Hur får man bort gammal doft med ättika egentligen?

Ofta är det så att när man lämnar vissa förråd, ytor eller t.ex hattaskar (i mitt fall ibland) stänga under en längre period eller förvarar de på ställen som inte är bra för dessa så kan en dåligt instängd lukt uppstå. Det svåra är att man inte alltid kan tvätta bort en sån här doft om det består att papp som i en Hattask eller i förvaringsdelen i en gammal kökssoffa.
 
Men hallå, det finns ju knep som fungerar och som kostar väldigt lite om ingenting. Knepet är Ättiksprit. Häll lite ättika en en skål och placera det i några dagar eller över natt inuti föremålet. Ättiksprit (12% eller 24%) suger åt sig den äckliga doften när man stänger in den tillsammans med ättikan. Efter användning kan man återanvända ättikspriten i andra liknade fall, så häll inte ut den och använd den inte i matlagning eller inläggning, då krävs 3 resp. 6 procent ättiksyrelösning.
 
Själv köpte jag en näst intill felfri hattask via Blocket i våras från en dam i Nacka för 400 kr. Den hade hon haft i sin källare under en längre period och doftade väldigt mycket kall källare med lite mögeldofter. Ättikan hälde jag i en liten glasskål och placerade den i min hattask, när jag var på landet, och där fick den stå över natten. För att få en starkare effekt kan du knyta fast en plastpåse runt väskan, lådan etc för att få en starkare effekt. Samtidigt gjorde vi samma sak med vår kökssoffa som nästan aldrig öppnas under året, och där förvarar vi lite olika varianter av tyger, filtar, kuddar etc som också då suger åt sig den instängda doften. 
Ett bra knepp här är att lägga ner tygerna också i utrymmet och låta ättikan suga åt sig doften från det.
 
 Senaste Retro tidningen följer ofta med ner till landet.
 
Och nu kommer en sam som kanske oroar en del av er, men kommer det int lukta ättika istället?
Ättika är ett neutraliserande medel som sedan försvinner när man vädrar t.ex en lådan eller hattasken. Ge det några dagar så ska du nog se att det försvinner. Ättika är väldigt bra att använda som en spej också som man blandar med vatten och sprejar på ytor som t.ex en soffa.
Om man ändå är otålig och vill få bort ättika doften kan blanda lite mjukmedel med en massa vatten och speja på doften, tänk dock på att den här doften sen håller i sig längre, som en långvarig Febreeze. Det här fungerar bättre med kläder. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback