hittade en gammal etsning under färgen på ryggstödet.
 
4 stycken stolar för 50kr styck från 1910-talet på Quriosaboden i Julita.
 
Har en gammal kökspall som jag en gång köpte på Myrorna i Skärholmen. Pallen är från 1945 enligt skrift på undersidan.
 
Träffade ett grannpar i huset som rensade ut i sitt vindsförråd i helgen och fick helt gratis en pall av tjejen som hon själv en gång hade hittat i entrén i vårt hus. Den planerar jag att klä om, men har inte bestämt mig för ett tyg.
 
Välkomen till min verkstad!
 

Follow on Bloglovin