Li Pamp - Intervju och tips från Icakuriren nr 35

Li Pamp spelar för närvarande in nya avsnitt av Antikmagasinet.
 
Du är antikhandlaren och programledaren som älskar loppis. Går det fortfarande att göra fynd på loppis?
Ja, men jag tror att definitionen av loppisfynd är på väg att förändras. Det är snarare skönhetsvärden och föremål av historiskt intresse som drar, än en önskan att göra fynd rent ekonomiskt. Man letar efter sådant som saknas i en samling eller saker som ingen annan har. Det är något vackert med slitage och återbruk, många inser det, och loppismedvetenheten är ganska stor - även om den kunde vara större.
 
Vad är riktigt hett på loppisarna just nu?
- Föremål från hela 1900-talseran med betoning på1940-60 talen är fortfarande väldigt populära, med det som skjuter i höjden som en raket är intresset för 20-talet och den stil som brukar kallas Swedish grace. Även enklare saker i den traditionen säljs idag för höga priser. 

Och vad är mest prisvärt?
- Möbler från 1800-talets senare hälft. Det är möbler som setts lite över axeln, eftersom de tillverkades i så kallade nystilar som inte betraktats som äkta: nybarock, nyrokoko... men hantverket är ofta väldigt bra och du kan få en fin chiffonjé från den här perioden för 1 500 kronor.

Storstad, småstad eller landsbygd - var finns de bästa loppisarna?
- Finaste föremålen hittar man nog generellt i de bördigare delarna av landet där folk haft råd att köpa på sig grejor, som Skåne och Östergötland, samt i storstäder.

Men man har ju hört talas om folk som fyndat Stig Lindberg-serviser för nästan ingenting på småställen långt från alla farvägarna...?
- Den tiden är nog förbi. Medvetenheten om föremålens värde är väldigt hög och har trängt igenom överallt. Faktiskt kan det vara så att det förekommer en viss överprissättning på de lite mindre orterna.

Ålder: 40 år
Bor: Saltsjöbaden
Yrke: Programledare, antikvitetshandlare, designexpert
Familj: Man, fyra söner
Aktuell: Spelar under hösten in nya avsnitt av Antikmagasinet som ska sändas i SVT

Författare Fredrik Kullberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback