Li Pamp - Intervju och tips från Icakuriren nr 35

Li Pamp spelar för närvarande in nya avsnitt av Antikmagasinet.
 
Du är antikhandlaren och programledaren som älskar loppis. Går det fortfarande att göra fynd på loppis?
Ja, men jag tror att definitionen av loppisfynd är på väg att förändras. Det är snarare skönhetsvärden och föremål av historiskt intresse som drar, än en önskan att göra fynd rent ekonomiskt. Man letar efter sådant som saknas i en samling eller saker som ingen annan har. Det är något vackert med slitage och återbruk, många inser det, och loppismedvetenheten är ganska stor - även om den kunde vara större.
 
Vad är riktigt hett på loppisarna just nu?
- Föremål från hela 1900-talseran med betoning på1940-60 talen är fortfarande väldigt populära, med det som skjuter i höjden som en raket är intresset för 20-talet och den stil som brukar kallas Swedish grace. Även enklare saker i den traditionen säljs idag för höga priser. 

Och vad är mest prisvärt?
- Möbler från 1800-talets senare hälft. Det är möbler som setts lite över axeln, eftersom de tillverkades i så kallade nystilar som inte betraktats som äkta: nybarock, nyrokoko... men hantverket är ofta väldigt bra och du kan få en fin chiffonjé från den här perioden för 1 500 kronor.

Storstad, småstad eller landsbygd - var finns de bästa loppisarna?
- Finaste föremålen hittar man nog generellt i de bördigare delarna av landet där folk haft råd att köpa på sig grejor, som Skåne och Östergötland, samt i storstäder.

Men man har ju hört talas om folk som fyndat Stig Lindberg-serviser för nästan ingenting på småställen långt från alla farvägarna...?
- Den tiden är nog förbi. Medvetenheten om föremålens värde är väldigt hög och har trängt igenom överallt. Faktiskt kan det vara så att det förekommer en viss överprissättning på de lite mindre orterna.

Ålder: 40 år
Bor: Saltsjöbaden
Yrke: Programledare, antikvitetshandlare, designexpert
Familj: Man, fyra söner
Aktuell: Spelar under hösten in nya avsnitt av Antikmagasinet som ska sändas i SVT

Författare Fredrik Kullberg

Blasieholmen Loppis

I helgen som kommer så är det återigen loppis på Blasieholmen. Loppisen håller bara hus på lördagar under jämna veckor och nästa torgloppis är den 24 augusti.
 
 
Själv gick jag med min mamma för den 15 juni sedan för att ta en liten titt och se om man kunde hitta några saker, då vi ändå var på en loppis rund som hade börjat på Trädgården vid Skanstull.
 
 Min mamma och jag delar intresse i att gå på loppis, kolla i antikbodar, butiker, vintagemässor, antikmässor och alla de andra ställena där man kan hitta något unikt.
 


  
 
 
Oftast på loppis så brukar man kunna och välja och vraka bland alla leksaker. Loppis är bäst ibland för er som har barn och ni vill kanske hitta udda och roliga leksaker för era barn eller om ni är samlare av något speciellt eller bara tycker att det är roligt och intressant med gamla leksaker.
 
Bakluckeloppisar är dock en guldgruva om du letar efter leksaker.
 
 
En antik bärbar parfymflaska som forfarande hade kvar fjädern inuti som man sedan tryckte ner för att spreja sig med. För att stänga den tryckte man ner den och vred sedan fast locket. Höljet är av pärlemor (mother of pearl).
 
 
Min underbara mamma som delar mitt loppis, antik och vintage intresse. Sedan är det skönt att kunna gå ner till Kungsträdgården och ta sig en kaffe och bulle på någon av uteserveringarna och sedan gå och sätta sig under träden.
 

Auktion - Till minne av Märta

Jag skrev för inte så länge sedan om Ove Schröders Auktionsfirma och nämnde i samma veva deras nästa auktion som skulle ta plats i Julita och på ett sterbhus som tillhörde Märta - f.d. ägarinna av det Gamla ICA som låg i samma hus.
 
(Nästa auktion är 25 augusti i Leby Loge) gå in på deras http://www.oschroder.n.nu/bilder och se bilder på vad som ska auktioneras ut nu på söndag.
 
Det började med att vi åkte kanske lite för sent från stugan och kom fram 10 minuter innan auktionen började. Jag rekommenderar att ni är ute i god tid så att man slipper stressa igenom alla saker som man ska titta på och granska. För i söndags som var så kom det en stor mängd människor.
 
 
Men efter att man hade gått runt och tittat på allt så fanns det två saker som jag ville buda på.
1.
2.
 
Trist nog hade herrbetjänten vid något tillfälle blivit kapad i mitten på benen och sedan, på ett väldigt trist och dåligt sätt, blivit ihop satt på ett sådan sätt där den ganska lätt skulle kunna gå av. Jag fick tyvärr backa i just det här köpet.
 
Men nervositeten steg för varje minut när det kom upp till stund för de 6 kristall behållare, borstar och cigarett etuierna som jag blev kär i så fort jag såg de. 
När auktionen började för dessa så stod jag beredd med lapp nr 67, jag lyssnade ivrigt (och lite smått irriterad då det i mina öron tog så lång tid) på beskrivningen av sakerna, auktionsutroparen bad om 50 kr och jag ropade högt 50, sedan var budgivningen i väg. Och fort gick det 100, 150, 200, 250, 300, SÅLD, till mig för 300 kr. Mitt ben stod och skakade när allt var slut. Allt kanske tog 15 sekunder, men det kändes som 2 sekunder för mig. Därför måste du ha bestämt dig för ett pris innan auktionen drar iväg, för du hinner inte tänka om priset när du väl håller på.
 
Det viktigaste som du måste tänka på när du går på en auktion av just Auktionsfirman Ove Schröder är att du måste vara lite högljudd och synlig annars kan dem missa dig i folkhavet. Visa sedan tydligt vart du står när de bär ut sakerna till dig.
 
Ytterligare på auktionen kunde man köpa en Vintage hattask med hatten fortfarande i, det fanns tavlor, möbler, lampor, tyger etc.
 
 
Shell "skyltarna" som du ser uppe i det vänstra hörnet gick för mellan 2500 - 2800 kr. Något av ett samlar objekt för några då de satt på de gamla bensin pumparna vid det gamla ICA.
 
 
"A.E.& Co." lär vara en dansk firma. Det har även funnits en svensk firma med det namnet som då fanns på Lidingö, men det har inte gått att fastställa om de är inblandade. Om de också tillverkat den är inte så säkert, därför att de också drev grossistverksamhet.
I alla fall förekommer det mycket nysilversaker i Sverige med denna stämpling. NS står ganska självklart för nysilver (även nickelmässing eller tyskt silver) är en ihopsättning av koppar och zink samt nickel. Nicklet gör att mässingens gula färg försvinner, och med tillräckligt hög nickelhalt blir legeringen silverfärgad – dock fortfarande utan att innehålla något egentligt silver.
 
Min jakt på mer information utanför internet får fortsätta även här för det här föremålet.
 
Märkningen är C G H g och längst till höger ett M. Märket i mitten ser jag inte så bra vad det är riktigt. Minnes gåvan är från den 10 april 1914. Märket i alla fall betyder att behållaren var tillverkad i Malmö.
 
Med den informationen som jag har hittat så är just den ovanstående behållaren från C.G. Hallbergs Guldsmeds AB, Guldsmedsfirma som fram till ca 1915 endast tillverkade standardvaror efter utländska förebilder. Det är ett företag som bildades 1896 i Stockholm och som tog över den rörelse som hade drivits utav juvelerare Carl Gustaf Hallberg år 1860 som öppnade sin första butik på Fredsgatan 6 i Stockholm (f.1824-d.1888) i Stockholm. Hallberg fick sin utbildning hos en av Stockholms främsta juvelerare på den tiden, Christian Hammer, som även var väl förfaren i facket. År 1895 flyttades huvudaffären till Regeringsgatan 9, den ursprungliga butiken fanns kvar som en filial.
Affären gick så bra att man mellan 1895-96 inrede en modern egen fabrik i fem våningar i fastigheten på Bergsgatan 29-31.
Bolaget togs sedan över utav generalkonsul Jean Jahnsson 1874. Rörelsen överläts 1879 på Hallbergs butiksföreståndare Bror Johan Theodor Jansson (f.1854-d.1944) vilken ombildade rörelsen till aktiebolag 1896. År 1930 hade bolaget filialer i 13 svenska städer (bl.a. Eskilstuna, Göteborg, Jönköping, Karlshamn, Malmö, Sundsvall och Uppsala) och hade då omkring 275 anställda. Företaget såldes 1961 sedan till Guldsmedsaktiebolaget (GAB).
 
Ni kan läsa mer om Hallbergs historia HÄR.
 
Den här lilla tenn behållaren är dansk och på stämpeln under står det DANSKT KUNST TIN. Mycket mer än så hittade jag inte. Om det fanns ett årtal under stämpel hade man kunna få mer information om kanske när och var det tillverkades. Här får jag söka på annat håll om ingen av ni läsare vet något mer.
 
Mitt mål för den här underbara parfymflaskan är att hitta en vacker gammal pump att sätta på delen som är på höger i bilden ovan. Släng iväg en kommentar som ni känner till något som skulle passa.
 
 
'
 
Alla borstar som fanns med i mitt köp har endast en märkning på sig och det är order SPONS. Det har varit väldigt svårt att hitta någon information om just dessa. Mitt arbete får fortsätta på annat håll tror jag som är utanför internet.
Innan putsning:
Stilen på den här och den andra liknar väldigt mycket de som jag hittar på internet när jag googlar och som då är från tiden runt andra världskriget.
 
Efter putsning (och mer smuts finns det säkert): 
Den av de två cigarett etuierna som jag köpte har stämpeln ALPACCA. Just den etui ovanför är en importvara, vilket syns på stämpeln Imp.

Smycken med en grå metallisk yta som inte riktigt är lika blanka som silver finns ofta med alpacca märket på sig. Denna typ av "binda ihop" indikerar också en metall som innehåller koppar, zink och nickel tillsammans med tenn. Dessa föremål kan vara dekorerade med abalone inläggningar eller andra stenar. Även om de kan vara snygga, så håller de inte mycket av värde som görs av denna billiga silver substitut.

Dessa bitar är ofta av mexikanska eller sydamerikanska ursprung. Andra större prydnadsföremål kan också märkas alpacca.

 
Jag funderar på att få allt värderat för att se om det finns något värde i alla saker. Kanske ett besök på Kaplans i Stockholm är värt ett besök. En av cigarett etuierna ska säljas då jag endast vill ha kvar den till vänster i bilderna.
Auktioner kan överraska!

Följ mig på Facebook

På Facebook kan du som följer mig få information när ett nytt blogginlägg har publicerats så att du inte behöver missa ut på alla god bitar. 
 
Jag brukar även ibland lägga upp fler bilder på min Facebook sida - My World of Vintage - än vad jag brukar ibland få plats med i bloggen.
 
Jag vill ju även höra vad ni vill läsa om och höra era historier om era möbler, kläder, porslin etc. Jag vill självklart även hjälpa er med era frågor och om ni vill ha mer information om era saker där hemma.
 
 

Min mamma Annika och porslin

Min mamma Annika köpte runt 1975 en serie porslin som till utseendet är väldigt 70-tal och kom ut av Rörstrand.
 
 
Porslinet Annika har till utseendet en banddekor i brun & gulbrunt med den bruna på vardera sida om den gulbruna och på kanten av porslinet.
 
Så länge jag kan missas så har det här porslinet funnits på landet och användts till flertal luncher och middagar, med och utan besök.
Det är just det där med besök som det är roligast att använda en komplett servis till. Fram tills i torsdag den 1 augusti 2013 så fanns endast fyra av varje sort, 4 mattallrikar, 4 assietter och 4 skålar. Utöver det här finns också en sockerskål, tekanna, 5 tekoppar med 8 fat (måste hitta ytterligare 3 koppar), skål och sås kanna.
Fast det som mamma kände att hon saknade var uppläggningsfat. Hon tyckte även att fyra utav varje tallrik räckte nere på landet. Fast det var innan jag tog fram allt porslin för att fota de och min mamma (i samma veva när jag städade skåpet med allt porslin på landet).
 
Min mamma Annika och hennes Porslin Annika från Rörstrand sitter i kökssoffan på landet.
Min mamma Annika Elsa Elisbeth och mormor May Anna Hillevi
 
Vi hade också på dagen innan haft besök av en familjevän Peter. Hade vi varit fler än 4 personer så hade vi behövs lappa ihop med annat porslin. Jag föredrar enhetlighet i dukning. Därför hamnade mamma och jag på Kuriosaboden i Äsköping, Julita utanför Katrineholm förra torsdagen för att köpa Annika porslin.
 
 
 

Det blev ett bra köp, ett skåp på fot (som mamma nu använder som godis skål), två uppläggningsfat, ett mindre och ett större. 4 mattallrikar, 4 assietter och 4 skålar.
 
 

 
Annika är en av Marianne Westmans stora 70-talsserviser och tillverkades mellan åren 1972-1981. Materialet är stengods med handmålad dekor. Siffrorna som står längst ner på alla delar (utom serveringsfaten) är interna koder i produktionen och ger ingen ledtråd till ytterligare info enligt Rörstrands Museum som jag skrev till på Facebook. Så om det är någon som vet så är det bara att lämna en kommentar.

Rom i Bilder

Det finns så mycket man kan skriva om Rom, här kommer några av mina favorit bilder (dock inte alla favoriter kom med).

Låt mig först presentera några bilder från all den konst som finns inne i Vatikan museerna och de fantastiska mönstren som finns på väggar, dörrar och golv överallt där inne när man vandrar runt i ca 3-3½ timmar. Jag kan rekommendera att ni hyr Audioguide om ni missar tiderna för de guidade turerna, på det här sättet kan ni gå i er egen takt.
En del utav den moderna konsten som finns i Vatikanen. Den här var nog min favorit av alla skulpturer.
 
 Det är ju helt fantastiskt hur många fantastiska mönster som finns kvar på väggar, golv över hela Vatikanen och Rom. Det finns såklart så otroligt mycket man skulle kunna göra med en sån här bild. Rama in såklart var min första tanke.
På vissa muséer kan det vara bra att ha 'Audioguide' då det finns så otroligt mycket att se och då hör berättelser om. Vatikan Muséerna var ett sånt ställe. Man fick höra berättelser om varför 'Tänkaren' av Rodin blev så berömd och varför just den var så fantastisk.
Ta en titt på alla muskelkonturer som präglar hela statyn. Den totala fokusen som statyn har kräver tydligen en ofantlig mängd muskler.
 
Ibland såg jag helt enkelt någonting så fantastisk som ett svart lejon med guld mann och dörrknackare. Möjligtvis en stor tavla eller affisch av det här slaget.
Har man t.ex. en iPhone så kan man ta härliga Panorama bilder på saker om objektet är för stort för en vanlig bild.
Det är en surrealistisk syn att se relativt nymålade byggnader och i mitten en nedgången byggnad som behövde målas om för ca 20-30 år. Men väldigt vackert är det, det skarpa mot det mjuka även i arkitektur.
Och från det skarpa tittar en äldre dam ut ur sitt fönster.
Överallt i Rom växer murgrönan vilt från väggar och murar. Det ger ett mjukare intryck av rom bland alla skarpa och förfallna byggnader. Murgröna ger även av en vacker färg när man som på min Canon kamera kan ha en inställning som heter vivid colours.
I en liten kyrka nära Santa Maria Maggiore Kyrkan kunde man gå in se en kopia av St Peters Basilika. Det är en annan känsla att gå in i en kyrka i Rom på en söndag än på en annan vardag.
St Maria Maggiore
Taket sägs ha gjorts med det första guldet som kom till Rom från Amerika.
Bli inte lurad, det är nästan inte kallare i kyrkan än utomhus där 30 grader tar ta i dig i en stor kram.
När solen ligger på fallande vatten så glittrar det, här er det ut som om tiden har stannat stilla, om ändå bara för en kort liten stund för mig själv, där jag står runt hörnet från hotellet.
I bakgrunden skymtar inrikesministeriet. 
Gelato i Italien går nästan inte att jämföras med något i Sverige. Fast i Stockholm kan jag rekommendera Gelateria Italiana på Drottningsholmsvägen på Fridhemsplan.  
Good Pimms är ett av mina favorit ställen som jag hittade i Rom. Ligger i Trastevere (lite som Stockholms Söder). En smått lugn gata med både romare och turister som passerar. Det ligger även bredvid vintage butiken Frankenstein som ligger till höger och sedan en bit utanför bilden och på andra sidan gatan. Spenderade 2 timmar här och bara njöt La Dolce Vita.
Överallt i Rom finns det fontäner och små vatten hål där man kunde fylla på sin vattenflaska med fullt drickbart vatten. Så spar pengarna och köp INTE en ny vattenflaska hela tiden då den kommer snabbat bli varmt vatten i flaskan innan du har druckit upp allt.
En del mönster och design i kyrkor är för vackra för att inte ta bild på.
Parco del Colle Oppio - En mängd olika människor låg och vilade i skuggan i hela parken.
 
 
Tempio di Esculapio. Tillverkad 1786 av Antonio och Mario Asprucci och Cristoforo Unterperger.
Överallt i den lilla konstgjorda sjön kunde man hyra en lite jolle och paddla runt i.
 
I Villa Borghese tycker jag att du ska ta chansen och ta ett flertal bilder på de otroligt starka färgerna som finns här i stora mängder. De otroligt vackra höga träden kan man inget annat än bara beundra.
 
Det är min favorit bild utav alla de nästan 800 bilder som jag tog i Rom. Det är mitt första försök på att ta en lite mer konstnärlig bild. Kanske blir den här en lite större bild på väggen hemma.
Arkitekturen som inget jag har sett i Sverige.
I bakgrunden - Ponte Palatino och framför Ponte Rotto (den trasiga bron). Bron hette ursprungligen Pons Aemilius och uppfördes över Tibern i Rom år 174 f.Kr. av den romerske censorn Marcus Aemilius Lepidus. Bron förstördes slutgiltigt vid en översvämning den 24 december 1598, men ett spann står kvar strax söder om Tiberön. Utsmyckningen med drakar i relief härstammar från påven Gregorius XIII:s restaurering 1575.
Det som var det mest sorgliga var det att så många gamla och fantastiska byggnader som bara förfaller. Den enda positiva är att man får in glimt in i det förflutna och hur husen förr är uppbyggda.
På det här fältet - Circus Maximus. Det var en gång för länge sen en kapplöpningsbana och ligger bakom de romerska forumen. Den är strax över 2km lång och ibland fyllde man upp den med vatten för att imitera strider till havs. Det var bland annat här som man spelade in filmen BEN HUR. Läs mer här: Wikipedia
I Villa Borghese fanns även här en gammal hästkapplöpnings bana.
Lite modern gatukonst finns i alla hörn över hela världen.
 Att säga eller att skriva att Rom är ett öppet museum är för lätt. Det borde demonstreras i även de minsta detaljerna.
Lite trista med goda nyheter om Fontana di Trevi. I januari i 2013 så kom beslutet att mode huset Fendi skulle finansiera en 20 månader lång restaurering av fontänen för 2,2 miljoner euro. Det kommer att vara den mest noggranna restaureringen någonsin. Som tur han man dit innan.
Spanska Trappan, har fått sitt namn från den Spanska ambassaden som ligger uppe vid trappan. Fler människor sat till höger på trappan i skuggan än vad det var personer som gick upp och ner på trappan i solen. Fyll på vatten i fontänen vid trappans fötter och njut av La Dolce Vita.
Såklart blev det många självtagna bilder när man är ute och reser själv. Det här var första dagen i Rom. Jag rekommenderar att ni besöker Colosseum på Eftemiddagen då köerna är mycket kortare, och om du har Roma-pass så finns det en kö i mitten för just er så ni slipper stå i de otroligt långa köerna som ibland finns (nästan alltid).
Via dei Serpenti. Den mest fantastiska utbredningen av murgröna som jag har sett i hela mitt liv.
 
When in Rome!

Aggie Twigg 1 år

Aggie Twigg fyller 1 år - 13 Augusti 2013
 
 
Aggie Twigg är en urgullig liten vintagebutik på Fridhemsgatan 64 i Stockholm (vid frihemsplan). Det är lite som att komma hem till ens mormor eller morfar och sedan gå in och rota i deras garderob från 40-80-talet.
 
Aggie Twigg på Facebook
Aggie Twiggs 1 års firande
 
Även om jag inte skulle köpa så mycket kläder från den här butiken så skulle jag ändå vilja ha allt i butiken. Jag vill gärna köpa vintage kläder som jag faktiskt kan och vågar använda. Fast en klänning har jag köpt härifrån och mamma köpte i juni en brun mocka jacka för 700 kr, något som hon säger att hon alltid har velat ha.
 
 
Själv ska jag såklart försöka hinna med ett besök på Aggie Twigg imorgon tisdag och göra ett litet besök och se vad hon har fått in nu efter högsommaren. Antingen kan man prova på lite bröllopsklänningar som jag gjorde sist bara för att klänningen var så otroligt vacker och från ca 40-talet.
 
 
 
Jag älskar den här hatten, lite för liten för mitt huvud dock, men kanske går tillbaka och köper den bara för att ha den på display hemma på kanske väggen.
 
 
 
 
Färgerna på kläderna i butiken kan lyfta humöret på vem som helst.
 
 
 

Här ska det firas!

Att shoppa på Blocket

I fredag hittade jag som i alla hast en vacker grön matta i ull med måtten 170*240cm (IKEA). Min gamla matta, som jag nu med största sannolikhet kommer att spara, är beige och har blivit lite för liten i min lägenhet och jag vill ha lite mer färg i min lägenhet. Men kanske längre fram kommer den att passa bra när man köper upp sig till en 2:a, och förhoppningsvis i samma underbara hus som jag bor i. Läs mer här om huset!
 
Svischade ut till Aspudden för att hämta den efter jobbet tillsammans med mamma och betalade endast 600 kr för den. Det var ett trevligt par som hade hittat mattan i deras vindsförråd och som bodde i ett urgulligt område i Aspudden.
 
Några tips för att handla på blocket:
  • Betala aldrig i förväg. För varför ska du behöva göra det när du ändå måste hämta varan själv eller få varan levererad hem till dig.
  • Tänk på att du inte måste köpa. Bara för att man åker över för att kolla på varan betyder det inte att du binder dig till ett köp. Bäst är att man klargör att man vill kolla/inspektera varan innan potentiellt köp.
  • Ta med sällskap. Om du inte känner till området eller är orolig att åka själv för att hämta något så kan det kännas tryggt att ha någon med sig för säkerhetens skull.
  • Inspektera varan noga. Vid till exempel bilköp måste du veta att säljaren verkligen äger bilen och om den är belånad. Kolla också besiktningsuppgifter. Hos Transportstyrelsen finns de svaren.
  • Ingen ångerrätt. Köp av privatperson på till exempel Blocket är undantaget från ångerrätten. Ni måste själva komma överens om vad som gäller.
Både den gröna mattan, kistan, den rosa gustavianska soffan, den grås soffan och bokhyllorna är allt från blocket. Ibland kan man ha tur på blocket.
 
Hoppas ni själv har tur med blocket.

Afrodite Antik

Igår svängde jag och min kollega Carolina förbi Afrodite Antik på Odengatan 92.
Jag har tidigare varit förbi här och kollat in de Mon Amie sakerna som han har, då första gången jag åkte förbi såg Mon Amie tallrikar.
MEN IGÅR, igår hittade jag ett nytt tillskott till min Mon Amie samling hos Afrodite Antik, en Mon Amie kanna. Helt felfri, utan skavanker, nagg, sprickor på hela kannan. För endast 950 kr, för mig ett kap. Jag litar ju inte hel och hållet på transport från en stad till en annan om det inte är jag som håller i den, för den skulle lätt kunna gå sönder då. Tänk på det,hur skulle du känna om du köpte något så bräckligt på internet bara för att öppna paketet och den är sönder????
 
 
När jag och Carolina var inne i butik var det en kvinna som höll på att plocka fram lite porslin som hon skulle hyra och ha till en fotografering av något slag och behövde ha lite äldre porslin. Det här är ju en otroligt smart idé för alla er som jobbar inom publications världen. Att hyra porslin i ett par dagar, fota och sedan lämna tillbaka. Allt för säkert en mycket billigare peng än att behöva köpa allt.
 
Vi hittade även Carolinas favorit i butiken, Berså av Stig Lindberg.
 
____________________________________________________________________________________________
"Afrodite Antik ligger på Odengatan 92 vid Vasaparken i Stockholms innerstad.

Afrodite Antik öppnade 1981 och har funnits på samma adress sedan dess. Afrodite är ju skönhetens och kärlekens Gudinna ,så valet av namn på affären kändes helt rätt."______________________________________
 
Inne i butiken hänger lövrankor runt bjälkarna och längst med väggarna. Man får lite av en känsla att man är och shoppar i en antikbutik mitt i djungeln.
 
I den lilla butiken kan du hitta allt möjligt som är antikt och gammalt. Både glas, karaffer, servisdelar, bestick, kristallkronor, tavlor, klockor, silver, smycken, figuriner etc. Verkligen värt ett besök om du behöver fylla på med ett kaffefat, eller endast en kopp etc.
 
 
 
Här finns, Ribb, Vinranka (röd & blå), Mon Amie, Prunus, Ostindiska kompaniet etc
Det finns en bra och vacker samling av Lisa Larssons små barn, djur och hennes ABC flickor som Johanna
 
Butikens ägare Bengt Blidérus
Happy Antique Shopping!

Ove Schröder Auktion

Igår var det återigen auktion från Ove Schröder Auktionsfirma i Julita utanför Katrineholm. Det här måste jag säga är en av de bästa och roligaste auktionerna jag har varit på i Sverige.
Auktionen i Äsköping brukar för det mesta (om det inte är någon gårdsauktion) ta plats på Leby Loge i Äsköping. Det ryms 140 personer sittande, ofta brukar det välla ut folk genom dörringången eller röra sig runt det lilla "in-house" cafét som finns längst bak i logen.
 
 
Förra helgen så var jag och pappa där på ett snabbt besök för att se om det fanns något att buda på. Jag älskar lantliga auktioner då man oftast brukar hitta saker till mycket billigare pris än vad det skulle kosta i Stockholm. Jag har till exempel hittat 3 hattaskar som har varit nästintill felfria varje gång. Första gången gick den för 400 kr, den andra gången köpte jag de två som fanns med för 300 kr styck. i Stockholm brukar de gå för 500 kr och sedan uppåt. I ett annat inslag inom kort blir det en liten berättelse om Hattaskar och dess historia.
____________________________________________________________________________________________
Några Auktionstips:
Borta är bäst - Ute på landsbygden så brukar det vara otroligt mycket billigare än vad det är i t.ex Stockholm. Det är svårt att fynda i storstäder.
Var ute i god tid innan auktionen börjar, för när den väl har börjat kan man inte gå och kika på sakerna bakom utroparen till exempel.
Bestäm dig för vad ditt max belopp är i förväg. Ibland så kan man även lämna in sitt bud på en lapp om man inte vill sitta kvar tills det att just numer 346 kommer upp. När auktionen har börjat så hinner du heller inte tänka om för det kan gå fort.
Gå på flera auktioner - Om du har ett landställe så kommer du inom kort att lära dig vad saker är värda just där, i det området. Ju mer personer det är på auktionen desto mer är kanske konkurrensen på ju "dina" saker - men vänta inte för länge - för då kan det vara för sent.
Stå synligt - Om auktionsutroparen inte ser dig, så riskerar du att missa ut på ditt fynd. Så var tydlig, synlig och högljud utan att skrika. 
____________________________________________________________________________________________ 
 
I samma veva den här söndagen fanns det några få möbler på auktion från mamma som hon hade lämnat in tidigare till dem. Mamma och pappas gamla soffbord hemma i Stockholm.
 
På Leby Loge auktionen har vi köpa många fantastiska saker genom åren. Bland annat ett par kikare som vi fortfarande har kvar i sin väska. Pappas kompis Ray och jag budade båda på en låda med kökshanddukar i mestadels blå design, några röda, gröna och rosa fanns också med. Vi hade möts upp efter auktionen hade börjat och pratade om vad vi hade hittat och vi nämnde både dessa kökshanddukar. Vi gjorde upp om att dela på antalet handdukar som var 31 stycken. Mitt bud låg på 150 kr tror jag och hans på 200 kr. Ray hade dock planerat att gå tillbaka ifall att buden skulle bli högre, vilket det blev på 300 kr (ex provision på 10%).
 
För att hitta gammal och fina handdukar från förr är svårt och de går på stadsmissionen för ca 60 kr styck, mina och Rays hamnade på ca 11 kr styck. Jag fick plocka ut 16 styken (de flesta vita med blå brodyr) och Ray tog resten. Det var mitt största kap efter mina hattaskar.
 
Våra vänner från Stockholm har hittat till sitt landställe en soffgrupp i 50-tas stil i mintgrön färg som är helt underbar för endast 2100 kr. Som säkerligen skulle gå för minst dubbla det i Stockholm.
I soffan ligger deras yngsta dotter Molly som for plats i soffan raklång.
 
På söndagen den 28 juli så kunde man hitta följande saker på auktionen:
 Kristall och glas varor finns det alltid gott om på Leby Loge
 Olika sorters porslin serviser i olika design och storlekar finns på varje auktion.
 
 
En herrhatt och en damväska - båda i fantastisk kondition

Två olika lådor med blandat innehåll
En samlingslåda som så ofta finns på Leby Loge - Antika/gamla köksredskap
En gammal läkarväska
Det finns alltid olika slag av möbler att köpa på auktioner.
 
Dessa tre härliga pinnstolar gick för ca 30 kr styck, igår fanns det tre likadana stolar. Det är nere på landsbygden som man kan göra kapp på pinnstolar. I Stockholm och andra storstäder så brukar det ligga på från ett par hundra kronor till en tusenlapp beroende på modellen.
 
I glasskåpet bredvid scenen finns det alltid olika figurer, kristallglas, smycken etc. Ibland kan man hitta Ekeby och Lisa Larsson i skåpet.
Det finns alltid ett bra antal tavlor att köpa, sedan är det upp till dig om du köper den för tavlan eller ramens skull.
Kökshanddukar med röda initialer och brodyr. Dessa brukar kosta mest bland sakerna som ligger på borden. De är väldigt populära bland lokalbefolkningen samt besökare från alla håll i Sverige.
 
Ett bord i Gustaviansk stil med inlägg skiva samt fyra stolar i samma still.
Det brukar komma en mängd olika människor till Leby Loge mellan 10-11, auktionen börjar kl 11.
Flera grupper brukar komma tidigt, paxa några platser och sedan ha med sig en korg med kaffe och annat gott. Dessa personer brukar stanna hela dagen från 11 när auktionen börjar till runt 18 när den är slut.
  
Nästa auktion är den 18/8 på Sterbhuset efter Märtha Andersson som säljer av sitt boende.
Let the bidding begin!

Vintage Shopping i Rom

I en så vacker stad som Rom som har sån otroligt vacker arkitektur och historia så måste man ju självklart ta en liten jakt efter några vintage butiker också när man är där på semester. Från Spanska Trappan och dess exklusiva shopping som finns nere vid dess fötter så finns det några områden med fantastiska vintage butiker på några få ställen i Rom.

Det finns mer för män i italienska vintage butiker än det finns i svenska vintage butiker. De flesta vintage butikerna har ibland endast kläder för kvinnor och sällan stor samling för män. Vintage butiker för killar i Stockholm brukar ha sina egna butiker eller ha en väldigt begränsad samling kläder för just män.

Kom ihåg att när du letar efter vintage butiker i Rom så kan det ofta hända att du går rakt förbi flera utav de. Det är för att butikerna sällan har en skylt ovanför butiken och ibland så brukar de vara täckta med varor; klänningar, skjortor, väskor etc. De butiker med fönster brukar ha en liten pappers skylt i fönstret.

Om du också är allergisk mot cigarett rök så kommer du att hata många av vintage butikerna i Rom då jag ofta mötes av en butiks innehavare som rökte både inne i butiken och utanför butiken.

CENTRO STORICO

 
I det här området så är det först och främst gatorna Via del Governo Vecchio och Via dei Cappellari som jag rekommenderar. 


Bohemienne - Via dei Cappellari 96

Så här bör en vintage butik utav mindre storlek se ut. Lite av en dyrare butik, fast fullt men härliga vintage väskor och läder varor. Här skulle jag kunna köpa flera saker, om inte priserna var lite av den högre nivån som ligger nära den nivån på fina vintage kläder som man kan köpa i Stockholm. Värt ett besök dock då det är en väldigt vacker butik som inte liknar någon jag har stött på i Sverige än.

 
  
 

OMERO & Cecilia - Vestiti Vecchi - Via del Governo Vecchio, 110
 
Vestiti Vecchi betyder bokstavligt talat "gamla kläder". Det här är en udda liten butik med så mycket kläder, högt i tak till ner till golvet. Det är inte en butik där du kanske kommer att hitta dyra och fina märken, men vackra kläder kan du i alla fall hitta. Eller så kan du vraka bland alla Converse skor som finns samlade här.
Här finns det lika mycket för kvinnor som för män, välj sida och påbörja letandet på varsin sida av butiken.

 
 
 
 
Även hundar i Rom tycker att det är varmt och föredrag att ligga under hängande kläder i en vintage butik än att vara ute på Roms gator.
 
Cinzia - Via del Governo Vecchio 45
 
Här kan man verkligen hitta kläder från 80-talet, solglasögon från 70-talet och baddräkter från 50-talet. Här finns allt möjligt att hitta, så det är bara att välja och vraka bland alla härliga väskor, skor, kläder etc.
 
 
 
 
 
 
 
RosaCroce Artstore - Via Si Parione 16
 
På en sidogata från Via del Governo Vecchio finns en härlig och välsorterad butik som drivs av en glad och ung kvinna. I butiken finns både vintage och second hand plagg, det roligaste jag såg var en tank topp med Sex and the City tema på, se bild nedan.
Här finns det även en hel del för killar; skjortor, jackor och härliga bruna läderskor.
På butikens sida på Facebook kan du se fler bilder från butiken och från olika events som butiken har: besök RosaCroce Artstore på Facebook.
 
 
 
 
 
 
MONTI

I det här området som låg väldigt nära mitt hotell så måste man kolla in gatorna Via del Serpenti och Via dei Boschetto som ligger parallellt med varandra. 

Blue Goose - Via del Boschetto 4

Den här vintage butiken har en helt underbar och välsorterad kollektion av vintage kläder för kvinnor. Alla kläder och accessoarer är rena och hela och det är en vacker lite butik med en trevlig butiksägare. Har i höst endast varit öppen i 1 år. Det var här som jag köpte mitt enda fynd, en vit linne klänning men grå volang nedtill för endast €28. Jag kan högt rekommendera den här gulliga lilla butik.

 
 
 

 Underbara stövlar som tyvärr hade storlek 36 och var för små för mig. 
 MaxMara kavaj och en Gucci väska.
 

Pifebo Vintage Shop - Via dei Serpenti 141
Öppettider: Mån-Lör 11:00-14:30 & 16:00-21:00

Väldigt välfylld butik i Monti området i Rom. Väggarna, golvet och tacket i klätt i Röd färg, överallt hänger kväskor och kläder från taket. Men va försiktig här om du tror att du kan hitta en märkes väska då jag har läst av andra besökare att de har varit falska.  

 
 
  
 
 
 
King Size Vintage Shop - Via del Boschetto 94
Öppettider: mån-lör 10.00 - 20.00

Det här måste jag nog säga var den bästa butiken som jag var inne i, trots att ajg inte köpte något. Den är så otroligt välsorterad och hade så mycket snygga väskor och plagg för män. Om ni åker till Rom ensamt (som jag) eller med en gäng vänner eller som par så kaommer ni båda två att hitta något här. 
Här finns allt från handväskor och skor, klänning, kjolar, jackor, loafers, kavajer etc etc etc. 
 
 
Det här var nog den butik som hade flest besökare inne i sig när jag var där och klockan var till och med 19:45 på kvällen och fler kom och gick medans jag var där. Populär butik!
 
 
 
 
 Underbara skor för män i alla färger!
 
 
 Som sagt tidigare, Vintage i Rom är bättre för män än vad det kanske är i Stockholm.
 
TRASTEVERE

Trastevere beskrivs av många som Söder i Stockholm. Det är ett område som inte är lika tätt med turister och man kan strosa runt bland alla härliga små butiker och se hur Romarna verkligen bor och är i sin egen vardag. 

Frankenstein - Via di S. Dorotea 22 

Den här butiken skulle jag beskriva som vacker. Allt som hänger här inne är otroligt vacker, klänningar, toppar, skor, smycken, väskor, kjolar och accessoarer. Här kan du hitta allt från vackra vintage plagg till vackra och välskötta second hand plagg.

 
 
 
 
 
 
Pimm's Good på samma gata är ett lite modernare bar ställe i Rom med wifi och som ligger bredvid Frankenstein. Här satt jag nog i två timmar och drack ett gott tortt vin, lite chips och brushetta.

 

Sist men inte minst som jag missade men som du kanske kan besöka åt mig ;)

MONTI

Pulp - Via del Boschetto 140
Öppettider: mån-lör 09.00 - 20.00

God Save the Look - Via Panisperna 227 A

Le Vesti di Messalina - Via Leonina 24

 

TRASTEVERE

Twice Vintage Shop - Via di San Francesco a Ripa 105A
Öppettider: 
mån 15.00 - 20.00, tis-fre 10.30 - 20.00, lör 10.30 - 21.30

Studio 54 - Via del Politeama 30
mån-tors, sön 16.00 - 00.00, fre-lör 16.00 - 01.00

Fiftyeight - Via Ippolito Nievo 58
mån-lör 10.00 - 19.30

Douze - Via del Cipresso 12
mån-sön 18.00 - 00.00


 

CENTRO STORICO

Vintage Clothing - Via dei Coronari, 115A
mån-lör 10.30 - 19.30

Vertigo Vintage Boutique - Via Del Gesù 71

Abiti Usati - Via del Governo Vecchio 35
mån-lör 10.00 - 20.00, sön 14.00 - 20.00

 

Övriga

Second Chance - Via Sardegna, 57

Vecchia America - Via Ostilia 4
Öppettider: mån-lör 09.00 - 13.00, mån-lör 16.00 - 20.00
 

Follow on Bloglovin