Gamla Stan & Ankarjärn

I onsdags på nationaldagen gick mamma och jag runt lite i Gamla Stan och tittade i lite butiker efter att vi hade varit på slottet (vilket har gratis entré på nationaldagen). Medans mamma var inne i en klädbutik så tog jag några bilder på vackra fasader på några hus som låg i närheten. Jag har alltid tyckt om historierna bakom gamla husen. Och om du någonsin har vandrat runt i Gamla Stan och kollat på husen och dess fasader så har du kanske undrat vad gjutjärnen på fasderna betyder och varför dem är där. Det finns dock ett sätt att ta reda på hur gamla husen är.
Markeringarna heter ankarjärn och har både en betydelse och en mening. De berättar hur gammalt huset är som de sitter på, som en slags hemlig kod där huset avslöjar sin ålder för den som kan tyda ankarsluten. Samt att dem sitter fast i takbjälkarna inne i huset så att de inte ska glida loss.
 
Ankarslutar som de också kallas är gjorda av järn och användes från 1200-talet fram till mitten av 1800-talet. Det är en sprint (säkring) som är trädd genom ankarjärnet som sitter fast i i takbjälken och sticker ut genom väggen. Det gör helt enkelt så att takbjälken inte glider av väggen som de ligger på. De flesta ankarslutar sitter synliga på ytterväggen, som en sorts dekoration, det finns även de som är inmurade och därmed inte synliga.
 Medeltida ankarslut

Bilderna ovan och nedanför visar en typisk medeltida ankarslut. Det som bl.a. är typsikt för den medeltida ankarsluten och som inte förekommer unde någon annan tidsåler är att den inte sitter i någon ögla på ankarjärnet. De var båda smidda tillsammans.

 

Med medeltiden (perioden efter antiken men före renässansen) avses här perioden fram till 1500 talet. Det finns olika definitioner på när medeltiden slutatade beroende på var i Europa man är. I Sverige används ofta slutdatumet för medeltiden när Gustav Vasa tillträder som kung, år 1523.

1550 - 1590 talet Tidigt 1600-tal 1620 - 1630 talet 1650 talet











1660 - 1690 talet 1750 talet 1850 talet
Bilderna nedanför visar ett underbart hus på Köpmangatan i gamla stan som är från mellan 1660-1690 talet.
 
 
Vi hittade även en underbar lite balkong som är väldigt á la "Romeo & Juliet" på en liten gata mitt i Gamla Stan som var täckt med vackra blommor och lyste i solen på en liten sidogata som låg i skuggan.
 
Jag förslår att alla ni någon gång bör vandra runt i gamla stan och titta på alla de underbara gamla husen i Gamla Stan och gissa hur gamla dem är och kanske till och med komma på egna historier om vilka som en gång i tiden bodde där.
Puss & Kram

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback