Att tapetsera om 50-tals fåtölj

Mina blogg inlägg har inte varit så nära varandra på senaste tiden, jag ber om ursäkt. Men när nästa kommer då blir det ett inlägg om tips om hur man klär om en 50-tals fåtölj. Det tar nämligen lite längre tid än vad jag trodde, pga flera svåra tyg val.
 
Själv har jag velat fram och tillbaka om ett tyg i rosa/lila färg som jag även har på en gamla Gemla stol som jag har skrivit ett inlägg om tidigare. Problemet förut var att jag behövde hitta två bitar rep/snöre som skulle gå längst med ryggen på fåtöljen och som var i samma färg som tyget. Men tyget kändes inte rätt, tänk på det när ni klär om möbler. Tyget måste kännas rätt för er och möbeln, för jag tror ingen vill spendera all den där tiden igen för att klä om en stol som en gång tog 2-3 dagar att klä om.
Men äntligen har jag hittat ett underbart rött tyg till min fåtölj som är det närmsta jag kunde hitta till originalet och då uppstår mitt nya problem att åter igen hitta två bitar rep/snöre i samma färg som det röda tyget. Det är dock inte det enklaste, mitt sökande har redan varit på Mattsons Band på Kungsgatan i Stockholm och imorgon landar sökandet på Södermalm imorgon innan min balett lektion.
 
Men innan ett fullt inlägg om att klä om en fåtölj kommer så blir det här ett liten försmak på bilder "före" och "efter".
 
 
 
 
 
Fortsättningen följer.......
 

Mon Amie på Tradera

Jag brukar inte ofta bli skakig i händerna och i kroppen, men när jag blir så är det en enormt stor mängd adrenalin som rusar igenom kroppen. En av de tillfällen är när jag budar på något på auktion på internet. 
 
Tradera är det stället på internet där man kan hitta mest Mon Amie på ett och samma ställe till salu. 
I ca 1 vecka har jag nu följt två Mon Amie te kannor som jag väldigt länge har velat ha. 
Adrenalinet rusade snabbt igenom kroppen de sista 5 minuterna på den första kannan, samtidigt som internet har valt att lägga av på jobbet just då. 
Fick den här för 780 kr, de går för 1400kr och uppåt.

Fick den här för 760 kr, den går också för 1400kr och uppåt.
 
Samma sak gäller när man budet på internet som på en traditionell auktion:
 
Några Auktionstips:
Bestäm dig för vad ditt max belopp är i förväg. När auktionen har börjat så hinner du heller inte tänka om för det kan gå fort.
Kolla fraktkostnaden och leverantör. Om det är glass eller ömtåliga saker kan det vara smart att betala extra för transport då det ofta går sönder i posten om det inte är extremt väl paketerat och väl markerat på utsidan. En smart tips kan vara att bjuda på saker som du själv kan åka och hämta. 
 
Men nu är det bara att betala och hämta dessa härliga saker. 





(från vänster: tékanna (första servisdelen), kaffekanna, tékanna).
 
Då har man i sin samling tre av fyra kannor från Mon Amie och Röstrand. 
 
Darling, Mon Amie, min Älskling!

Alstermo Bruk & Hattaskar

Ett av Sveriges äldsta företag är Alstermo Bruk.
I sydöstra Småland hittar man Alstermo Bruk. Dem är ett av landets äldsta företag med rötter i den första industriella revolutionen som svepte in över Sverige under den första hälften av 1800-talet (mitten av 1700-talet i Storbritannien). 
 
Alstermo Bruk grundades år 1804 och som då började som ett pappersbruk. Alstermo Bruk är självklart ett röretag med en lång tradition. När resandet tog störe plats i våra liv, dels i form av att svenskar emigrerade väster ut till bland annat USA. Många svenskar hade Alstermo som resesällskap i sina äventyr, Alstermo Bruk blev mycket också mycket framgångsrika i USA i början av förra seklet. Snart blev vi  av världens ledande tillverkare med kunder över hela världen.

"Det var också vid denna tid som Alstermo Bruk var en del av bildandet av Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York."
 
När jag besökte Trädgården vid Skanstull med min mamma i sommras så hittade jag en röd (med några små skavanker) hattask från Alstermo Bruk. Hattaskar har blivit något som jag nu samlar på då dem både kan användas som förvaring hemma, användas som sidbord (om man har ett par hattaskar till) eller som en resväska. Det senaste förslaget är nästan det roligaste alternativet. En hattask (från Alstermo Bruk) är den perfekta storleken på en weekend väska till helgen på landet.
 
 
Det jag har upptäckt i mitt sökande efter hattaskar, då jag samlar, är att ofta kostar de lite mer än vad jag är villig att betala eller att ofta är remmen är trasigt, har gått av eller är helt borta på båda sidorna. Det här är en "avtändning" skulle man kunna kalladet. 
 
Den Röda hattasken kostade mig endast 200 kr, men den har några gamla vatten fläckar på sig där det nu är en "bula" och färgen är borta. De två andra i den översta bilden är båda från Ove Schröders Auktionsfirma i Julita, de kostade 300 kr styck (+10% kommission). De från Auktion är dock felfria och det mest överaskande var att den bruna hade kvar sin nyckel. Nyckeln till en hattask försvinner ofta och jag har själv endast hittat en (min) som har en nyckel kvar.
 
I Stockholm brukar jag stötta på hattaskar till priset 500 kr uppåt som är i samma modeller som de i mina bilder, därför brukar jag för det mesta köpa nere på landet (Julita, Katrineholm, Vingåker trakterna) för sånna här fynd. 
 
Men det finns en hattask som jag har hittat men får tyvärr inte köpa. Det är en hattask från Saks Fifth Avenue i new York, en hattask från ca 60-talet. Den finns att endast beskåda i Vintage 59 på hantverkargatan 59 på kungsholmen (buss 3, 40 & 62 är närmast).
 
Försvara och förvara hattasken!

Att tapetsera stolar

Två små projekt (en störe än den andra) under sen sommaren har varit att tapetsera, klä om, två stolar. Här kommer min berättelse om Gmla stolen.
 
Jag åkte till Refurn i Hammarby Sjöstaden den 16 augusti och köpte en stol som var otroligt sliten och lite smutsig som endast kostade 75 kr. Det var mycket som behövdes göras om på stolen, all klädsel på den var tvunget att tas bort samt att allt trä var tvunget att slippas så att man fick bort lacken och färgen som var skadad nästan överallt på stolen. 
 
Stolen kommer från märket Gemla - "Vid Helge å i Diö, mitt i den Småländska gammelskogen, ligger Sveriges äldsta möbelfabrik. I dess allra heligaste tämjs bok och ask till tidlösa möbler av yrkesskickliga hantverkare som vet åt vilket håll träet vill böjas."
 
Jag vet inte så mycket om hur gammal just den här stolen är men tänker mejla till tillverkaren för att se vart den tillverkades till och till vem. 
 
Första hälften av arbetet med stolen tog plats på landet, den andra delen hemma i Stockholm.

 
 
 
 
 
 
 
Då jag inte hade något tyg innan jag hämtade stolen, så fick arbetet bestå utav att strippa stolen av allt tyg och paddning. Det var dammigt för att säga det minsta om stolen. Stå utomhus på landet, balkongen eller på gården om du planerar att slipa en stol och ta bort allt gammalt och dammigt tyg.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det kan vara smart att spara det gamla tyget innan du har gjort färdigt stolen. Måtten finns då kvar och mängden tyg kan vara bra att veta vad som behövs när man ska köpa nytt tyg.
 
 
 
 
 
Det bästa är, innan du slipar bort smuts, gammal färg och betsning är att du FÖRST skrapar bort allt lack. Då kommer tiden att slipa att halveras.
 
 
 
Skillnaden är enormt stort efter att nästan all gammal röd betsning försvann från stolen.
 
 
Efter att man hade spänt på tyget över en ny sittkudde med avrundade kanter och var inoljad så vart stolen klar. Min härliga rosa stol som jag så gärna vill hitta en till av.
 
Rosa stol, mmmmmm!

Follow on Bloglovin