Vinraka & Cointreau

När det är midsommar i Sverige så har man chansen att umgås med ett stort gäng personer, dricka och ha roligt. Men bara för att vi är ett extra mycket drickande folk på Midsommar betyder det inte att vi inte kan kan drick med lite stil.
 
Hos mig och min familj så, samt hos grannarna, drack vi Cointreau drinkar. Allt var också serverat på fina tallrikar och fat från GEFLE och designen VINRANKA.

VINRANKA
Vinranka lanserades på Världsutställningen i New York 1939 av Arthur Percy och Gefle. Både modellen och dekoren var ny, man sa att man med rätta kunde tala om en blommande servis. De blomkalksliknande formerna på fat och tallrikar har en doft av rikt, borgerligt 1800-tal, utan att man hittade en enda förebild bland dåtidens servismodeller.
Dekoren är koppartryckt, sprött och fint graverad, tryckt i flytande blått. 1943 kom en röd variant och tolv år senare en svart vinranka. Modellen, AO, fick 1943 också den delvis handmålade, delvis tryckta blomstrande dekoren Christina. GEFLE finns inte mer och man kommer heller inte kunna köpa nytt porslin utav det här märket, så om du hittar några vinrankor så föreslår jag att du ska köpa de.
 
MEN VIKTIGT!!!
Du kommer inte att kunna köra porslinet i en diskmaskin då alla saker kommer att blekna och tappa nästan all färg. Det är för att porslinet tillverkades innan diskmaskinen och diskmedlet kom och man visste inte då att porslinet i framtiden skulle klara av sådant tvättande.
 
DISKMASKINEN
 
Diskmedlen tog porslinsfabrikerna på sängen. Diskmedlen var fulla av riviga kemikalier som frätte bort intorkad sås och äggfläckar. Men man lärde sig utav diskmedlens innehåll och med den informationen lyckades man med kemiska trollformler och nya överglasyrer lyckades man balansera färgdöden.
 
VDN-märkningen som kom under senare delen av 1960-talet var delvis en följd av diskmedelschocken.

VDN – Varudeklarationsnämnden

Läs mer om VDN märkning under mina andra blogg-inlägg, Berså & Stig Lindberg och Mon Amie.
 
Det här drack dock min familj på midsommarafton på tallrikar och fat från Gefle och Vinranka. Tallrikar som min mamma har haft så länge jag kan komma ihåg.
 
Cointreau Midsommarbål
Receptet är enkelt och väldigt gott. Man kan antigen göra det som en drink eller som en bål. 

Servera gärna alla tillbehör på snygga assietter för att verkligen göra serveringen mer somrig. På så sätt kan alla göra sina drinkar så som dem vill ha de.

Serveras till ca 12 personer.

Ingredienser:
40 cl Cointreau
1,5 l fruktsoda/Sprite
1 l jordgubbar
3 st citroner eller lime
Rikligt med is

Gör så här:
Pressa ner saften från citrusfrukterna i en bålskål eller tillbringare, spara ett par skivor till att lägga i bålen. Fyll upp till 1/3 med is, häll i Cointreau och rör om. Toppa med läsken eller sodavattnet. Skölj jordgubbarna och lägg i dem eller spara till dekorationen i glasen som du serverar bålen i. Om du vill ha din bål lite sötare kan du blanda i lite sockerlag
Garnera med jordgubbar och lime klyftor.

Serveras till 1 person

Ingredienser:
4 cl Cointreau
Fruktsoda/Sprite
Jordgubbar
Citroner eller lime
Rikligt med is

Pressa ner saften från en lime/citron klyfta i glaset. Fyll på med is (så mycket du vill ha, fast tänk på att is ALLTID ger bättre smak på alla drinkar). Häll i Cointreau, jordgubbarna och rör om. Toppa sedan upp med Fruktsoda/Sprite och rör om igen. Garnera gärna snyggt med en jordgubb på glasets kant.



Nu är det bara att prova själva!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback