Midsommar firande

Under midsommar helgen var jag och mina föräldrar nere på landet som ligger i Julita. Vi fick besök av några familjevänner och deras dotter Tonie som pluggar i Skottland som bodde hos oss i ett par dagar. Sedan kom det även några fler familjevänner till oss och deras två vuxna barn och par besökare från London till en av dem. Det var en perfekt kväll efter den blåsiga dagen som vi hade haft.
 
Grillen har mamma hittat på Blocket i Enskede. Något som har använts lite då och då när vädret och sällskapet kräver det. 
 
När man har en vintageklänning på sig (Americana Classic Vintage) så ska man inte ens vara i närheten av en brinnande eld när det blåser, tyvärr uppstod tre små hål. Fan också!
 
Som välkomstdrink gjorde jag samma drink som förra året fast med en liten tvist: läs mer för receptet från förra året. Som alltid så ska man såklart försöka duka upp allt på ett litet midsommarvis på tallrikar från Vinranka (Gefle) och servera i en Annika skål (Rörstrand - Marianne Westman). 
 
Den här gånger använde jag mig av saften från jordgubbssylten som jag gjorde för tårtan så att det inte skulle bli så kladdig.
 
Precis när vi snart blev färdiga med grillningen och efter att vi har burit in alla möbler utifrån så dör vinden helt och vi bestämmer oss för att flytta ut allt istället.
 
Det här blev ju inte av trots allt.
 
Men det här blev av istället.
 
 
Och plötsligt händer det, solen dyker ut för första gången under kvällen och snabbt som attan kommer alla kameror fram.
 
 
Kvällen avslutas med en samling kring öppen eld på tomten som pappa stod som mästare för. Det blev hemgjord tårta framför brasan och några politiska debatter som ibland dyker upp när man har ett sånt blandat gäng från Sverige, Skottland och England med så olika erfarenheter av sociala faktorer och historia.Vi satt ute tills ca 1 på morgonen innan det var dags för folk att dra sig hem och resten av oss sova.
 
 
 
Hoppas alla ni andra hade en fantastisk midsommar med bra väder!

Vecko Journalen

På landet i en vintage stuga nära vårt landställe hittade jag förra sommaren en gammal tidning från Vecko Journalen från 1918 med Jenny Hasselqvist i tåspets skor och balett dräkt för 20 kr tror jag. Helgen innan midsommar hittade jag ännu en vacker tidning från Vecko Journalen från 1915 med Julia Ewert på framsidan i en vacker burlesque dräkt för endast 10 kr.
 
 
 
Dessa två tidningar tänker jag rama in och ha på väggen någonstans i min lägenhet. Det jobbiga är bara att hitta två ramar i liknande färg i måtten ca 34 x 26 cm som passar.
 
Jag älskar gamla tidningar som har en framsida som en vacker tavla eller målning, en liten del av det förflutna taget av en okänd fotograf. 
 
Vecko Journalen & Idun

Vecko-Journalen var en svensk veckotidning utgiven mellan 1910-1980. Tidningen grundades av Erik Åkerlund som 1906 hade grundat Åhlén & Åkerlunds Förlag AB. Tidskrifts avdelningen övergick 1929 till Albert Bonniers förlag. Jag gissar starkt på att det var i hösten den här övergången gick till, då man kan se att utseendet av journalen i slutet på hösten/tidig vinter fick en annan layout/design på framsidan med sin röda border med några rubriker, med några undantag av några nummer samma år. 

 
1929, nummer 28 & 1929, nummer 10
 
 
1929, nummer 49 & 1929, nummer 52

1963 sammanslogs Vecko-Journalen med Idun, och utgavs fram till 1968 under dubbelnamnet Idun-Veckojournalen. Veckotidningen Idun grundades 1887 av Frithiof Hellberg som var redaktör och ansvarig utgivare. Tidningen hade inledningsvis en tydlig inriktning mot kvinnorna i hemmet.

Kring sekelskiftet ändrar Idun inriktning från att vara en praktisk veckotidning för husmodern till att innehålla mer kulturella nyheter och material om kvinno- och rösträttsfrågor. Från den tidigare betoningen på kvinnans roll i hemmet blev kvinnans roll i samhället och kulturen allt viktigare.

Efter många års minskande upplaga övergick Veckojournalen 1980 till månadsutgivning som sedan blev Månadsjournalen som utgavs fram till 2002 innan den lades ner.

Priser

På tradera hittar du dessa tidningar från ca 40 kr runt mitten på 1940-talet till 199 kr på de äldsta från 1910-talet (mina favoriter oftast). På tidningar från mitten på 1950-talet till tidigt 1960-tal kan man hitta många framsidor på olika kungligheter i Europa, en hel del på Drottning Elisabeth II i England från det att hon blev drottning och skapade familj och andra kungligheter som Prinsessan Grace av Monaco. 

Man kan även hitta dessa tidningar för 10-20 kr på olika loppisar som Solna Megaloppis, Hötorgets Loppis, Megaloppisar av olika slag. Och det är just på loppis som jag har hittat mina för inga pengar alls.


Täby Bakluckeloppis

I lördags bar det av till Täby Galopp och helgens bakluckeloppis som mamma och jag stod och sålde vid. Det var en otroligt blåsig dag och vi hade tur som fick plats på asfaltsparkeringen och inte på grusparkeringen, för dem stackars människorna blev täckta med grus och sand hela dagen. Man såg själv när man gick runt ibland hur smutsiga folk var på händerna och på sina saker.
 
Dagen till ära, men det här fick inte synas då det vara för kallt pga vinden. Second Hand byxor från Humana Second Hand, second hand skjorta från Sthlm Stadsmission i Liljeholmen. Men som tur nog hade jag på mig min relativt nya röda ulljacka från Pop Stockholm på Södermalm.
 
Perfekt nu i sommar när vädret skiftar upp och ned med sina temperaturer.
 
Täby Bakluckeloppis är mellan 12-16, eller nej, för loppisfyndarna är där innan och hänger över ens egna stånd en bra bit innan 12. För oss var det folk som frågade om pappas resväska från årsskiftet om den var till salu. "Säljer ni LP-skivor", "nej". Smyckena som mamma placerade fram nästa på en gång fick många besökare, trist nog så försvann eller annat örhänge så att man bara hade ena kvar, vilka jävla humörförstörare det finns där ute. Det jobbigaste med att packa upp var att hålla ögonen på alla sina saker samtidigt som man packar upp mer och tar betalning och pratar med köparna. 
 
Bakom kulisserna på Täby Bakluckeloppis!
Mamma jobbar hårt för att allt ska synas så bra som möjligt och presenteras snyggt.
 
När mamma och jag planerade lördagen hemma så planerade vi att ta med två hopfällbara balkongbord och två stolar att sitta på (plus sittkuddar), en klädställning, lite lunch och fika. Blev det något sittande, NEJ, för stolarna använde vi som bord och hade saker på, sittkuddarna blev då heller inte använda. Fika och lunch fick man äta i omgångar då det alltid var en mängd människor som besökte oss. Tror inte vi gick en kvart utan en försäljning, woop woop!!!
 
 
Det var en saligt blandning av vintageklänningar och second hand kläder i bra skick.
 
 
Den här dagen var också en av de blåsigaste dagarna som jag har varit med om. Nästan allas klädställningar blåste omkull. Vår granne till höger fick sin ställning omkullblåst ca 5-10 gånger. Vi var dem ända som inte fick våran omkullblåst, inte förrän vi packade ihop i slutet dock.
 
 
Vissa prutade på de väldigt låga priserna som vi hade, visa prutade inte alls, just dem som inte prutade gillade jag mest. Men hur snål kan man egentligen vara när en tröja redan kostar 20 kr? Mycket av det man sålde var väl ändå värde mycket mer, men gamla H&M plagg är inte alltid lätta, eller nästan omöjliga att få sålda på annat håll. Jag ville mest inte få skiten hem igen. Många tycker jag tar för högra priser ibland på loppisar och ibland händer det att vackra, snygga, reda och hela plagg som är populära bara går för ca 20-30 kr, det känns som om jag ibland rånar dessa personer. Men anledningen kan vara olika för många, i mitt och mammas fall så ville vi rensa ut hemma på sånt som vi inte längre ville ha, och bara har sånt av värde kvar hemma.
 
Det man också kan göra är att ha ett lite högre pris på sina saker och sedan ha prutmarginal på sina saker till den nivån under som du annars vill ha för just det, då slipper du kanske pruta under ditt sk. acceptpris (fastighets/mäklar term). Ta t.ex. 150 kr för en klänning, pruta ner till 100 kr vilken kanske är priset du köpte den för, då får du det du vill ha för den och köparen tror att hon har prutat och gjort ett fynd, win-win för båda.
 
 
Sedan blev det vin stund hemma och räkna pengarna. Vi hade mycket bra saker och inte så mycket billigt skit som många ofta har. Det blev en lyckad dag med försäljning för över 1 800 kr. Sedan köpte jag en fin kjol för 25 kr och två eller tre Steninge krukor för 50 kr och mamma köpte tre Steninge krukor för 50 kr.
 
 
Vi kör igen i september säger mamma, hon har nu fått blodad tand. Mer info kommer sen om vad vi ska sälja och vart vi kommer att stå och sälja.

Hur får man bort gammal doft med ättika egentligen?

Ofta är det så att när man lämnar vissa förråd, ytor eller t.ex hattaskar (i mitt fall ibland) stänga under en längre period eller förvarar de på ställen som inte är bra för dessa så kan en dåligt instängd lukt uppstå. Det svåra är att man inte alltid kan tvätta bort en sån här doft om det består att papp som i en Hattask eller i förvaringsdelen i en gammal kökssoffa.
 
Men hallå, det finns ju knep som fungerar och som kostar väldigt lite om ingenting. Knepet är Ättiksprit. Häll lite ättika en en skål och placera det i några dagar eller över natt inuti föremålet. Ättiksprit (12% eller 24%) suger åt sig den äckliga doften när man stänger in den tillsammans med ättikan. Efter användning kan man återanvända ättikspriten i andra liknade fall, så häll inte ut den och använd den inte i matlagning eller inläggning, då krävs 3 resp. 6 procent ättiksyrelösning.
 
Själv köpte jag en näst intill felfri hattask via Blocket i våras från en dam i Nacka för 400 kr. Den hade hon haft i sin källare under en längre period och doftade väldigt mycket kall källare med lite mögeldofter. Ättikan hälde jag i en liten glasskål och placerade den i min hattask, när jag var på landet, och där fick den stå över natten. För att få en starkare effekt kan du knyta fast en plastpåse runt väskan, lådan etc för att få en starkare effekt. Samtidigt gjorde vi samma sak med vår kökssoffa som nästan aldrig öppnas under året, och där förvarar vi lite olika varianter av tyger, filtar, kuddar etc som också då suger åt sig den instängda doften. 
Ett bra knepp här är att lägga ner tygerna också i utrymmet och låta ättikan suga åt sig doften från det.
 
 Senaste Retro tidningen följer ofta med ner till landet.
 
Och nu kommer en sam som kanske oroar en del av er, men kommer det int lukta ättika istället?
Ättika är ett neutraliserande medel som sedan försvinner när man vädrar t.ex en lådan eller hattasken. Ge det några dagar så ska du nog se att det försvinner. Ättika är väldigt bra att använda som en spej också som man blandar med vatten och sprejar på ytor som t.ex en soffa.
Om man ändå är otålig och vill få bort ättika doften kan blanda lite mjukmedel med en massa vatten och speja på doften, tänk dock på att den här doften sen håller i sig längre, som en långvarig Febreeze. Det här fungerar bättre med kläder. 

Hur får man bort gammal doft ur kläder?

Jag har läst flera gånger på olika bloggar och forum om hur man får bort den där gamla doften som ofta finns på vintage och second hand kläder. Nästan alltid läser jag att det inte går att få bort den doften, även om man slänger in den i tvättmaskinen. Men att tvätta gamla kläder i tvättmaskinen är inte alltid kanske ett alternativ, från andras berättelser så verkar inte doften försvinna heller i alla fall när man tvättar i tvättmaskin. Jag har hittat ett knep nu som håller i sig länge, än så har jag själv inte behövt göra om processen.
 
Jag besökte i april Liljeholmens bakluckeloppis där jag bland annat hittade en cream färgad klänning med en röd mittdel för endast 200 kr. Tyvärr hade den också en hel del fläckar och små hål i tyllet. Men sånt skrämmer mig inte så mycket, det är bara att tuta och köra. Men vad ska man tänka på när man ska ta bort fläckar och äckliga dofter och om plagget är ömtåligt?
 
 
 
 
 
 
Ibland är det alltid lite roligare att ha glas vin (rosé i mitt fall) när man gör nödvändiga arbeten som ibland kan bli långtråkiga. 
 
Galltvål är ett utmärkt redskap av att tvätta bort fläckar på alla möjliga plagg, men försiktighet bör man ha i åtanke när man jobbar med äldre material och material som man inte vet hur de kommer att reagera på gnuggande, vridande och blötläggning. Tyll är ett sådant material som t.ex krymper vid torkning när man har blötlagt det, här ska man ånga plagget istället med hopp om att få bort fläckar och dofter. Klänningen som ni ser på bilderna blev lite försvagad när den blev blöt och man gnuggade galltvålen lite för hårt på den, ha det i åtanke och var försiktiga med gnuggandet. 
Y3 är sedan ett fantastiskt medel att använda när man sedan ska tvätta plagget i vatten.
Fläckborttagningsmedel så som Vanish har jag hört från ett par håll att den verkligen håller måtten. En fläckborttagningsmedel ska man alltid ha hemma dock för alla plagg man har.
 
 
Galltvålen/plagget ska man blötlägga så att när man lättsamt gnuggar tvålen på fläcken så ska den löddra sig. Men gnugga inte för hårt, var väldigt försiktig i början och märker man att plagget kanske klarar av det och man känner för att gnugga lite hårdare så bör man göra det med försiktighet.
 
VIKTIGT! När man har ett plagg så som den på bilderna är det viktigt att tänka på att inte lägga hela klänningen i blöt i fall att det röda bandet i midjan skulle färga av sig på resten av plagget, om man tittade extra nog så kunde man se att lite färg hade redan gnuggat av sig på tyllen precis längst med kanten.
 
 
Att få bort den där gamla doften!
När jag provade den här metoden så visste jag inte vad resultatet skulle bli. Det jag gjorde var att ta en liten sprejflaska som jag hade hemma, hällde i lite mjukmedel som jag hade och späde ut det med en massa vatten. Sedan spejade jag väldigt lätt hela klänningen med blandningen när klänningen var helt torr, tänk på att du inte ska blöta ner klänningen.
I början doftade klänningen fortfarande lite konstigt, en blandning av jordgubbar och instängdhet, men med tiden så försvann doften som jag ville bli av med. Det här var ca 2 månader sedan och klänningen doftar nu endast av jordgubbar och den instängda doften är borta, frågan är dock om den kommer tillbaka, då är det bara att blanda ihop en ny blandning av mjukmedelvatten. 
 
 
Lyckligtvis fick jag bort alla fläckar mer eller mindre tror jag men hålen måste jag tänka ut vad jag ska göra med. Dem är så pass små för att kunna sy ihop osynligt och så pass många för att inte göra något åt det, hmmm, jag får tänka lite mer på det.

Follow on Bloglovin