Ove Schröder Auktion

Igår var det återigen auktion från Ove Schröder Auktionsfirma i Julita utanför Katrineholm. Det här måste jag säga är en av de bästa och roligaste auktionerna jag har varit på i Sverige.
Auktionen i Äsköping brukar för det mesta (om det inte är någon gårdsauktion) ta plats på Leby Loge i Äsköping. Det ryms 140 personer sittande, ofta brukar det välla ut folk genom dörringången eller röra sig runt det lilla "in-house" cafét som finns längst bak i logen.
 
 
Förra helgen så var jag och pappa där på ett snabbt besök för att se om det fanns något att buda på. Jag älskar lantliga auktioner då man oftast brukar hitta saker till mycket billigare pris än vad det skulle kosta i Stockholm. Jag har till exempel hittat 3 hattaskar som har varit nästintill felfria varje gång. Första gången gick den för 400 kr, den andra gången köpte jag de två som fanns med för 300 kr styck. i Stockholm brukar de gå för 500 kr och sedan uppåt. I ett annat inslag inom kort blir det en liten berättelse om Hattaskar och dess historia.
____________________________________________________________________________________________
Några Auktionstips:
Borta är bäst - Ute på landsbygden så brukar det vara otroligt mycket billigare än vad det är i t.ex Stockholm. Det är svårt att fynda i storstäder.
Var ute i god tid innan auktionen börjar, för när den väl har börjat kan man inte gå och kika på sakerna bakom utroparen till exempel.
Bestäm dig för vad ditt max belopp är i förväg. Ibland så kan man även lämna in sitt bud på en lapp om man inte vill sitta kvar tills det att just numer 346 kommer upp. När auktionen har börjat så hinner du heller inte tänka om för det kan gå fort.
Gå på flera auktioner - Om du har ett landställe så kommer du inom kort att lära dig vad saker är värda just där, i det området. Ju mer personer det är på auktionen desto mer är kanske konkurrensen på ju "dina" saker - men vänta inte för länge - för då kan det vara för sent.
Stå synligt - Om auktionsutroparen inte ser dig, så riskerar du att missa ut på ditt fynd. Så var tydlig, synlig och högljud utan att skrika. 
____________________________________________________________________________________________ 
 
I samma veva den här söndagen fanns det några få möbler på auktion från mamma som hon hade lämnat in tidigare till dem. Mamma och pappas gamla soffbord hemma i Stockholm.
 
På Leby Loge auktionen har vi köpa många fantastiska saker genom åren. Bland annat ett par kikare som vi fortfarande har kvar i sin väska. Pappas kompis Ray och jag budade båda på en låda med kökshanddukar i mestadels blå design, några röda, gröna och rosa fanns också med. Vi hade möts upp efter auktionen hade börjat och pratade om vad vi hade hittat och vi nämnde både dessa kökshanddukar. Vi gjorde upp om att dela på antalet handdukar som var 31 stycken. Mitt bud låg på 150 kr tror jag och hans på 200 kr. Ray hade dock planerat att gå tillbaka ifall att buden skulle bli högre, vilket det blev på 300 kr (ex provision på 10%).
 
För att hitta gammal och fina handdukar från förr är svårt och de går på stadsmissionen för ca 60 kr styck, mina och Rays hamnade på ca 11 kr styck. Jag fick plocka ut 16 styken (de flesta vita med blå brodyr) och Ray tog resten. Det var mitt största kap efter mina hattaskar.
 
Våra vänner från Stockholm har hittat till sitt landställe en soffgrupp i 50-tas stil i mintgrön färg som är helt underbar för endast 2100 kr. Som säkerligen skulle gå för minst dubbla det i Stockholm.
I soffan ligger deras yngsta dotter Molly som for plats i soffan raklång.
 
På söndagen den 28 juli så kunde man hitta följande saker på auktionen:
 Kristall och glas varor finns det alltid gott om på Leby Loge
 Olika sorters porslin serviser i olika design och storlekar finns på varje auktion.
 
 
En herrhatt och en damväska - båda i fantastisk kondition

Två olika lådor med blandat innehåll
En samlingslåda som så ofta finns på Leby Loge - Antika/gamla köksredskap
En gammal läkarväska
Det finns alltid olika slag av möbler att köpa på auktioner.
 
Dessa tre härliga pinnstolar gick för ca 30 kr styck, igår fanns det tre likadana stolar. Det är nere på landsbygden som man kan göra kapp på pinnstolar. I Stockholm och andra storstäder så brukar det ligga på från ett par hundra kronor till en tusenlapp beroende på modellen.
 
I glasskåpet bredvid scenen finns det alltid olika figurer, kristallglas, smycken etc. Ibland kan man hitta Ekeby och Lisa Larsson i skåpet.
Det finns alltid ett bra antal tavlor att köpa, sedan är det upp till dig om du köper den för tavlan eller ramens skull.
Kökshanddukar med röda initialer och brodyr. Dessa brukar kosta mest bland sakerna som ligger på borden. De är väldigt populära bland lokalbefolkningen samt besökare från alla håll i Sverige.
 
Ett bord i Gustaviansk stil med inlägg skiva samt fyra stolar i samma still.
Det brukar komma en mängd olika människor till Leby Loge mellan 10-11, auktionen börjar kl 11.
Flera grupper brukar komma tidigt, paxa några platser och sedan ha med sig en korg med kaffe och annat gott. Dessa personer brukar stanna hela dagen från 11 när auktionen börjar till runt 18 när den är slut.
  
Nästa auktion är den 18/8 på Sterbhuset efter Märtha Andersson som säljer av sitt boende.
Let the bidding begin!

Kommentarer
Postat av: carina christiansson

härligt skrivit br bilder

Svar: Tack så mycket. Jag var återigen på auktionen i Julita och köpte då en låda med smink kristall/glas behållare.
Lucie Watson Donnert

2013-08-17 @ 13:41:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback