Stockholm Nu och Då!

Min pappa har alltid varit väldigt intresserad i historia, först och främst krigshistoria. Det här intresse som under åren har spridit sig till mig. Mitt intresse ligger dock inte i krigshistoria, mitt intresse är mer för historier som ligger bakom händelser, så som förvandlingen av Stockholm på 50-70-talet. Varför ser Stockholm ut som det gör idag med sin blandning av byggnader från sent 1800-tal och nyare byggnader från 50-70-talet och 90-00-talet? 
Luttnersgatan, idag Kungsgatan, 1896, sedd från Stureplan.
 
Kungsgatan sedd från Stureplan upp mot Hötorget (idag).
 
Jag satt med min mamma en dag på café avenyn på Kungsgatan och på deras väggar finns det gamla bilder på hur närliggande områden såg ut för ca 150 år sedan, plus och minus 50 år. Det jag då tyckte saknades och som jag gärna gärna ville läsa om och se bilder på är en jämförelse på hur Stockholm såg ut förr och hur det ser ut idag. 
Utan min vetskap den kvällen sände SVT en dokumentär i två delar, som min mamma några dagar senare berättade om för mig, om hur Stockholm såg ut på 50-60-talet när politikerna vill förtätta city och bygga huvudleder på Drottninggatan och kors och tvärs genom hela Stockholm. 
Anders Wahlgren har gjort dokumentärer för SVT i 40 år. På 50-60-talet gjorde han en dokumentation av hur Stockholm såg ut på den tiden, bilderna är filmade i färg och Retro/Vintage känslan är stor.
Början av dokumentären, en vacker syn hur Stockholm City såg ut på 50-talet, modet, bilarna och inte minst arkitekturen. På den här tiden flyttade lika många in till Stockholm som det gör idag.
 
Det är en dokumentär som fokuserar på de beslut som Stockholm Stads politiker gjorde under 50-60-talet gällande omvandlingen av staden som skulle ha en tunnelbana och där husen förföll framför ögonen på alla. Politikerna gick hårt fram med att riva stora sektioner av city som förr var täckta med hus från 1600-, 1700- och 1800-talen, särskilt på Brunkebergsåsen som inte finns kvar idag. Det viktiga var att tunnelbanan skulle fram, de nya Hötorgscity skulle byggas och modern teknik skulle användas av dem som var nyfickna av dess kraft. 
 
Här rivs Oxtorgsgatan 9, 1953. Foto Lennart af Petersens. Stockholmskällan
Husen var slitna på insidan och utsidan, dessa gamla hus skulle på 50 och 60-talet ge plats åt hus byggda av betong och glas.
 
Hötorget på 1870-talet var en samlings punkt inne i Stockholm city för handel och häst auktion.
 
Till vänster ser man Sveavägen bakom Konserthuset och till höger ser man Hötorget och dess handel. Högst upp i bilden över Konserthuset skulle fem stycken skyskapor byggas (Hötorgsskraporna), dessa fick en delat tycke från Stockholmare, min mamma tycker om dem andra tycker inte om dem. 
 
 
Dokumentären riktar mycket kritik mot politikerna från den tiden och de stora rivningar som skedde i Stockholm under 50- och 60-talet och visar många av de vackra och gamla byggnaderna och miljöer som försvann under rivningsivern. Målet från plotikerna var att dra traffiken in till City, folk skulle in till stan, något som idag skulle vara oacceptabelt. Många bevis på det här syns än idag; flera parkeringshus i city fylls inte upp, Tegelbacken är en krusidull av av- och påfarter in mot stan, Klarabergsgatan breddades för att få plats med mer traffik, Barnhusbron är breddare än vad den behöver vara då tanken var att den genomfarsleden skulle dras ända fram till Birger Jarlsgatan. 
 
En mörk historia i dokumentären är den gällande det gamla Hotel Continental som revs på 1958 då Stockholm Stad köpte upp det 1948 och sedan stängde det 1951. Det var en vackert och påkostat hotel framför Stockholms Central som byggdes i slutet på 1700-talet av Slottsbyggmästare Adolf Ulrik Kirstein. 
 
Det mest tragiska var det man byggde istället för det gamla hotellet. I min åsikt, en fyrkantig kubb i betong "a la 60-tal", huset byggdes 1963.
 
 50 år senare skulle den här byggnaden komma att rivas under 2013.
 
Hur många år kommer det dröja tills det nya Jernhuset själv kommer möta samma öde som Hotel Continental och Scandic Continental?
 
Här är ett länk (klicka på bilden) till ett videoklipp från Svd och Fritz Ericson, han gick runt och fotograferade i Stockholm city på den tiden när man skulle lägga tunnelbanan. Det såg ut som Tyskland under andra världskriget berättar han.
 
 
Vi måste nu i nya vågen av omvandlingar bevara det som finns kvar från förr!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Kul läsning Lucie.

Svar: Tack så mycket!
My World of Vintage

2014-03-23 @ 12:59:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback