Gymnastik hemma på 1930-talet

Redan på 1930-talet var det prat om att motionera. I kokboken Husmoderns Köksalmanack från 1933 finns det ett inslag om hur man 1933 skulle gymnastisera i sängen. Ett roligt inslag som kanske inte skulle få ett ordentligt inslag i våra liv idag, eller? Det uppmuntrades då att man skulle gå och lägga sig lite tidigare några gånger varje vecka, inte för att läsa eller grubbla om hushållsbeskymmer (idag är problemen nog lite annorlunda skulle jag tro), utan man skulle somna direkt och sova så länge man kunde. 
 
"Ingenting föryngrar oss så som sömn".
 
Man gavs rådet att även försöka få några minuters, någon halvtimmes sömn på dagen också. Fast man ska inte sova efter middagen för då går man upp i vikt, hellre att man tar en tupplur innan middagen. Men sov inte för ofta på dagen då man inte ska bli en slaver heller. Almanacken ger rådet att man ska sova utsträckt på ryggen med en mjuk handduk över ögonen så att man ligger helt i mörker. Man kan också lägga bomull doppad i rosenvatten över ögonen.
 
Men viktigt är det också att inte bara sova till ungdomlighet, utan man måste också gymnastisera, röra på er, så att man förblir spänstig. Men att vilja gå upp ur sängen när det på vinterhalvåret är kallt, mörkt och ruskigt är inte så attraktivt. Så varför inte gymnastisera i sängen? Men innan man börjar, tänk på att strecha ut alla ben och armar en efter en och gäspa stort innan ni börjar. 
 
"Med ett ord, låtsas, som om ni krympt under natten och nu skulle töja ut er".
 
"Hängmattan". Ligg rak med benen 30 cm skilda och uppdragna i rät vinkel. Höj höfterna så att knänen kommer i rät linjer med brösten.
 
Höj höfterna utan att svänga höfterna åt sidorna eller röra knäna. 6 gånger långsamt och 20 gånger fortare. Växla höft.

 
Ligg på höger sida med huvudet på höger arm, böjd armbåge så att höger hand når vänster öra.
 
Stöd med vänster arm, res brösten och huvudet så långt det går. Växla sida, gör om övningen 6 gånger på varje sida. Böj i midjan, ej i höftleden.
 
Intag ställning som på första bilden, men med benen mer skilda åt, och händerna knäppta bakom huvudet.
 
Lyft långsamt höfterna från sängen, låt så ryggen följa med tills höfterna är fria från sängmadrassen.
 
 Höj er så långt ni kan och hål ut ett ögonblick med spända sätesmuskler. Sänk så först ryggen, sedan sätet. Upprepa 10 gånger.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback