Blomkrukan Jenny

Det var inte så länge sen som jag hittade min fina Jenny kruka hos von Rosens antik och kuriosa i Katrineholm för 200 kr. Vet inte riktigt om det är vad dem brukar gå för, men som en tumregler brukar nästan allt vara dyrare i storstäderna än ute på landsbygden. 
 
 
Hemma hos mig står en orkidé som jag har haft i ca två år. Det är ofta man hittar gamla krukor utan fat. Hos von Rosen berättade hon att andra handlare ibland kommer in och köper upp alla fat eller någon annan produkt som hon har flera av som andra samlar på.
 
 
När Rörstrand lade ner sin tillverkning av planteringskrukor 1964 kunde Steninge överta en del av deras modeller med tillhörande formar.  
 
Krukan i bilderna är framtagen av Rörstrand men köptes upp av Steninge under 60-talet tillsammans med andra modeller, så som Modellerna hette Jenny, Alva och Pynta, och fortsatte tillverkningen in på 1970-talet. Modellen kallas Jenny och finns i minst tre olika storlekar. Då Rörstrand stämplade krukorna med färgstämpel (ej djupstämpel) kan det vara svårt att se dessa stämplar ibland. Steninges produktion var omfattande. Inledningsvis verkar det inte som Steninge märkte krukorna med djupstämpel varför många krukor är omärkta. Senare produktion hade modellnumret instämplat, ofta med S i en triangel ovanför. Modellnumret i Steningeproduktionen var 61 följt av storlek på typiskt Steningemanér.
Glasyrer som finns är vit, gul, rödbrun och brun. Det ska uppenbarligen finns också i en blå-turkos färg.
 
Varianter av stämpel:

Variant 1: Djupstämplad med siffra

Variant 2: Helt omärkt (brukar vara Rörstrand då man inte stämplade med en djupstämpel som kunde försvinna genom slitage)

Variant 3: S med triangel runt samt siffran 61 kompletterat med 1, 2 eller 3.
Detta är en Steningemärkning, S = Steninge, 61 = modell, och 1 - 3 är storleken där 3 är störst.

Variant 4: Djupstämplat Steninge (hela namnet) samt modell och storlek. 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback