Jumpsuit Historia

En jumpsuit är ett stycke plagg som i allmänhet har långa ärmar och helt täckta ben. Namnet kommer från den ursprungliga användningen av overall, ett funktionellt plagg för fallskärmshoppare. I modern tid används overallen ofta som en uniform men har också inspirerat trender av moderna klänning.
 
Jumpsuit härstammar så långt tillbaka som till 1919 och designades först av Florentine Thayat och kallades TuTu. Thayat kallade den för:
 
“den mest innovativa, futuristiska klädesplagget någonsin producerat i historian av italienskt mode."
 
  
TuTu är en tidig föregångare till det vi idag kallar overall och var designad att revolutionera mode och skapa en modern italiensk stil. Under de kommande åren kom ny design från Rodchenko och Elsa Schiaparelli (skapade plagget på 1930-talet) vilket i sig också blev en revolutionerande plagg på sin tid.
 
Jumpsuiten har under alla år mest varit associerad med fallskärmshoppare, skidåkare och flygare men har genom tiderna rört sig allt mer från sport världen till mode världen.
I mode är vintage flygare eller handelsresande jumpsuits ofta plagg som bärs av kvinnor för att skapa en retro eller flygare-chic look. För denna stil, rullas benen ofta upp för att skapa en capri byxa. Ofta kommer denna look att jämfört med 1940-talets stil med tillbehör som till exempel färgglada hår halsdukar eller aviator-glasögon. Riktigt vintage jumpsuits är ofta broderade med en mans namn eller logotyp över bröstet.
 
 
Den futuristiska kopplingen har alltid varit stark och har genom åren stärkts genom filmer som Start Trek, där den har blivit ett kult objekt i sig själv.
 
Plagget blev populärt under 1950-talet när det blev en del av pin-upp stilen.
 
 
Under 1960-talet kom bombpiloten Emilio Pucci ut med en helhets look med sin design av jumpsuiten, tyget som Emilio patenterade hette Emilioform och var gjort med silke shantung och Helanca, en kombination av elastiska fibrer.
 

I rock världen var jumpsuiten en vanlig syn på männen, deras jumpsuit var hud-tight och lite kitsch, medan kvinnans var/är lösa, med en mer couture effekt, eller sportkläder-inspirerade.

Minnesvärda jumpsuits på scen har varit de utsvängda och överdekorerade jumpsuits med brodyr i guld som man kunde se på en spännande Elvis Presley.
Andra kända artister som under åren har klätt sig i en jumpsuit har bland annat varit; Mick JaggerThe WhoFreddie MercuryGoldfrappAaliyahBritney SpearsPinkSpice GirlsKorn and Slipknot.

Några kända har varit Freddy Mercury i sin schackrutiga jumpsuit.


Mick Jagger i en diamant prydd jumpsuit och David Bowie i en randig jumpsuit som den androgyna alter egot Ziggy Stardust in 1972.

 

Jumpsuiten blev en stapelvara i slutet av 1960-talet och 1970-talet då den blev på modet av den psykedeliska hippierörelsen. Det skulle dröja ca 30 år innan den hopsydda mysoverallen skulle ta över tronen. Men när det väl hände så hände det fort och kraftigt. Idag är jumpsuiten/overallen ett vanligt plagg som många har hemma i sin garderob, den kan vara färggrann från 60-talet eller enfärgad mjuk och varm från 2000-talet.
 
Liksom sina kusiner - sparkbyxor och overaller - är skönheten i overall dess chica lätthet. Med sina långa byxor och en topp, kan jumpsuits vara uppklädda eller ner beroende på tyg och design. Eftersom det är så enkelt att dra en på och har en komplett outfit, kan det inte bli bättre?
 
 
Min Jumpsuit köptes på Vintagemässan våren 2014 men hade hittats tidigare på Aggie Twiggs butik på Fridhemsgatan vid Fridhemsplan.
 
 
Jump Jump!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback